Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Βαρβιτσιώτης για Βόρεια Μακεδονία: Νέα εθνικιστική ρητορική ίσως αλλάξει τη στήριξή μας στη διεύρυνση

Βαρβιτσιώτης για Βόρεια Μακεδονία: Νέα εθνικιστική ρητορική ίσως αλλάξει τη στήριξή μας στη διεύρυνση

Μήνυμα με ιδιαίτερη σημασία προς τη Βόρεια Μακεδονία έστειλε, το πρωί της Τετάρτης (03.11.2021) από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μετά την πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία και την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ούτε λίγο ούτε πολύ διεμήνυσε στα Σκόπια ότι αν επιστρέψει η εθνικιστική ρητορική, τότε ίσως η Ελλάδα να αλλάξει στάση ως προς τη στήριξή της στην ένταση της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.!

Από το βήμα της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας πως «στηρίζουμε  τις  προσπάθειες για διεύρυνση προς Δυτικά Βαλκάνια.

Δεν έκρυψε όμως ότι «μας προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία. Η επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική από τους γείτονές μας ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας. Γιατί μία από τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η πιστή και ορθή εφαρμογή όλων των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και είναι απαραίτητο αυτό το μήνυμα να φύγει σήμερα από όλους μας προς τους γείτονές μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία πολιτική περιδίνηση».

Οι δηλώσεις αυτές του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έγιναν κατά την συνεδρίαση των δύο Επιτροπών σχετικά με τις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον  υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Αnže Logar.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις