Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Βουλή: Live η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2024

Βουλή: Live η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2024
Φωτογραφία: Eurokinissi

Με ονομαστική ψηφοφορία σήμερα (17.12.2023) το βράδυ θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2024.

Η συζήτηση στη Βουλή κορυφώνεται με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. 

Δείτε live τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

Για “αγωνιώδη προσπάθεια” των υπουργών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας “να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα ζει μία μοναδική εποχή ευημερίας” έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, “αυτή η προσπάθειά είναι προφανώς επιτελικά σχεδιασμένη», αλλά «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ζουν οι πολίτες”.

“Όση προπαγάνδα και να χρησιμοποιείτε δεν μπορείτε να κρύψετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ακρίβεια, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής σας”, είπε, καταγγέλλοντας έναν “πληθωρισμό απληστίας”, δηλαδή, πληθωρισμό “που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων” και δεν είναι “εισαγόμενος”. Κατηγόρησε, μάλιστα τη ΝΔ ότι με αυτές τις “στρεβλώσεις της αγοράς» και τα «προβλήματα ανταγωνισμού”, “υποφέρει η κοινωνία και οικονομία”.

Δριμείες ήταν οι επικρίσεις του Νίκου Ανδρουλάκη σχεδόν για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής με αιχμή βεβαίως τον Προϋπολογισμό στην ομιλία του στην Βουλή. “Οι πολιτικές σας διαμορφώνουν μια χώρα χαμηλής ποιότητας ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μια χώρα με κακοπληρωμένες δουλειές και πανάκριβη καθημερινότητα”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενώ πρόσθεσε πρόκειται για άλλη μια χαμένη ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση της χώρας, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και να δημιουργηθεί μια ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. “Στα δικά σας χέρια η χώρα κινείται σε τροχιά απόκλισης και όχι σύγκλισης με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2024 θα είναι το πρώτο πραγματικό τεστ της αποτελεσματικότητας σας”.

Με αφορμή την θετική απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως είπε, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε τα βέλη του τόσο στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. “Η παράταξη που ήταν υπεύθυνη που την χάσαμε οδηγώντας τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η παράταξη που έστρωσε τον δρόμο στον ακραίο λαϊκισμό και τη διχόνοια. Εσείς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίξατε το κουτί την Πανδώρας για μια εποχή ακραίας αντιπαλότητας, στο δημόσιο λόγο, στα social media. Μια εποχή καθολικής απόρριψης της διαφορετικής άποψης.

Έχετε τεράστια ευθύνη γιατί κάνατε σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία μιας κοινής συνείδησης για το ποιες είναι οι χρόνιες παθογένειες της χώρας ποια είναι τα αίτιά τους και με ποιες ρήξεις θα τις κάνουμε παρελθόν”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

“Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση εκφράζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Είναι άδικος, ταξικός, αντιλαϊκός γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε”, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Αντιλαϊκό και αντιαναπτυξιακό” χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2024, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, μιλώντας στη Βουλή. “Είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ολιγαρχών και των καπιταλιστών”, ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος και προσέθεσε ότι “για να πετύχει ο προϋπολογισμός, πρέπει να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το ΑΕΠ, ώστε να προσεγγίσει τα 234 δισ. ευρώ. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει, διότι ό,τι ξεπουλήσατε, ξεπουλήσατε… Δεν έχει μείνει να πουλήσετε κάτι, μόνο αν πουλήσετε το κτίριο της Βουλής. Ό,τι λένε οι ολιγάρχες, η πλουτοκρατία και οι καπιταλιστές κάνετε”.

“Δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία, τόνισε στην καταληκτική ομιλία της, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της θα τον καταψηφίσει “σε όλα του τα πεδία”.

“Η Νίκη καταψηφίζει τον προϋπολογισμό όπως είναι γραμμένος”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός.

“Θα ήθελα να δω τον προϋπολογισμό του 2024 με θετική ματιά, αλλά αυτό δεν βγαίνει με τίποτα. Πολλά ψέματα, πολλές ανακρίβειες και υποσχέσεις, με το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνουν υποσχέσεις. Άκουσα ότι είναι έτοιμο το έδαφος για να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις. Πως γίνεται να έλθουν οι ξένοι να επενδύσουν εδώ, όταν η Ελλάδα έχει γίνει κρεματόριο και νεκροταφείο για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που αναστενάζουν από την κρατική γραφειοκρατία, την αδιαφορία, το λάδωμα και τέλος την αιώνια φοροτρομοκρατία”, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.

«Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια», τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τον οποίο όπως δήλωσε, θα καταψηφίσει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις