Πολιτική

Τσίπρας για προσφυγικό: Είναι υποκρισία να κάνουμε τους ξαφνιασμένους

Για υποκρισία κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον δυτικό κόσμο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στη Μάλτα για τη μετανάστευση, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως πρέπει να δει τη Ευρώπη τις ρίζες του προβλήματος.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτηση του στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας για τη Μετανάστευση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των αιτιών της δημιουργίας των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την ευθύνη που έχει ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος, αναδεικνύοντας τη θέση ότι δεν θα επιτευχθεί η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών εάν δεν προσεγγιστούν οι ρίζες του προβλήματος.

Αναφερόμενος στην μεγάλη ευθύνη όλων στην αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Ας μην ξεχνάμε όμως να εστιάσουμε, όχι μόνο στο “από πού” έρχονται στην Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά στο “γιατί” φεύγουν από τα σπίτια και τις χώρες τους». «Φεύγουν», τόνισε, «εξ αιτίας των εμφυλίων πολέμων, των περιφερειακών συγκρούσεων, εξ αιτίας της φτώχειας και των τεράστιων ανισοτήτων, εξ αιτίας της λεηλασίας των πόρων που υφίστανται οι χώρες προέλευσης».

«Είναι υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για αυτές τις ροές», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος έχει ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα. Και δεν θα καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε αν δεν προσεγγίσουμε τις ρίζες του προβλήματος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα οι άνθρωποι φεύγουν για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα ασφάλειας, δουλειάς, αξιοπρέπειας και πως αύριο με την κλιματική αλλαγή, θα φεύγουν επειδή δεν έχουν να πιουν νερό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σκοπός μας πρέπει να είναι μια προηγμένη σχέση ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής, με αμοιβαία κατανόηση των θέσεων, των περιορισμών και των προτεραιοτήτων κάθε μιας». Όπως είπε, αυτή η σχέση πρέπει:

1) Να αναβαθμίζει την αναπτυξιακή συνεργασία, για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της υπανάπτυξης.

2) Να ενισχύει τις διεθνείς και περιφερειακές διπλωματικές πρωτοβουλίες για διαχείριση κρίσεων και επίτευξη ειρήνης.

3) Να καταπολεμά τα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

4) Να διασφαλίζει προϋποθέσεις για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Διπλωματικές πηγές για τη Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ: Απορρίπτουμε κάθε ενέργεια που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες
«Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»
Ο χάρτης που έδωσε η Λιβύη 36
Ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ αμφισβητεί τη γραμμή της Ελλάδας ακόμα και νότια Κρήτης
Το επίσημο έγγραφο της Τρίπολης δείχνει για πρώτη φορά τα όρια που θέτει η Λιβύη βάσει του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου τα οποία εκτείνονται όχι μόνο δυτικά αλλά και νότια της Κρήτης
Ο χάρτης που έδωσε η Λιβύη 35
Κυριάκος Μητσοτάκης για την κάρτα εργασίας: «Στον τουρισμό μόνο τον Μάιο δηλώθηκαν 1000% περισσότερες υπερωρίες»
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τον Μάιο υπήρξε τεράστια αύξηση στις υπερωρίες και ξεκαθάρισε πως αλλάζουν και στην πράξη οι καταστάσεις λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
13