weather-icon °C AΘΗΝΑ

Βασιλική Θάνου: Κόντρες για τη νέα Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Βασιλική Θάνου: Κόντρες για τη νέα Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι κατήγγειλαν την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου, ως μια προσπάθεια χειραγώγησης και ελέγχου της αγοράς από το Μαξίμου. Ολίσθημα του κ. Μητσοτάκη χαρακτήρισε την επιστολή διαμαρτυρίας που έχει στείλει ο Πρόεδρος της ΝΔ στην Ευρωπαία επίτροπο αντιδρώντας στην τοποθέτηση αυτή, ο Γιάννης Δραγασάκης. Υπενθύμισε πως και  ο πρώην πρόεδρος της Αρχής, όταν συνταξιοδοτήθηκε από δικαστής, διετέλεσε σύμβουλος στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και υποστήριξε ότι οι θέσεις των συμβούλων των υπουργών και του Πρωθυπουργού δεν είναι πολιτικές θέσεις και αυτά δεν είναι πολιτικά πρόσωπα.

Η ίδια η Βασιλική Θάνου υπεραμύνθηκε της αμεροληψίας της σε όλη της την θητεία. Είπε ότι νομικώς και με βάση την λογική η θέση του νομικού συμβούλου και του προϊσταμένου του γραφείου του  Πρωθυπουργού ασφαλώς δεν είναι πολιτική και κομματική. Τόνισε ότι την προηγούμενη θέση στον Γραφείο του Πρωθυπουργού την αποδέχθηκε γιατί ήθελα να συνεισφέρει από την θέση αυτή για να βγει ο λαός από την κρίση  Και ότι δεν είναι, ούτε υπήρξε ποτέ στέλεχος ή μέλος κόμματος, παρόλο που όταν συνταξιοδοτήθηκε από δικαστής θα μπορούσε να γίνει.

Όταν μετά το τέλος της συνεδρίασης η κα Θάνου ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως την βγάλει από την θέση της η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, είπε: «Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ».

Οι διάλογοι πάντως που αναπτύχθηκαν από όλες τις πλευρές ήταν έντονοι

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Υπουργός Οικονομίας): Εάν λέει κάποιος ότι είναι κόλλημα να είναι κάποιος σύμβουλος υπουργού ή του Πρωθυπουργού  θα πρέπει να δούμε τι έχει γίνει με πρώην υπουργούς ή γενικούς γραμματείς σε κόμματα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ:  Επί 42 χρόνια που υπηρέτησα το ΔΣ από θέσεις ευθύνης δεν μου καταλόγισε ποτέ κανείς μεροληψίας είτε υπέρ ή κατά κάποιου.  Και λόγω και των θέσεων ευθύνης που είχα, ήμουν στο μικροσκόπιο πολλές φορές, ποτέ κανείς δεν μου καταλόγισε ποτέ μεροληψία.

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ :  Οι ανεξάρτητες αρχές έχουν θεσπιστεί σε διεθνές επίπεδο για να δημιουργούνται νησίδες ανεξαρτησίας να μην επηρεάζονται από πολιτικές και πολιτικούς. Τα πρόσωπα που επιλέγονται για αυτές πρέπει να έχουν επαρκή και ικανή απόσταση από πολιτικά πρόσωπα άλλως πως εγγυάται κανείς την ανεξαρτησία του από την πολιτική επιρροή.  Αυτό έχει απασχολήσει την  κ. Θάνου παλαιότερα,  που με δήλωσή της έλεγε για το προεδρείο της Ενώσεως Δικαστών μεταξύ άλλων ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι εφαλτήριο για άλλες θέσεις. Τα μέλη του  προεδρείου δεν πρέπει να αναζητούν μετά την συνταξιοδότησή τους  σε κομματικά γραφεία μια θέση. Όπως με τους  προέδρους ανεξαρτήτων Αρχών. Η ΝΔ θεωρεί ότι η τοποθέτησή της είναι προκλητική και απαράδεκτη. Ηδη ο κ. Μητσοτάκης το έχει μεταφέρει στην  ΕΕ. Η συγκεκριμένη πρόταση  υπονομεύει  την ανεξαρτησία της ίδια της Αρχής. Και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην πρόταση αυτή για την κυρία Θάνου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η κυρία Θάνου είναι επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει διατελέσει και υπηρεσιακή Πρωθυπουργός. συνέχεια θεώρησε ότι πρέπει  να  προσφέρει  τις υπηρεσίες στον Πρωθυπουργό και μάλιστα άμισθη και αυτό την τιμά. … Τώρα, ότι πηγαίνεις την θέση της Προέδρου, της Αρχής που είναι έμμισθη και φαντάζομαι ότι δεν παραιτείται από το μισθό της, και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση που έχει ο Πρωθυπουργός φαντάζομαι ανάγκη των υπηρεσιών της,  η κυρία Θάνου εγκαταλείπει τον Πρωθυπουργό.  Αυτό δεν σας φαίνεται λίγο αντιφατικό και ανεξήγητο; Θα μπορούσε να πει κανείς μήπως εγκαταλείπει το σκάφος και αναζητήσει θητείες μακράς θητείας.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Δεν έχω ψηφίσει μέχρι σήμερα ποτέ αρνητικά. Αυτή την φορά όμως η στάση μου είναι  αρνητική και δεν έχει με την  προτεινόμενη κυρία Θάνου και την διαδρομή της στην Δικαιοσύνη. Είναι γιατί αυτή την φορά υπάρχει πολιτική υπέρβαση από την  κυβέρνηση στην πρόταση που κάνει… Ξέφυγε η πρόταση αυτή..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θέλω να σας συγχαρώ για την γρήγορη ανέλιξή σας, σε διάφορα αξιώματα και νομίζω ότι έχετε ξεπεράσει σε ταχύτητα και τη συνονόματή σας την Κατερίνα Θάνου. Με την επιλογή της κυρίας Θάνου έχουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αντιπρόεδρο να διορίζεται η πρώην νομική συνεργάτης του υπουργού κ. Νίκου Παππά. Πρόεδρος τώρα η κυρία Θάνου που είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Αυτές οι δύο τοποθετήσεις από στενά κομματικά στελέχη ως επικεφαλής στην Επιτροπή δεν είναι σωστή και δεν  μπορεί να  γίνει αποδεκτή.

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Το θέμα αυτό των ασυμβίβαστων το έζησα με τις θέσεις διοίκησης στις Τράπεζες που ήταν κόλλημα για το οποιοδήποτε  άτομο να διοριστεί στην διοίκηση Τράπεζας όταν είχε οποιαδήποτε πολιτική προηγούμενη ιδιότητα. Η κυρία Κατσέλη έφυγε γιατί ήταν πρώην πρόεδρος κόμματος, ενώ ο  κ Στουρνάρας μπορεί να είναι διοικητής της Κεντρικής  Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείτε να λέτε πως η κ. Θάνου ούσα σύμβουλος του Πρωθυπουργού διαμόρφωνε την πολιτική, είναι σαν να μου  λέτε ότι πίσω μου ο νομικός μου σύμβουλος συνδιαμορφώνει την πολιτική στο υπουργείο και δεν την ασκώ εγώ, αυτό το θεωρώ αυτό ολίσθημα. Εγώ θα σας ευχηθώ κυρία Θάνου  να είστε σιδεροκέφαλη και  θα σας έλεγα  ότι υπάρχουν θέματα πολλά που θα πρέπει να δείτε και  υποθέσεις που μπορεί να σας προκαλέσουν εντύπωση είτε με βάση δημοσιεύματα ή από πληροφορίες που έχετε ή έχουν φτάσει το σάιτ του υπουργείου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Αυτά δεν τα έχετε στείλει στην Επιτροπή; Είναι σαν να λέτε ότι η επιτροπή που λειτουργεί έχει κενά, υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση. Θα πάει η κυρία Θάνου και τις λέτε να τα διερευνήσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ Αφού με προκαλείτε θα δείτε υποθέσεις που έχουν έρθει στο σάιτ του υπουργείου, όπως μια υπόθεση  καλλυντικών…

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ Εσείς τώρα τι κάνετε τώρα την καθοδηγείτε;

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ Φέρατε νόμο για το όριο ηλικίας για να φύγει ο κ. Κυριτσάκης. Φέρατε νόμο ότι είναι ασυμβίβαστη ιδιότητα να είναι κανείς μέλος που είναι συγγενής βουλευτή για να παραιτηθεί ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Και τώρα φέρατε την κυρία Θάνου που έχει  σχέση με το γραφείο του Πρωθυπουργού και αυτό δεν είναι ασυμβίβαστο!

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ: Η θέση του προϊσταμένου του γραφείου του Πρωθυπουργού ασφαλώς  δεν είναι πολιτική και  κομματική.  Αλίμονο εάν προϊστάμενος του γραφείου του Πρωθυπουργού πούμε ότι είναι πολιτικό πρόσωπο. Είναι και  νομικά και λογικά αβάσιμο. Την  προηγούμενη θέση την αποδέχθηκα γιατί ήθελα να συνεισφέρω από την θέση του νομικού συμβούλου για να βγει ο λαός από την κρίση και επειδή η θέση αυτή είναι ακόμα πιο κρίσιμη από την θέση που έχω τώρα, για αυτό την αποδέχθηκα Και θεωρώ και πάλι, ότι θα κάνω ότι μπορώ  με πλήρη επάρκεια.Εγώ δεν υπήρξα ποτέ στέλεχος κόμματος, που ως συνταξιούχος θα μπορούσα να είχα γραφτεί σε κάποιο κόμμα , δεν είμαι όμως ούτε κομματικό ούτε πολιτικό στέλεχος.

#TAGS MM