Πολιτική

Βαρβιτσιώτης στο Politico: Κυρώσεις στην Τουρκία για τις προκλήσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συνέντευξη στο Politico παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως “αυτό στο οποίο έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες τον τελευταίο καιρό δεν είναι η εσφαλμένη ενέργεια κάποιου μεμονωμένου προσώπου ή εταιρείας, αλλά το αποτέλεσμα της παραβατικής συμπεριφοράς ενός συγκεκριμένου κράτους. Οι κυρώσεις, λοιπόν, πρέπει να επιβληθούν κατά του κράτους αυτού”.

Παράλληλα ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε ότι αυτό που αναμένουμε από τον κ. Borrell είναι να παρουσιάσει τις διαφορετικές εναλλακτικές που υπάρχουν για το πώς μπορούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις.

Ερωτώμενος περαιτέρω για την διαμεσολαβητική προσπάθεια που έχει αναλάβει η Γερμανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η αυξανόμενη ένταση μπορεί να αποκλιμακωθεί σε δύο φάσεις, με διμερή διάλογο και παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται προηγουμένως υπογραφή ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία, ώστε να υπαχθεί αυτό το ζήτημα στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Το άλλο που χρειάζεται», τόνισε, «είναι να σταματήσει η στρατιωτική ένταση στην περιοχή, η οποία είναι αντιπαραγωγική, καθώς δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι υπό την απειλή χρήσης όπλων».

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση της Άγκυρας για πολυμερές συνέδριο με σκοπό την επίλυση της διαφοράς, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι θα μειωθούν οι εντάσεις. Άλλωστε, ένα τέτοιο συνέδριο θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, η οποία θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμμετέχει. «Είναι μια από αυτές τις ωραίες ιδέες που απλώς αναβάλλουν την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ: Ο καφές στο Κολωνάκι που έφερε «αναταραχή» στην Κεντροαριστερά και η επιχείρηση «ανάδειξη των πρωτοκλασάτων»
Το ραντεβού ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ απενοχοποίησε την ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου
ΠΑΣΟΚ, Γραφεία Χαριλάου Τρικούπη
Το χαρτί της εντιμότητας παίζει η ΕΛΑΣ απέναντι στην κυβέρνηση των σκανδάλων
Με επίκεντρο τη διαφάνεια, τους ελέγχους και τη λογοδοσία, η Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα συνδέει τις κυβερνητικές υποθέσεις με μια συνολικότερη κρίση θεσμών - «Ρεκόρ διαφθοράς» καταγγέλλει η Θεώνη Κουφονικολάκου, ενώ προτείνει σύστημα ελέγχου των δημόσιων συμβάσεων με τεχνητή νοημοσύνη
Αλέξης Τσίπρας 5
«Μετωπική» Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη στη Βουλή με φόντο το «Χωριάτικο» – Έδωσαν ραντεβού στα Χανιά
«Θα αλλάξω το εισιτήριο, θα βγάλω πρωινό για να τα πούμε», είπε ο Πολάκης με τον Γεωργιάδη να του απαντά: «Χαίρομαι που θα αλλάξεις την πτήση σου και θα είμαστε μαζί»
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης στην Ολομέλεια της Βουλής 12
Κοινή δήλωση από Ελλάδα, ΕΕ, Κύπρο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν και ΗΑΕ στον ΟΗΕ: Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Μήνυμα προς Άγκυρα και Τρίπολη μετά την κύρωση της συμφωνίας από τη λιβυκή Βουλή - Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη, Λαμπρινίδη και Γκουτέρες για το Δίκαιο της Θάλασσας
Γεραπετρίτης και Γκουτέρες 94