Πολιτική

Βαρβιτσιώτης για Αγιά Σοφιά: «Η Τουρκία ενισχύει την αίσθηση ότι δεν αποτελεί κομμάτι του δυτικού κόσμου»

Σκληρή γλώσσα για την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Τουρκία ενισχύει την αίσθηση στην Ευρώπη, ότι δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού κόσμου», τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ερωτηθείς για την εκτίμηση που είχε κάνει ότι ο Ερντογάν δεν θα προχωρούσε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απάντησε ότι αυτή έγινε γιατί η Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσε να πείσει ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν τελειώνουν στον Έβρο αλλά στα βάθη της Ανατολίας. «Στην περίπτωση που ισχύει αυτό, τότε θα πρέπει να συμπεριφέρεται και ως μία ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία στηρίζει τον πολιτισμικό της χαρακτήρα και δεν κάνει κινήσεις που αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και βρίσκεται σε αρμονία με τους συμβολισμούς του δυτικού κόσμου. Η κίνηση να προχωρήσει ο κ. Ερντογάν στην ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συμβαδίζει με αυτόν τον πολιτισμικό χαρακτήρα και ενισχύει την αίσθηση στην Ευρώπη, ότι η Τουρκία δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού κόσμου» σημείωσε.

Προσέθεσε, ακόμη, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, πως όταν κάποιος κατέχει μία κρίσιμη θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζει τη φωνή της Ελλάδας και δεν απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές ακροατήριο και ότι ο διεθνής παράγοντας «μετράει» τις δηλώσεις που έρχονται από το εκάστοτε ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως «η λογική να αφήσουμε την Τουρκία έτσι εύκολα να φύγει από το ευρωπαϊκό άρμα, δεν είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί ούτε τα μακροπρόθεσμα ούτε τα βραχυπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας». Γιατί, όπως είπε, τότε η σχέση θα είναι μόνο οικονομική και όχι πολιτική, και αυτό θα σημαίνει ότι το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών δεν θα είναι στο τραπέζι, και εμείς ως μέλος της ΕΕ θα χάσουμε ένα εργαλείο πίεσης προς την Τουρκία.

Τέλος, για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κώστας Αχ. Καραμανλής για άρση ασυλίας: «Απολύτως αβάσιμα όσα μου προσάπτονται, κρίνομαι γιατί φέρω συγκεκριμένο επώνυμο»
Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι δεν τέλεσε «καμία απολύτως αξιόποινη πράξη» και ανακοίνωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές
Κώστας Αχ. Καραμανλής
11
Ενοίκια, καύσιμα, επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και ρύθμιση οφειλών: Τα 8 μέτρα στήριξης μετά το πλεόνασμα
«Είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να διαταράξουμε την οικονομική ισορροπία που με τόσο κόπο κατακτήσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του. Επιβεβαίωση newsit.gr για τη ρύθμιση οφειλών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 262
Μέτρα στήριξης ανακοινώνει στις 12.30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ρυθμίσεις οφειλών - «ανάσα» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένα μέτρο έκπληξη
Όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ - Αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr
Κυριάκος Μητσοτάκης 117