Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Βέτο από την Ελλάδα και άλλες 14 χώρες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Βέτο από την Ελλάδα και άλλες 14 χώρες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αποφασισμένες να μην αποδεχτούν την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ εμφανίστηκαν 15 χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Έτσι, στην σημερινή συνεδρίαση η οποία δεν κατέληξε σε αποφάσεις οι 15 έβαλαν βέτο και έτσι θα συζητήσουν τα πάντα σε ένα σύνοδο στις 13 Δεκεμβρίου. 

Πολλοί από τους υπουργούς που έφταναν από το πρωί για την σύνοδο στις Βρυξέλλες χαρακτήριζαν την πρόταση της Κομισιόν ως ένα κακόγουστο αστείο. 

Όλα λοιπόν πάγωσαν προκειμένου να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση που θα είναι εφαρμόσιμη και θα ανακουφίζει επί της ουσίας τους πολίτες απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό (κανονισμός για μηχανισμό αλληλεγγύης, κανονισμός για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και κανονισμός για το πλαφόν).

Η Τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των «15» και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλουν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ’ αρχήν συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία δεσμεύθηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις