Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Τζανακόπουλος σε Φίλη: Μην… γκρινιάζεις, τα έχεις ψηφίσει!

Τζανακόπουλος
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος… υπενθυμίζει στον Νίκο Φίλη πως… έχει ψηφίσει τα πάντα και κάπως έτσι η εσωτερική γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς συνεχίζεται.

Οι πλειστηριασμοί είναι ο… ορισμός αυτού που λέμε “αγκάθι”. Τόσο -και πρωτίστως- για την κοινωνία, όσο και για την πολιτική ζωή του τόπου. Και ειδικά για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία… συνχά – πυκνά παρατηρούνται “διαφοροποιήσεις”. Ο Νίκος Φίλης… πρωταγωνιστεί τελευταία σε τέτοια επεισόδια και σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην υπουργό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε στην ενμέρωση των δημοσιογράφων για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα ερωτήθηκε για το εάν πέραν της προφορικής συμφωνίας με τις τράπεζες θα προχωρήσει η κυβέρνηση και σε νομοθετική ρύθμιση.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι το νομοθετημένο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Πρόκειται για τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, που προστατεύει τις πρώτες κατοικίες, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 280.000 ευρώ ως αξία του ακινήτου, σε οικογένειες με τρία τέκνα.

Σημείωσε συγκεκριμένα: «Με τη μέγιστη δυνατή βεβαιότητα, ότι το υπάρχον θεσμικό νομοθετημένο πλαίσιο προστατεύει το 70% της κύριας κατοικίας, δηλαδή στην πλειοψηφία των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας, που προφανώς αποτελείται από λαϊκά νοικοκυριά».

Τζανακόπουλος επιτίθεται στον Φίλη!

Μέχρι εδώ… όλα ήρεμα. Αμέσως μετά, όμως, ρωτήθηκε για το γεγονός ότι Ν. Φίλης ζητά με καθημερινές παρεμβάσεις να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. Έτσι, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος… απασφάλισε! «Ο κ. Φίλης γνωρίζει πολύ καλά και το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και ο ίδιος το έχει ψηφίσει. Νομίζω ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι απολύτως σαφή και ο κ. Φίλης τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά» απάντησε χαρακκτηριστικά.

Πρωταγωνιστής ο Φίλης και στην διαπραγμάτευση!

Σε ερώτημα σχετικά με την πρόταση του Ν. Φίλη για εθνική διαπραγμάτευση για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε, ότι ενώ η αρχική θέση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν για 3,5% για περίπου 10 χρόνια, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση, κατάφερε να ορίσει ως ορίζοντα εφαρμογής τους την 5ετία.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψουμε σε καταστάσεις ύφεσης. Η δυναμική της οικονομίας ακόμα και μ΄ αυτά τα πλεονάσματα, που είναι σε γνώση μας ότι είναι υψηλά, είναι εξαιρετικά σημαντική» είπε.

Πρόσθεσε ότι για τρία συνεχόμενα τρίμηνα το 2017 είχαμε ανάπτυξη, κάτι που έχει να συμβεί από το 2006, «που σημαίνει ότι έχουμε ένα αναπτυξιακό μομέντουμ. Είπε πως στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, το καλοκαίρι του 2018 θα προσδιοριστούν επακριβώς οι λεπτομέρειες της δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Τζανακόπουλος

«Με βάση και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τα επόμενα χρόνια δημοσιονομικό χώρο τέτοιο που θα μας διευκολύνει και να ασκήσουμε αναπτυξιακές πολιτικές και πολιτικές εναντίον της ανεργίας και να υποστηρίξουμε περαιτέρω την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους» σημείωσε.

Χαρακτήρισε εύλογη, θεματική και αποδεκτή στον δημόσιο διάλογο την άποψη του κ. Φίλη, προσθέτοντας όμως, ότι κρούει ανοικτές θύρες, λέγοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% είναι υψηλά, καθώς «αυτό το έχουμε πει απ΄ την αρχή».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις