Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τσίπρας: “Το Μπελογιάννης και τα μάτια σου”

Τσίπρας

Την Ουγγαρία επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, για την 67η Σύνοδο του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ. Η αναφορά στο χωριό “Νίκος Μπελογιάννης”.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βουδαπέστη. Η συνάντηση αυτή έγινε λίγο πριν αναχωρήσει από την ουγγρική πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε και ενημερώθηκε από τον δήμαρχο του χωριού «Νίκος Μπελογιάννης». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός τού είπε πως έχουν γίνει κάποια έργα στο ομώνυμο χωριό. «Το Μπελογιάννης και τα μάτια σου, του είπα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Αναφέρονταν στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ούγγρο ομόλογό του.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το χωριό έχει μία πολύ σημαντική ιστορία. Επίσης ότι το όνομά του είναι το όνομα ενός ήρωα που έδωσε τη ζωή του για τις ιδέες του και για να είναι η χώρα μας ελεύθερη. Όπως πρόσθεσε, ο Μπελογιάννης τιμήθηκε στην Ουγγαρία και πρόσφατα τιμήθηκε και από εμάς στην Ελλάδα, με το Μουσείο Μπελογιάννη στη γενέτειρά του.

Τσίπρας

Τι είπαν Τσίπρας – Όρμπαν

Για ευρωπαϊκά θέματα συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, στη Βουδαπέστη.

«Η συζήτηση έγινε σε κλίμα σεβασμού και ειλικρίνειας στις διαφορετικές απόψεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για ευρωπαϊκά θέματα και συγκεκριμένα για:

– τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης

– τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη σημασία της ευρωπαϊκής τους προοπτικής (Σύγκλιση Συνόδου ΕΕ Δυτικών Βαλκανίων)

– τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες

– τις ευρωτουρκικές σχέσεις

– την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η καθιέρωση διαλόγου των βαλκανικών χωρών της ΕΕ με τις χώρες του Βίζενγκραντ.

Τσίπρας: Η συνάντηση με τον Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεέσους και η ομιλία του

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεέσους. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα συνεργασίας Ελλάδος – ΠΟΥ, ενώ ο δεύτερος αποθέωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Είναι μια τιμή και τεράστια ευθύνη να εκπροσωπώ την Ελλάδα εδώ σήμερα. Μια χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο δυο σημαντικών κρίσεων, της οικονομικής και της προσφυγικής». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός από το βήμα της 67ης ευρωπαϊκής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Είπε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε το μεγάλο δίλημμα: «Ή να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια και στο πλαίσιο διεθνούς δικαίου ή να προστατεύσουμε μόνο το δικό μας συμφέρον. Η δική μου χώρα επέλεξε το πρώτο μονοπάτι το μόνο που επιτρέπει στην Ευρώπη να έχει μέλλον».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως: «Ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε την πατρίδα μας ήταν να κάνουμε το μέγιστο δυνατό. Αυτό ώστε όλες οι ευάλωτες ομάδες και οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στην υγεία».

Τσίπρας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις