Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Τζανακόπουλος: Περιμένουμε τον Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα

Τζανακόπουλος: Περιμένουμε τον Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα

Η κυβέρνηση περιμένει τον Ζόραν Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα ώστε να κλείσει η συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όποιος θέλει να διαδηλώσει ενάντια σε αυτήν, είναι δικαίωμά του.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να δεχτεί ακριβώς τη συμφωνία που επήλθε ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτή θα είναι η τελική κίνηση που θα οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε κατάληξη.

Σχετικά με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις ελληνικές πόλεις, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει το ιερό δικαίωμα οποιουδήποτε να κινητοποιείται, να διαδηλώνει, να εκφράζει την αντίθεση του, την απόρριψή του.

«Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία εθνική γραμμή, την οποία υπηρετούμε στη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει κι αυτή η εθνική γραμμή είναι διαμορφωμένη από το 2008 και βασίζεται σε δύο κεντρικές προϋποθέσεις. Δηλαδή, τη σύνθετη ονομασία και το erga omnes που συνδυάζεται με συνταγματική αναθεώρηση. Και νομίζω ότι οι δύο αυτές προϋποθέσεις, εφόσον καλύπτονται, είναι το καλύτερο που μπορούμε να πετύχουμε. Αν κάποιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να λυθεί το θέμα, διότι αυτό σημαίνει να απορρίπτει τη σύνθετη ονομασία, προφανώς έχει δικαίωμα στη διαδήλωση, στην έκφραση της δικής του γνώμης, αλλά η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δράσει με ευθύνη και με αποφασιστικότητα και σε αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν στενότατη καθημερινή επικοινωνία

Σε ερώτηση εάν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε αρνητικά και σημείωσε: «Δεν υπάρχουν πόλοι. Ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Ντιμιτρόφ κατέληξαν σε συμφωνία και οι δύο δήλωσαν ότι το θέμα περνά στο επίπεδο των πρωθυπουργών. Αν κάποιος πρέπει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα αυτήν τη στιγμή δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο κ. Ζάεφ. Η τακτική και η στρατηγική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως σαφής, δεδομένη, ενιαία, αρραγής και συμπαγής. Κανένα θέμα δεν υπάρχει σε σχέση με τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό των Εξωτερικών, οι οποίοι βρίσκονται σε στενότατη καθημερινή επικοινωνία και σχεδιάζουν μαζί όλα τα απαραίτητα βήματα για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων».

Δεν ανησυχούμε για την ανησυχία η όχι του ΔΝΤ

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στο «Washington Group» σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Καθόλου δεν ανησυχούμε. Το αντίθετο θα έλεγα. Κανένας δεν περίμενε ότι σε αυτό το «Washington Group», ειδικά, θα υπάρξει κάποια κατάληξη στις συζητήσεις. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι αφενός δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να αφορά την τελική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διότι αυτή ρυθμίζεται από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει μία τέτοια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού χρέους, ώστε οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15%. Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ορισμένες μαθηματικές πράξεις στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη που κάνουν ο ESM και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Η αλλαγή του προφίλ του χρέους είναι το «κλειδί» για το μήνυμα στις αγορές

«Το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ είναι ένα δικό του θέμα» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν τίθεται και κανένα θέμα ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία, όλοι συμφωνούν, ακούσατε και τη σχετική δήλωση του κ. Σεντένο, ότι θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορεί να πείσει τις αγορές και άρα να οδηγήσει τη χώρα μας στο να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στην αγορά χρήματος. Αν το ΔΝΤ θελήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό θα είναι μία δική του απόφαση. Ωστόσο, δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μία πιθανότητα μη συμμετοχής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το «κλειδί» για το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές δεν είναι η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, αλλά η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους και εξήγησε: «Οι αγορές, οι επενδυτές, ξέρουν πολύ καλά ότι σημασία δεν έχει η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ. Σημασία έχει αν η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορέσει να οδηγήσει σε χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το κλειδί».

Σχετικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία και την Ισπανία, σχολίασε ότι κάποιοι στη χώρα μας βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Όπως είπε, τα σημερινά στοιχεία από την αγορά ομολόγων δείχνουν ότι εξομαλύνονται τα επιτόκια και τα σπρεντ.

Το ελληνικό δεκαετές είναι στο 4,4% και με μία καλή συμφωνία για το χρέος, η οποία σχεδόν έχει προεξοφληθεί, θα έχουμε τη δυνατότητα το 2018 να έχουμε επιτόκια τέτοια, που θα καθιστούν βιώσιμη μία δυνατότητα για διαρκή χρηματοδότηση από τις αγορές. Για το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής παρατήρησε πως έχει λήξει πριν από δύο μήνες.

Καμία σχέση ανάμεσα στις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης και την πολιτική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση «ακολουθεί» την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη προαναγγέλλοντας φορολογικές ελαφρύνσεις, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική ατζέντα του προέδρου της ΝΔ, για τον οποίο είπε ότι θέλει να μειώσει φόρους σε μεγάλες επιχειρήσεις και να περικόψει δαπάνες από το Δημόσιο και το κοινωνικό κράτος.

«Όταν η κυβέρνηση λέει ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τους δημοσιονομικούς στόχους μας, λένε ότι είμαστε ανάλγητοι και δεν καταλαβαίνουμε τις ανάγκες της αγοράς και τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για μείωση των φόρων. Όταν λέμε ότι από τη δημοσιονομική πορεία και από την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για το 2018, για το 2019, για το 2020 και αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο σκοπεύουμε να τον αξιοποιήσουμε για ελαφρύνσεις φόρων, για μειώσεις στη φορολογία οι οποίες θα λειτουργήσουν προς όφελος της ανάπτυξης, μας λένε ότι ακολουθούμε την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να μειώσει τους φόρους για να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχει σκοπό να μειώσει τους φόρους για τα μερίσματα, να μειώσει φόρους που θα εξυπηρετούν την οικονομική ολιγαρχία και την οικονομική ελίτ. Καμία σχέση δεν έχουν οι φοροελαφρύνσεις οι οποίες σκοπεύουν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στην τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής με την πολιτική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αυτό που θέλει είναι να μειώσει φόρους για μεγάλες επιχειρήσεις και να περικόψει δαπάνες από το ελληνικό Δημόσιο και από το κοινωνικό κράτος. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ταυτιστούμε, ούτε καν να συγκλίνουμε, με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη».

 

Να σταματήσει να κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης

«Αν ο κ. Κακλαμάνης ή εν πάση περιπτώσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος φαντάζομαι θα αποφασίσει γι’ αυτά αυτά τα ζητήματα, θέλει να καταθέσει πρόταση μομφής, ας την καταθέσει, να δούμε στη Βουλή αν και κατά πόσο θα ευοδωθεί η πρωτοβουλία του. Δεν νομίζω ότι όλα αυτά έχουν καμία πολιτική σοβαρότητα. Η γνώμη μου είναι, ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να σκέπτονται προτάσεις μομφής και τρόπους να δημιουργήσουν εντυπώσεις, θα έπρεπε να τοποθετηθούν επί της ουσίας του ζητήματος.

Αν αποδέχονται μία συμφωνία που θα στηρίζεται στις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Στη σύνθετη ονομασία και στο erga omnes. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Η ΝΔ, σε σχέση με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων, βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. Νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσει την αντιπολίτευση σκοπιμότητας ο κ. Μητσοτάκης, να σταματήσει να κρύβεται και να πάρει μία καθαρή θέση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για τις επιθέσεις μελών του «Ρουβίκωνα» ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι η στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τον «Ρουβίκωνα» είναι «απολύτως αποφασιστική». «Η θέση μας είναι σαφής. Καταδικάζουμε τέτοιες επιθέσεις και ενέργειες και από εκεί και πέρα η Ελληνική Αστυνομία κάνει αυτό που πρέπει να κάνει» τόνισε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις