Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσίπρας: Εύσημα από τον ΠΟΥ στη Βουδαπέστη

Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σήμερα, Τρίτη 12.09.2017, στη Βουδαπέστη. Ήταν ο κεντρικός ομιλητής στις εργασίες της 67ης Συνόδου του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεέσους. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα συνεργασίας Ελλάδος – ΠΟΥ, ενώ ο δεύτερος αποθέωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Διαβάστε στην συνέχεια του κειμένου τις δηλώσεις του Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεέσους για τον Αλέξη Τσίπρα

Τσίπρας στην Βουδαπέστη: Τι είπε στην ομιλία του

«Είναι μια τιμή και τεράστια ευθύνη να εκπροσωπώ την Ελλάδα εδώ σήμερα. Μια χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο δυο σημαντικών κρίσεων, της οικονομικής και της προσφυγικής». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός από το βήμα της 67ης ευρωπαϊκής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τσίπρας

Είπε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε το μεγάλο δίλημμα: «Ή να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και στο πλαίσιο διεθνούς δικαίου ή να προστατεύσουμε μόνο το δικό μας συμφέρον. Η δική μου χώρα επέλεξε το πρώτο μονοπάτι το μόνο που επιτρέπει στην Ευρώπη να έχει μέλλον».

«Να καταλάβουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ότι η προστασία της υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι προνόμιο ούτε πολυτέλεια»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως: «Ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε την πατρίδα μας ήταν να κάνουμε το μέγιστο δυνατό ώστε όλες οι ευάλωτες ομάδες και οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στην υγεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ευρωπαϊκής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μίλησε ακόμη για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, ειδικότερα δε:

– Την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία.

– Τη διευκόλυνση των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή. Τόνισε συγκεκριμένα την πολιτική της κυβέρνησης για τις τιμές φαρμάκων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επιπρόσθετα πως οι προσπάθειες είναι στην κατεύθυνση της οικοδόμησης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. «Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και δύσκολα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την εμπέδωση των κανόνων διαφάνειας με τις οποίες κινούνται πλέον οι διαδικασίες στο χώρο της υγείας.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε σύμμαχο της χώρας μας στις προσπάθειές της, τον ΠΟΥ. Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας.

Τσίπρας

Τα εύσημα του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για τον πρωθυπουργό

Τη σημαντική προσπάθεια στην οποία ηγείται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες. Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε ειδικότερα:

«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ λόγω των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που προωθείτε στην Υγεία. Κυρίως για την καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν, παρά την οικονομική και την προσφυγική κρίση που βιώνει η χώρα σας».

Τσίπρας

Αργότερα, κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της 67ης Συνόδου του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ, ο κ. Tedros θα τόνιζε: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκπροσωπεί το είδος της πολιτικής ηγεσίας που χρειαζόμαστε». Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειες. Τόνισε ότι κατά την επίσκεψή του στη χώρα, τον ενέπνευσε η αποφασιστικότητα της Ελλάδας για παροχή καθολικής υγειονομικής κάλυψης παρά την οικονομική κρίση. Επίσης η γενναιόδωρη υγειονομική στήριξη στους πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης.

Η ελληνική ενημέρωση

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον κ. Tedros, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβερνησης ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Τόνισε ότι «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς καταφέραμε με σκληρή δουλειά να υλοποιήσουμε την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο Σύστημα Υγείας, ενισχύοντας παράλληλα τη δημόσια περίθαλψη, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών και προσθέτοντας κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας-ΠΟΥ. Συνεργασία που θα ενισχυθεί από την ίδρυση μόνιμου γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε επίσης με τον τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις