Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Τζανακόπουλος: Συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στο Πεκίνο – Επίθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συμβασιούχους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Επίθεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους μισθούς των συμβασιούχων των ΟΤΑ εξαπέλυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση στους δημοσιογράφους, προαναγγέλοντας παράλληλα την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των εργασιών του One Belt One Road.

Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται:
“Πρώτον: ότι θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη, για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων στους δήμους.
Δεύτερον: ότι θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο, για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”.

 

 

Για την αξιολόγηση επισήμανε: “Μετά την επιτυχή κατάληξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να υπάρξει σύντομα συνολική συμφωνία.
Συγκεκριμένα, κατατίθεται άμεσα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους 4 θεσμούς να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης, η οποία αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά στο προσεχές Eurogroup.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει απόφαση που θα καλύπτει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα ενεργοποιηθούν, ως γνωστόν, μετά τη λήξη του προγράμματος, το φθινόπωρο του 2018.

Ευελπιστούμε ότι η δυναμική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα οδηγήσει σε μια συμφωνία και σε αυτό το ζήτημα, είτε – ιδανικά – στο ερχόμενο Eurogroup, είτε λίγες μέρες μετά αν παραστεί ανάγκη περαιτέρω διαβούλευσης”.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε ειδική αναφορά στα στοιχεία που αφορούν τον κόσμο της εργασίας και τα μηνύματα που αυτά στέλνουν.

“Στο συγκεκριμένο τομέα, κεντρικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι «η αποκλιμάκωση της ανεργίας και παράλληλα η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης, με ενίσχυση των πρώτων».
Θύμισε, έτσι, ότι τον Απρίλιο του 2017 καταγράφηκε ρεκόρ 16ετίας με 92.132 περισσότερες θέσεις εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, ενώ συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους έκλεισε με 125.770 νέες θέσεις εργασίας.
Εξίσου ενθαρρυντικά, όπως είπε, είναι και τα στοιχεία σχετικά με την ποιοτική αλλαγή που συντελείται στο συνολικό μερίδιο της εργασίας. Για τον Απρίλιο, οι συμβάσεις πλήρους εργασίας έφτασαν το 55%, έναντι 45% που αφορούν σχέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. «Τα ποιοτικά στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι από το 2010 και ειδικά την περίοδο 2012-2014, η ελαστική εργασία αυξανόταν εκθετικά εις βάρος της πλήρους εργασίας», επίσης «χαρακτηριστικό της στρατηγικής απορρύθμισης, που υλοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι οι μορφές ελαστικής απασχόλησης αυξήθηκαν σε μια διετία πάνω από 20% φτάνοντας να αντιστοιχούν σχεδόν στα 2/3 του συνολικού μεριδίου της εργασίας”.

Και συνέχισε: “Δεύτερο σημείο, που συνιστά δείκτη ανάκαμψης και στοιχείο ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, είναι η εικόνα που διαμορφώνεται σχετικά με τις αξίες των ελληνικών ομολόγων.
Το δεκαετές ομόλογο διαμορφώθηκε χθες στο 5,67%, ενώ το διετές ομόλογο, διαμορφώθηκε ακόμα χαμηλότερα στο 5,44%.
Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν χαμηλό επταετίας, τη στιγμή μάλιστα που το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη κινείται διαρκώς ανοδικά.
Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για δείγμα του θετικού κλίματος που προκύπτει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράλληλα όμως αποτελεί και σήμα ότι οι αγορές προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, που συνεπαγόμενα θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Επίσης, θετικό σήμα αποτελεί και η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου αλλά και το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο έχει πλέον καλύψει το σύνολο των απωλειών του από το καλοκαίρι του 2015″.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως “είναι σαφές, ότι αν αυτά τα στοιχεία ανάκαμψης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης είχαν προκύψει επί διακυβέρνησης της ΝΔ, το αφήγημα του success story θα είχε πάρει μορφή γενικευμένης επικοινωνιακής υστερίας.
Ευτυχώς όμως για τη χώρα, η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να στήσει επικοινωνιακά αφηγήματα, ούτε να προκαλεί το κοινό αίσθημα με success stories.

Αντιθέτως, παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει για τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την επιτροπεία.
Διότι δικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ώστε να βάλουμε τις βάσεις για την ανάκτηση της εργασίας αλλά και την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Για τον λόγο αυτόν, ο Πρωθυπουργός σηματοδοτώντας την κρισιμότητα που έχει για ολόκληρη την κοινωνία, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, εκκίνησε τις επισκέψεις του στα υπουργεία από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες επισκέψεις στα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών”.

Αναφορικά με τα ζητήματα της Παιδείας, επισήμανε: “Βασικοί άξονες του τριετούς σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, η αναβάθμιση του Λυκείου και η ομαλοποίηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέτρα που προτείνουμε και σύντομα θα υλοποιηθούν:
• Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο με εθνικό απολυτήριο.
• Αναγνώριση των πενταετών προγραμμάτων σπουδών ως πτυχίων με ενσωματωμένο μεταπτυχιακό, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το ενιαίο πτυχίο.
• Δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας με συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
• Επιπλέον 65 εκατ. ευρώ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2018.
Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
• Επέκταση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του ολοήμερου δημοτικού σχολείου σε όλα τα σχολεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων σχολείων. Με την πρωτοβουλία αυτή από τη νέα σχολική χρονιά εντάσσονται στα ολοήμερα επιπλέον 830 σχολικές μονάδες και πάνω από 10.000 μαθητές.
• Δημιουργία 11 νέων ειδικών σχολείων, σε συνέχεια των 23 που δημιουργήθηκαν το τρέχον έτος για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής”.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση στους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο: “Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται από αύριο στο Πεκίνο για να συμμετέχει στις εργασίες του One Belt One Road, αντικείμενο του οποίου είναι οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο «δρόμο του Μεταξιού» και μεταφράζονται σε ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί ελληνο-κινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά από θέματα όπως η ενέργεια, η ψηφιακή πολιτική και οι νέες τεχνολογίες, οι υποδομές καθώς και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Κατά την παρουσία του στην κινεζική πρωτεύουσα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ενώ παράλληλα στο περιθώριο του φόρουμ, ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με ηγέτες και αξιωματούχους, μεταξύ άλλων με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτιέρες”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε