Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τζανακόπουλος: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη συμφωνία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Όπως ανέφερε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Δ. Τζανακόπουλος η γερμανική πλευρά έδωσε ένα ιδιότυπο δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ, δίνοντας, έτσι, τη δυνατότητα στο Ταμείο να σκληρύνει τη στάση του.

Η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί το σύνολο των θέσεων του ΔΝΤ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθώς το Ταμείο απαιτούσε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ η συμφωνία προβλέπει μέτρα 4 δισ και άλλα τόσα αντίμετρα.

Υπάρχει μια αντίφαση σε όλο αυτό λόγω των λανθασμένων προβλέψεων του ΔΝΤ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 42 φορές όσον αφορά τις προβλέψεις τους για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016”.

Επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, η οποία θα καλύπτει όλες τις πλευρές, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, να βγει η χώρα στις αγορές, η έξοδος από την κρίση και η απεξάρτηση από την οικονομική επιτροπεία.

“Κανένας κόφτης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί” τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, καθώς, όπως είπε, “οι στόχοι θα πιαστούν και θα έχουμε και ένα μικρό μαξιλάρι”. Προανήγγειλε ότι θα χαλαρώσουν ακόμα περισσότερο τα capital controls των τραπεζών το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση δεσμεύεται πως “εφόσον δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εφόσον δεν έχουμε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Αυτό καθώς όπως υπογράμμισε, “αυτά τα μέτρα δεν τα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ τα ζητούσε”.

“Τα σήματα που παίρνουμε, τα μηνύματα που υπάρχουν και από το πολιτικό πεδίο, αλλά και από το οικονομικό πεδίο, είναι ότι βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία και η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι θα υπάρχει τελικά συμφωνία, είτε στις 22 Μαΐου είτε λίγες μέρες μετά” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε