Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βίτσας: Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία

Βίτσας: Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία

Την άποψη ότι η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Βίτσας. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η αραβική χώρα δεν κατέβαλε ποτέ τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί, και με το εμπάργκο πλέον της Ε.Ε δεν τα προχωρήσει άλλο η διαδικασία.

Ο κ. Βίτσας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Πάμε Αλλιώς”,τόνισε πως όλα τα έγγραφα της συμφωνίας είναι νόμιμα, και πως η όποια επίθεση επιχειρείται είναι για να πλήξει τον Πάνο Καμμένο και την κυβέρνηση.

Αναλυτικά τα όσα είπε

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση

“Πάει καλά. Νομίζω ότι θα κλείσει η τεχνική συμφωνία πάρα πολύ σύντομα. Το σχέδιο προχωράει, δηλαδή προχωράει με την λογική ότι όλοι στην Ευρώπη και εμείς στην Ελλάδα – δυστυχώς δεν λέω όλοι στην Ελλάδα, γιατί υπάρχουν πολιτικά κόμματα που περιμένουν στη γωνία ίσως και ελπίζοντας κάτι στραβό να γίνει αλλά δεν πρόκειται να γίνει – πιστεύουν ότι στα τέλη του καλοκαιριού θα φύγουμε από την μνημονιακή περίοδο.

Είναι πολύ κομβικό σημείο για την ιστορία της χώρας, να σταματήσει η μνημονική περίοδος. Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο. Και μάλιστα χωρίς η Ελλάδα να διακινδυνεύσει τη θέση της στην Ευρώπη, που την υπερασπίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με νύχια και με δόντια και σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να παίζουμε σήμερα ένα πολύ ευρύτερο ρόλο από ό,τι παίζαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Όταν είναι κάποιος στην κυβέρνηση μετράει η πρακτική του και δεν μπορώ να σταματήσω να κάνω κριτική στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μέσα σε 40 χρόνια φόρτωσαν χρέος 320 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό, που είναι η πηγή και το αποτέλεσμα της πολιτικής τους αλλά και όλης αυτής της κατάστασης που ζούμε σήμερα.

Για τους πλειστηριασμούς

Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει. Είναι πολιτική αλλά και πρακτική δέσμευση, σύμφωνα με τον νόμο Κατσέλη αλλά και τις αλλαγές που έκανε ο Γιώργος Σταθάκης: Υπάρχει πλήρης προστασία αυτού που αποκαλείται λαϊκή κατοικία, δηλαδή κατοικία ανθρώπων αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, αν έχουν 2 ή 3 παιδιά κτλ. Τα βασικά στοιχεία είναι δύο, το ένα το ύψος της αξίας της κατοικίας και το δεύτερο η θέση του δανειολήπτη, δηλαδή το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει με αποδεδειγμένο τρόπο το δάνειο του. Όσοι εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, προστατεύονται και άρα πάνω από το 70-75% των κατοικιών αυτού του τύπου προστατεύονται από το νόμο. Έρχεται και η “συμφωνία κυρίων” με τις τράπεζες, να βοηθήσει όλη αυτή την κατάσταση στην εξής κατεύθυνση, δηλαδή να μην επιδιώκουν πλειστηριασμούς και να προχωράνε στις πρώτες συζητήσεις με τον δανειολήπτη μήπως βρεθεί κάποια καλύτερη λύση.

Το συγκεκριμένο σύνθημα που επικαλείστε το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το οποίο αναδείχθηκε το 2011 και το 2012, έσωσε την πρώτη κατοικία στη χώρα. Το κίνημα όχι το σύνθημα. Σε μια περίοδο που έπεφτε το ΑΕΠ κατά 50 δις ευρώ, κατά 25%, και που αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο η ανεργία και έκλειναν επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα εκείνου του κινήματος ήταν οι νόμοι και οι πρακτικές, που είναι ένα ενιαίο σύνολο. Βέβαια, υπάρχει το πολιτικά δομημένο κίνημα ”δεν πληρώνω” και υπάρχει και εκείνο το μεγάλο κίνημα “δεν πληρώνω” που δεν συγκροτείται από κάποια πολιτική θέληση αλλά που οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν. Είναι καθαρό δεν υπάρχει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας”

“Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία”

“Υπάρχει το εξής, μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ένα πλεονάζον ενεργό υλικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που αποχαρακτηρίστηκε από αναγκαίο, αυτό προβλέπεται από τον νόμο, και μετά από αίτημα ξεκίνησε μια διαδικασία υπογραφής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία. Μέσα σε αυτή υπήρχαν ουσιώδεις όροι οι οποίοι έπρεπε να εκπληρωθούν. Θα σας αναφέρω τον ουσιοδέστερο, την πληρωμή, δηλαδή έπρεπε να μπουν τα χρήματα, τα 66 εκατ. ευρώ, σε συγκεκριμένο λογαριασμό που είχε παραδοθεί. Τα λεφτά δεν μπήκαν.

Τα πυρομαχικά βρίσκονται στις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού. Πρόκειται για μια παγωμένη συμφωνία, που από την άλλη πλευρά, όμως, και μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση, η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και η αντίστοιχη παγκόσμια κινητοποίηση, επιβάλλει να την ξαναδούμε. Εγώ σας λέω, είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να γίνει, και γνωρίζοντας την κατάσταση, που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη Σαουδική Αραβία.

Το ένα λοιπόν είναι η κατάσταση στην Υεμένη, που είναι πολιτικό ζήτημα, είναι ζήτημα αλληλεγγύης στο λαό και το άλλο είναι το ζήτημα που συζητείται στη Βουλή – εγώ νόμιζα ότι έκλεισε αλλά δεν έκλεισε – και που έχει να κάνει με τις διαδικασίες αλλά και τους υπαινιγμούς που γίνονται. Εδώ υπάρχει μια δειλία από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων που ξεκίνησαν και συντηρούν αυτή τη συζήτηση”.

“Όλα τα έγγραφα είναι νόμιμα”

“Στο επίπεδο των υπαινιγμών, εγώ θέλω να είμαι κάθετος, γιατί δεν λέει ούτε η ΝΔ ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε τις ακριβώς κατηγορούν. Σε ζητήματα διαδικασίας, όπως είναι αυτό που βάλανε – έρχονται τα εκδοτικά και οικονομικά συμφέροντα, είτε που έχουν στόχο την κυβέρνηση είτε που θεωρούν ότι στοχεύοντας τον Πάνο Καμένο θα πλήξουν την κυβέρνηση είτε ένα τρίτο κομμάτι το οποίο στοχεύει καθαρά τον Πάνο Καμένο – βάζουν και να ξαναβάζουν το ίδιο θέμα. Έρχονται στη Βουλή. Ηττώνται στη Βουλή. Είναι φανερό ότι στη Βουλή υπάρχουν όλα τα αναγκαία έγγραφα. Είναι φανερό ότι από την πλευρά της Ελλάδας η αντιπροσώπευση είναι από τη ΓΔΑΕΕ, ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες ότι προχωράμε κανονικά με βάση και τον νόμο.

Φτάνουν να επιδεικνύουν νομική άγνοια, δεν το πιστεύω ότι υπάρχει αλλά γίνεται επίτηδες. Για παράδειγμα, μιλάνε για το άρθρο 9 του νόμου περί προμηθειών, ενώ αυτού του είδους οι συμφωνίες, αυτού του είδους οι συμβάσεις είναι στο άρθρο 107. Το ξέρουν αλλά προσπαθούν να φτιάξουν ένα κλίμα. Αυτό είναι και το βασικό, ότι επιδιώκουν να φτιάξουν ένα κλίμα.

Έχοντας συντριβεί, μετά βγαίνουν και κάνουν συνεντεύξεις για να διατηρήσουν αυτή τη συζήτηση. Η κυβέρνηση χειρίστηκε όλη αυτή τη υπόθεση υπερβαίνοντας και τους συνήθεις κανόνες διαφάνειας. Πρώτη φορά και με τόση σπουδή εξ αρχής από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δόθηκαν και δημοσιεύτηκαν μια σειρά έγγραφα αλλά και το τελευταίο, να πηγαίνουν και στο Υπουργείο Εξωτερικών επισήμως και να τους δίνονται έγγραφα, που αποδεικνύουν τα όσα λέμε αλλά και το γεγονός ότι οι ίδιοι ποτέ δεν έχουν πει ότι από την πλευρά της Ελλάδας κάποιος μας εκπροσωπούσε.

Ο Παπαδόπουλος σε όλα τα έγγραφα είναι εκπρόσωπος, αντιπρόσωπος και σε κανένα δεν εμφανίζεται ούτε είναι μεσάζοντας. Μεσάζοντας είναι κάποιος που θα αγοράσει από την Ελλάδα και θα πουλήσει σε ένα άλλο κράτος με κέρδος. Εδώ είχαμε μια διακρατική συμφωνία και κανένας δεν αμφισβητεί τη θέληση να γίνει αυτή η διακρατική συμφωνία.

Τώρα, αν θέλουν να γράψουν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα και ψάχνουν να βρουν το τέλος του αλλά δεν το βρίσκουν, γιατί το τέλος του δεν τους δικαιώνει, δηλαδή ο ήρωας τους πεθαίνει στο τέλος, θα το συνεχίσουν γιατί ο καθένας μπορεί να έχει τη μανία να αυτοδικαιωθεί. Να συντρίβεται”

Για το προσφυγικό

“Έχουν γίνει απανωτές συσκέψεις και πολύ έγκαιρα η κατάσταση στους καταυλισμούς πρώτης υποδοχής, στα νησιά, μέχρι της 10 Δεκεμβρίου θα είναι πλήρως ελεγχόμενη, από άποψη στέγασης, θέρμανσης και μιας σειράς έργων για το ξεχειμώνιασμα. Λέω μια ημερομηνία και γιατί ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της δουλειάς την έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις και ήδη έχουν γίνει πράγματα και συγχρόνως υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποφόρτισης των νησιών το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου”.

Για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας

“Κατ’ αρχήν θα τις αποτρέψουμε και αυτό κάνουμε μονίμως. Εμείς σαν Ελλάδα, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Βέβαια, το θέμα είναι αν και η Τουρκία την υποστηρίζει. Όμως τα ζητήματα δική μας κυριαρχίας – αλλά και ευρωπαϊκής κυριαρχίας γιατί όπως σοφά λέει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η έννοια της κυριαρχίας στην ΕΕ έχει αλλάξει, αλλά αυτό σημαίνει και πως έχει ενδυναμώσει – δεν είναι κάτι προς συζήτηση.

Σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα έχει και απευθείας αντίδραση, συνήθως, όμως, όταν γίνονται αυτού του είδους οι συναντήσεις, εκείνες τις ημέρες, δεν γίνονται παραβιάσεις κτλ. Το θέμα μας, όμως, δεν είναι να μην γίνονται εκείνες τις μέρες αλλά να μην γίνονται καθόλου. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία, υπήρχε ένα διήμερο που δεν είχαμε καμία παραβίαση αλλά αυτό δεν συνέχισε μετά. Εδώ θέλω να βάλω από τη μια το ζήτημα της κυριαρχίας και από την άλλη το οικονομικό. Πάντως, εμείς πάντοτε θα προσγειωνόμαστε τελευταίοι και θα ελλιμενιζόμαστε τελευταίοι στο βαθμό που υπάρχουν παραβιάσεις.”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις