Πολιτική

Τσίπρας από Γκέτεμποργκ: Ανάγκη η επαναφορά του κεκτημένου στα εργασιακά

Στη Διάσκεψη Κορυφής για κοινωνικά θέματα στο Γκέτεμποργκ βρίσκεται σήμερα Παρασκευή (17.11.2017) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Προσερχόμενος στη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα, για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη», στο Γκέτεμποργκ, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ευχαριστήσει τους εταίρους για την αλληλεγγύη τους μετά τη φονική καταστροφή στη Μάνδρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι βρέθηκε στη Διάσκεψη του Γκέτεμποργκ «σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό». Στις δηλώσεις του ευχαρίστησε «όλους τους εταίρους για το κύμα αλληλεγγύης που έχουν δείξει με τις δηλώσεις τους και με την προσπάθεια τους να δείξουν αλληλεγγύη και να βοηθήσουν, όπως μπορούν, την Ελλάδα σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή».

tsipras getteborg

Βοήθεια για τους πληγέντες

Ερωτηθείς σχετικά με την τραγωδία στην Αττική, είπε ότι θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Επισήμανε ότι η γραφειοκρατία στην Ευρώπη είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, «οπότε πρώτα απ’ όλα προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες μας με τις δικές δυνάμεις».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ευρύτερα το θέμα της προστασίας των πολιτών της Ευρώπης από ακραία φυσικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο αυτό ζήτημα, επισήμανε ότι είναι κάτι που επίσης «θα συζητήσουμε στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο, καθώς τέτοια γεγονότα θα τα βρίσκουμε μπροστά μας πιο συχνά στο μέλλον».

«Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια σύνοδο εξαιρετικά σημαντική. Όπως επισήμανε, «συζητάμε για την ανάγκη ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας, για την ανάγκη ενός Κοινωνικού Πυλώνα, σε μια Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση κι αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες τόσο εντός των κρατών-μελών όσο και μεταξύ των κρατών-μελών».

tsipras getteborg

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «να συζητήσουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου» και σημείωσε: «Για εμάς τους Έλληνες, που έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη προστασίας και επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κεκτημένου σε ό,τι αφορά την εργασιακή νομοθεσία και στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, να βρούμε και τρόπους ώστε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά και τη νέα γενιά εργαζομένων, μια νέα γενιά που δεν γνωρίζει καν τι θα πει κεκτημένο».

tsipras getteborg

«Ίσως είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για να ανοίξουμε τον δρόμο σε κάποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και εργασιακά δικαιώματα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι αναγκαίο να συζητήσουμε για το πώς να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί ανισότητες και προκαλεί brain drain της νέας γενιάς […]. Είναι αναγκαίο να προστατέψουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά τη νέα γενιά», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως δεν είναι σίγουρος ότι θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα, ωστόσο διατύπωσε μια ελπίδα: «Ίσως είναι ένα βήμα, προκειμένου να πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά».

Φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Διπλωματικές πηγές για τη Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ: Απορρίπτουμε κάθε ενέργεια που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες
«Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»
Ο χάρτης που έδωσε η Λιβύη 36
Ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ αμφισβητεί τη γραμμή της Ελλάδας ακόμα και νότια Κρήτης
Το επίσημο έγγραφο της Τρίπολης δείχνει για πρώτη φορά τα όρια που θέτει η Λιβύη βάσει του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου τα οποία εκτείνονται όχι μόνο δυτικά αλλά και νότια της Κρήτης
Ο χάρτης που έδωσε η Λιβύη 35
Κυριάκος Μητσοτάκης για την κάρτα εργασίας: «Στον τουρισμό μόνο τον Μάιο δηλώθηκαν 1000% περισσότερες υπερωρίες»
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τον Μάιο υπήρξε τεράστια αύξηση στις υπερωρίες και ξεκαθάρισε πως αλλάζουν και στην πράξη οι καταστάσεις λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
13