Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Βαρουφάκης: Υποχωρήσεις ερήμην μου οδήγησαν στα capital controls

Βαρουφάκης: Υποχωρήσεις ερήμην μου οδήγησαν στα capital controls

Αιχμές για την στάση της κυβέρνησης που υποχωρώντας ερήμην του ιδίου επέτρεψε την επιβολή των capital controls αφήνει σε συνέντευξή του ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης. “Μου έχει μείνει ένα γιατί από τον Τσίπρα”, λέει ακόμα ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα Real News, “το μόνο που, μια βδομάδα πριν, μπορούσε να αποτρέψει την επιβολή των capital controls ήταν η παράδοση άνευ όρων” ενώ υποστηρίζει ότι το κλείσμιμο των τραπεζών θα είχε αποφευχθεί μόνο εάν είχαν τηρηθεί από το Μαξίμου οι κόκκινες γραμμές ως προς τη λιτότητα και το χρέος.

“Δυστυχώς, ερήμην μου, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έγιναν υποχωρήσεις στα βασικά ζητήματα (λιτότητα, πρωτογενές και αναδιάρθρωση του χρέους) που έδωσαν στους δανειστές την αυτοπεποίθηση που χρειάζονταν να χρονοτριβούν ως την 30η Ιουνίου, κρίνοντας πως η επιβολή των capital controls εκείνη τη στιγμή θα έφερνε συνθηκολόγηση της κυβέρνησής μας. Όπερ και εγένετο”, λέει χαρακτηριστικά
 
“Μπορούσε να αποφευχθεί το κλείσιμο των τραπεζών”
 
“Το ότι οι δανειστές θα μας απειλούσαν με κλείσιμο των τραπεζών, κάτι για το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως προθέρμανση ήταν ένα δεδομένο για το οποίο προϊδέαζα τόσο την υπόλοιπη κυβέρνηση όσο και τον ελληνικό λαό πριν από την εκλογή μα, σε άρθρα, στη Βουλή, στον δρόμο. Μπορούσε να αποφευχθεί; Βεβαίως και μπορούσε. Όχι όμως τον Ιούνιο, τότε που ο Πολ Μέισον κατέγραψε τις εφιαλτικές εκείνες στιγμές” λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
 
“Από την αρχή έκρινα ότι η έντιμη συμφωνία ήταν εφικτή, αποτρέποντας τα capital controls, εάν την περίοδο Φεβρουαρίου -Μαΐου είχαμε τηρήσει τις κόκκινε γραμμές μας ως προς τη λιτότητα (απαίτηση να μειωθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1.5%) και το χρέος (επιμονή στις προτάσεις που είχα καταθέσει για “έξυπνες” ανταλλαγές χρέους), με παράλληλες σημαντικές υποχωρήσεις σε πολλά άλλα ζητήματα. Δυστυχώς, ερήμην μου, τον Μάρτιο και Απρίλιο έγιναν υποχωρήσεις στα βασικά ζητήματα (λιτότητα, πρωτογενές και αναδιάρθρωση χρέους) που έδωσαν στους δανειστές την αυτοπεποίθηση που χρειάζονταν να χρονοτριβούν ως την 30η Ιουνίου κρίνοντας πως η επιβολή των capital controls εκείνη τη στιγμή θα έφερναν τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησής μας. Όπερ και εγένετο”
 
Μου έχει μείνει ένα “γιατί” από τον Τσίπρα
 
“Προφανώς και μου έχει μείνει ένα «γιατί» από τον Τσίπρα. Όμως αυτή τη στιγμή προέχει όχι το γιατί για το παρελθόν αλλά το τι και το πώς για το μέλλον” αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Όσο για το νέο κίνημα που ετοιμάζει ο πρώην ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνει ότι η παρουσίαση του στις του νέου ευρωπαϊκού κινήματος – δικτύου θα γίνει τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο.
 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε