Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσίπρας – Μητσοτάκης: Αρένα η Βουλή – Κούνησαν ταυτότητες και κοντραρίστηκαν για τις συζύγους τους – Τα άδεια έδρανα που σχολιάστηκαν

Τσίπρας – Μητσοτάκης: Αρένα η Βουλή – Κούνησαν ταυτότητες και κοντραρίστηκαν για τις συζύγους τους – Τα άδεια έδρανα που σχολιάστηκαν
φωογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Απ’ όλα είχε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων σήμερα στη Βουλή για την οικονομία. Μια ιδέα δίδεται με τον τίτλο, αλλά αξίζει να διαβάσετε και παρακάτω.

Με τις προσωπικές επιθέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να είναι περισσότερο σκληρές από ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν, έπεσε, θα έλεγε κανείς με πάταγο, η αυλαία της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Εκτοξεύτηκαν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν με φόντο καταγγελίες για διαπλοκή, κακοδιαχείριση, αλλά και για… κωλοτούμπες, ψεύτες και απατεώνες.

Οι συριζαίοι, η Κουντουρά και ο Βορίδης

Ενδεικτικό της… ψυχικής ενότητας στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το γεγονός πως όταν στο βήμα βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας έλειπαν μέχρι και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, πλην της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά.

Αλλά και γενικά κατά τη μαραθώνια συζήτηση τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σχετικά άδεια, τόσο που άδραξε την ευκαιρία ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, και έκανε πλάκα στους υπουργούς.

Ας πάρουμε μία γεύση του τι έγινε λίγες ώρες πριν στην αίθουσα της Εθνικής Αντιπροσωπείας με την αντιπαράθεση των δύο αρχηγών.

Αλέξης Τσίπρας κατά Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωτολογία:

– Είστε νοήμων άνθρωπος κ. Μητσοτάκη και κατανοείτε τις θετικές προοπτικές της οικονομίας. Εκτός από νοήμων θα έπρεπε να είστε και θαρραλέος αλλά δεν ήσασταν ποτέ θαρραλέος γιατί δεν είχατε το θάρρος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα.

– Όταν κανείς στερείται πολιτικού θάρρους επιστρατεύει το θράσος και κάνατε επίθεση στον κ Μοσκοβισί κ. Μητσοτάκη. Θυμώσατε γιατί ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στην πραγματικότητα. Είπε ότι τα περί τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα, χονδροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα, κατεδάφισαν το αφήγημά σας. Τι κάνατε; Τον βγάλατε ψεύτη. Αφού ψεύτης ο Τσίπρας ψεύτης και ο Μοσκοβισί.

– Πολύ ωραία γραμμή εκπροσωπείτε κ. Μητσοτάκη. Συγχαρητήρια. Είπαμε κ Μητσοτάκη έχετε μια προφανή επικοινωνιακή υπεροπλία ΜΜΕ έχετε διάφορους φίλους στην οικογένειά σας με προβλήματα στην Δικαιοσύνη που έχουν αγοράσει εφημερίδες για να κάνουν προπαγάνδα αλλά να πείσετε ότι ο ήλιος δύει από την Ανατολή είναι λίγο δύσκολο.

Κυριάκος Μητσοτάκης κατά Αλέξη Τσίπρα στην πρωτολογία:

– Σε εσάς ταιριάζουν οι λέξεις πολιτικός ψεύτης και απατεώνας κ. Τσίπρα. Είστε ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης και αυτό θα σας συνοδεύει για όλη σας την σταδιοδρομία.

– Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται σε μια σημαδιακή ημέρα. Το συνειδητοποιήσατε ότι σήμερα είναι η επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015; Συνειδητά το προγραμματίσατε. Τότε που φέρατε την κοινωνία μπροστά στο χείλος του διχασμού. Όταν διχάσατε και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό.

– Λέγατε ψέματα τότε και τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά που σας συνοδεύουν είναι στο DNA σας. Σήμερα έχετε απέναντί σας μια κοινωνία που δεν τολμάτε να κοιτάξετε στα μάτια.

Οι προσωπικές επιθέσεις στις δευτερολογίες

Αλέξης Τσίπρας εναντίον Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία:

– Δεν είπατε κουβέντα για το χρέος. Με τη συμφωνία της 21ης του Ιούνη, κατέστη πλέον βιώσιμο και οι αγορές είναι ορθάνοιχτες.

– Θυμάμαι ότι στην κυβέρνηση που συμμετείχατε είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5% μέχρι το 2018 και σε 4% μέσο όρο μέχρι το 2031.

– Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα τρισχειρότερο Μνημόνιο για τον ελληνικό λαό.

– Ο κ. Χατζηδάκης ομολόγησε ότι έχετε συμπεριλάβει την περικοπή των συντάξεων στο πρόγραμμά σας.

– Μέχρι χθες ερχόσασταν εδώ και παριστάνατε τους δικαστές των ευρωπαϊκών θεσμών. Σήμερα κάνετε τον «τζάμπα μάγκα» και φέρνετε μια τροπολογία για την περικοπή των συντάξεων, που στην ουσία είναι «τρυπολογία», γιατί κάνετε μια τρύπα στο νερό.

Για το προσφυγικό

– Συμπαρατάσσεστε με τους ακραίους της Ευρώπης και του κόμματός σας. Υιοθετείτε ακραία επιχειρήματα αυτών που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο σε αποθήκη ψυχών.

– Η ταύτισή σας με ακραίες θέσεις στο ζήτημα του μεταναστευτικού είναι και ταύτιση με θέσεις ενάντια στη χώρα μας. Έχετε αναλογιστεί ότι μπορεί η χώρα μας να βρεθεί να αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση μόνη της;

Για το Σκοπιανό

– Γίνατε όψιμα Μακεδονομάχος κ. Μητσοτάκη για να μην σας διασπάσουν το κόμμα σας οι πατριδοκάπηλοι που έχουν χτίσει την καριέρα τους πάνω στο ζήτημα αυτό από το 1992.

– Επιμένετε να λέτε ψέματα ότι η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1992 και τον Γκλιγκόροφ.

– Στο ζήτημα του έθνους κάνετε τη μεγαλύτερη λαθροχειρία. Πουθενά στη συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνους. Αυτό που υπάρχει, είναι αναφορά στην ιθαγένεια.

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός έβγαλε και κούνησε στον αέρα μία αστυνομική ταυτότητα, που δεν και δική του… Προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να του πει πού γράφει για εθνικότητα αντί για το ορθό που είναι η ιθαγένεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης κατά Αλέξη Τσίπρα:

– Η χώρα έχει στο τιμόνι της μια κυβέρνηση οπερέτα, έναν θίασο που άλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ.

– Με πρωτοφανή τυχοδιωκτισμό λειτουργείτε στα εθνικά θέματα. Ο κ. Καμμένος επέτρεψε στον Κοτζιά να υπογράψει την συμφωνία και την άλλη μέρα είπε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση. Την μια ημέρα λέει ότι η συμφωνία είναι κακή και την άλλη πως είναι καλή και να ψηφιστεί με 180.

– Μας είπατε ότι με την συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίστηκε γλώσσα και έθνος. Και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πανηγυρίζει ότι κέρδισαν την αναγνώριση ως Μακεδόνες.

– Χθες μάθαμε ότι υπάρχει και μακεδονικός στρατός. Πείτε στον κ. Κοτζιά ότι είναι αργά για δάκρυα. Προειδοποιήσαμε ότι με την συμφωνία δημιουργούνται τετελεσμένα.

– Αναφερθήκατε στην τάση μας και ότι χρησιμοποιούμε ως ΝΔ έναν ακραίο και διχαστικό λόγο που δεν είχατε ξαναδεί από το 1960. Σας θυμίζω ένα tweet του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που έκανε εκείνες τις ημέρες του δημοψηφίσματος. Η μαντινάδα που συνόδευσε ο κ. Πολάκης το δημοψήφισμα ήταν: το Όχι θέλει έλληνες το ναι θέλει προδότες καιρός να ξεχωρίσουν τα αγρίμια από τις κότες. Αυτός είναι ο καθρέφτης του πολιτικού σας λόγου. Και θέλετε να μας πείσετε ότι έχετε αλλάξει. Το ποιοι είναι κότες φάνηκε.

– Είστε διπλός ψεύτης που μιλώντας για το μεταναστευτικό τολμάτε να με ταυτίζετε με τον Ορμπάν. Ξέρετε ότι σε κάθε σύνοδο έχω δώσει σκληρή μάχη εναντίον του, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό.

– Η πολιτική σας στο προσφυγικό φάνηκε το 2015 όταν ανοίξατε τα σύνορα και φαίνεται κάθε μέρα στην Μόρια.

– Όλη η Ευρώπη σήμερα αναγνωρίζει την ανάγκη να προστατέψουμε τα ευρωπαϊκά μας σύνορα. Συμφωνείτε ναι ή όχι;

Για την Μαρέβα και την Περιστέρα στην τριτολογία:

“Εκδοτικά συγκροτήματα ταυτισμένα με το Μαξίμου έχουν στοχοποιήσει την σύζυγό μου και ότι τάχα δεν ήμασταν σε διάσταση” είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: “Αρχικά η επιτροπή πόθεν έσχες είχε αποφανθεί ότι μπορούμε να καταθέσουμε διαφορετικά πόθεν έσχες και μετά άλλαξε την απόφασή της. Ως αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων και της μήνυσης που κατατέθηκε έγινε στην σύζυγό μου φορολογικός έλεγχος και εν συνεχεία προέκυψε ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική εκκρεμότητα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο”. “Είναι άνανδρο και πρωτοφανές αυτό που κάνετε” κατέληξε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με υπόνοιες του προέδρου της ΝΔ για θέματα σχέσεων του πρωθυπουργού ή της συζύγου του με επιχειρηματίες, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο ίδιος δεν έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα και ότι αναφέρθηκε σε γνωστές υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Προκάλεσε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη αν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά τον ίδιο, την οικογένεια του ή υπουργούς της κυβέρνησης να τα πάει στον εισαγγελέα. “Απλά και σταράτα, μ’ αυτά δεν θα παίζουμε”, τόνισε ολοκληρώνοντας την τριτολογία του.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις