Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τζανακόπουλος για συλλαλητήριο: Η πατριδοκαπηλία και η εθνική εξαλλοσύνη μόνο ζημιά κάνουν

Τζανακόπουλος για συλλαλητήριο: Η πατριδοκαπηλία και η εθνική εξαλλοσύνη μόνο ζημιά κάνουν

– Το θέμα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης κυριαρχεί στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
– Σφοδρή επίθεση Τζανακόπουλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη
– «Είναι ο πιο αναξιόπιστος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά

Για το θέμα του συλαλλητηρίου στην Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς ο κ. Τζανακόπουλος πως αποτιμά η κυβέρνηση το χθεσινό συλαλλητήριο απάντησε: «Γνωρίζαμε πολύ καλά οτι υπάρχουν πολίτες που έχου ειδικη ευαισθησία για το ζήτημα. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι αυτή η ευαισθησία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις που μόνο κακό κάνουν.

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη ΝΔ και ειδικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε ότι: «Ειδικά η ΝΔ έχει καθήκονα και εθνική ευθύνη να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον πιο αναξιόπιστο αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτήματα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το ερώτημα αν «θα αποδεχτεί μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφήξεις;», έθεσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τζανακόπουλος συνέχισε θέτοντας και άλλα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη:

– Έχει το σθένος ο κ. Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματός του;

– Θα λειτουργήσει επιτέλους με υπευθυνότητα σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο αλλά και τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή του 2007-2008 ή θα συνεχίσει την μικροκομματική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια γραμμή της υπονόμευσης της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης την οποία θέλει να του επιβάλει ο κ. Σαμαράς;

«Η ΝΔ έχει καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσει τις δικές της αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά της αδιέξοδα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφερόμενος στη στάση του προέδρου της παρατήρησε: «Είναι πραγματικά κρίμα για τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος λίγες μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου, μιλούσε για λύση σύνθετης ονομασίας, να σύρεται σήμερα πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του».

Η θέση της κυβέρνησης

Για τη θέση της κυβέρνησης επισήμανε ότι παραμένει σταθερή: «Η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό η οποία θα ισχύει έναντι όλων, έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική. Η στάση αυτή είναι η μοναδική υπεύθυνη στάση που εμπεδώνει τη θέση της Ελλάδας ως δύναμης που εγγυάται τη σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής μας. Μιας περιοχής αποσταθεροποιημένης που πρέπει επιτέλους να αφήσει πίσω της τις διαμάχες του παρελθόντος και να περάσει σε μια περίοδο συνανάπτυξης και ευημερίας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση αταλάντευτα επιμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απευθύνθηκε στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ζήτησε να δείξουν εθνική υπευθυνότητα και να κατανοήσουν ότι δεν είναι η λύση αλλά η μη λύση που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.

«Η εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον στο παρελθόν», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία και να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα διά στόματος της πολιτικής ηγεσίας έχει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαπενταετία αποδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο τη λύση της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η πατριδοκαπηλία, η εθνικιστική εξαλλοσύνη, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός κάνουν μόνο ζημιά και οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Νταβός με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις