Βαρβιτσιώτης: Η μόνη αποδεκτή λύση στο Κυπριακό αυτή που καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» της Κύπρου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι η μόνη αποδεκτή βάση λύσης του Κυπριακού είναι αυτή που καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και ότι δε νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. «Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα στο Κυπριακό δεσμεύεται από τη γενική θέση ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπορεύεται», προσθέτει.

Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων αναφέρει πως «η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό είναι σαφής και σταθερή: δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού και μη-βιώσιμου συστήματος των Εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης τρίτων στις κυπριακές υποθέσεις, το οποίο είναι ασυμβίβαστο με ένα σύγχρονο ανεξάρτητο κράτος».

«Η Τουρκία αποτελεί τον ταραξία της ευρύτερης περιοχής, έχοντας εμπλακεί στρατιωτικά σε όλα σχεδόν τα ενεργά πολεμικά μέτωπα», επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης και τονίζει ότι η Τουρκία αποτελεί σήμερα «ένα συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα ασφάλειας».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει χαρακτηριστικά πως «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και για όλα είμαστε προετοιμασμένοι».

«Η Ελλάδα πιστεύει στην ισχύ της διπλωματίας και όχι των όπλων. Όπως και όλα τα πολιτισμένα κράτη, που δεν εξακολουθούν να είναι προσκολλημένα στις πρακτικές του 18ου αιώνα, όταν δεν υπήρχε το διεθνές δίκαιο. Όμως, αν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τεθούν υπό αμφισβήτηση, να είστε βέβαιοι ότι δε θα το σκεφτούμε ούτε για να τα διαπραγματευτούμε ούτε να τα εκχωρήσουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα, ψύχραιμη, αποφασισμένη και ενισχυμένη διεθνώς ως παράγοντας σταθερότητας και περιφερειακής ασφάλειας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσιάζει την παρακαταθήκη της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, και δηλώνει υπερήφανος γιατί «διακηρύξαμε ότι η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελούν παράπλευρες απώλειες οποιασδήποτε υγειονομικής κρίσης. Ότι, ακόμη και σε συνθήκες ακραίων δοκιμασιών, στις Δημοκρατίες υπάρχουν κόκκινες γραμμές, που δεν μπορούμε να υπερβούμε». Αυτές οι θέσεις αρχών αποτυπώθηκαν στη Διακήρυξη των Αθηνών, «τη μεγαλύτερη και διαχρονικότερη παρακαταθήκη της Προεδρίας μας», όπως εξηγεί.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται επίσης στο Παρατηρητήριο για τη μελέτη της Ιστορίας, το οποίο χαρακτηρίζει καινοτομία, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ιστορικών φανατισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Κάλεσμα Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση για κοινή εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο του κορονοϊού

Κάλεσμα Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση για κοινή εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο του κορονοϊού

Σε εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής κατά τη δευτερολογία του ο ... Διαβάστε περισσότερα
Το Βέλγιο θα υποδεχθεί 150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα – Πότε θα γίνει η πρώτη αποστολή

Το Βέλγιο θα υποδεχθεί 150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα – Πότε θα γίνει η πρώτη αποστολή

Η πρόθεση του Βελγίου να υποδεχτεί 150 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα επιβεβαιώθηκε σε τηλεδιάσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου ... Διαβάστε περισσότερα
Άδωνις Γεωργιάδης για τους νεκρούς από κορονοϊό: Αναφέρθηκα στον δείκτη του ΠΟΥ

Άδωνις Γεωργιάδης για τους νεκρούς από κορονοϊό: Αναφέρθηκα στον δείκτη του ΠΟΥ

Διευκρινίσεις έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την επίμαχή δήλωσή του για τους θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους 

Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους 

«Είμαι εδώ για να δείξω ότι το νομοθετικό έργο συνεχίζεται παρά την αναστάτωση του κορονοϊού», είπε ο πρωθυπουργός. «Θα βγούμε από αυτή την κρίση όρθιοι αλλά πάνω απ' όλα πρέπει να βγούμε ενωμένοι», είπε κλείνοντας την ομιλία του.