Πολιτική

Βουλή: “Καρφιά” από Βενιζέλο για την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Διαφορετική στάση από τους υπόλοιπους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού κρατά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ψήφιση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους μέχρι τώρα υπουργούς υγείας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό πριν την ψηφοφορία, πως θα ψήφιζε κανονικά την πρόταση της ΝΔ για σύσταση της επιτροπής.

Αυτό σημαίνει πως δεν συμφώνησε να ρίξει στις τρεις κάλπες το ψηφοδέλτιο που έχουν φτιάξει ΔΗΣΥ και Ποτάμι, που στην ουσία είναι άκυρο.

“Όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης.”, αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος, πετώντας έτσι “καρφιά” για την στάση της ΔΗΣΥ.

Ξεκαθαρίζει ότι “στη σημερινή ψηφοφορία, με βάση τις μηνυτήριες αναφορές που είχαν υποβάλει πριν από ένα χρόνο οι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σύμφωνα με το σκεπτικό που παρουσίασαν σήμερα η κα Γεννηματά και οι κκ. Λοβέρδος και Παπαθεοδώρου, θα ψηφίσει κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση”.

“Το θέμα είναι αν θέλουμε να διερευνήσουμε τους υπουργούς”

“Το ερώτημα που τίθεται σε ψηφοφορία δεν είναι η αποδοχή του σκεπτικού της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η κίνηση ή μη της διαδικασίας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στις 21 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε πρόταση με περιγραφή πράξεων και εξατομίκευση κατηγοριών, όπως επιβάλλει το άρθρο 154 παρ. 3 του Κανονισμού. Σήμερα υπάρχει και ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει με το δικό του πληρέστερο και ορθότερο σκεπτικό”, αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος.

Σημειώνει ότι “αυτή είναι άλλωστε η ορθή και σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θέση που υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με σθένος και πλήρη τεκμηρίωση στην Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης που συγκροτήθηκε μετά την πρόταση που υπέβαλαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ”.

“Στις 21 Φεβρουαρίου 2018 οι βουλευτές της ΔΗΣΥ ψήφισαν με δικό τους άκυρο ψηφοδέλτιο και οι βουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν ψήφο, επειδή μέσω της πρότασης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ μεθοδευόταν ο αποκλεισμός της έρευνας επί της ουσίας. Τώρα δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, αλλά πρόταση πλήρους διερεύνησης επί της ουσίας, την οποία οφείλουμε να υπερψηφίσουμε κατ´ αποτέλεσμα, με το ειδικότερο και ακριβέστερο σκεπτικό που ανέπτυξαν οι ομιλητές της ΔΗΣΥ”.

Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ

Νωρίτερα έγινε γνωστό το ψηφοδέλτιο που θα ρίξει στην ψηφοδόχο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην ψηφοφορία για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Και στην ψηφοφορία που είχε γίνει για την υπόθεση της Novartis, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε τηρήσει ανάλογη στάση ρίχνοντας δικό της ψηφοδέλτιο, που κατά τον Κανονισμό, θα καταμετρηθεί ως «άκυρο».

Η διαφωνία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έγκειται στο ότι η πρόταση της ΝΔ δεν αξιοποίησε τις επώνυμες καταγγελίες που έγιναν όταν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη τα τρία στελέχη της, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου, αντιθέτως, όπως σημειώνουν πηγές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η πρόταση της ΝΔ βασίστηκε σε ανώνυμες καταγγελίες που έρχεται σε αντίθεση με όλη την επιχειρηματολογία για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το ψηφοδέλτιο είναι αυτό:

disi psifodeltio

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
To πολιτικό παρασκήνιο μετά την ηχηρή παρέμβαση Δένδια για τον Πάνο Ρούτσι – Ποιοι συντάσσονται με τη γραμμή του υπουργού Άμυνας
Mήνυμα Μητσοτάκη στο εσωτερικό της Ν.Δ. για αντίσταση στον λαϊκισμό με τον πρωθυπουργό να ζητά από όλους να μην παρασύρονται από τις «μίζερες εντυπώσεις της στιγμής»
Νίκος Δένδιας 2
Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Ραλλία Χρηστίδου και Κώστα Μπάρκα: «Αν ξαναγελάσεις θα σου σπάσω τα μούτρα»
Η ανεξάρτητη βουλευτής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θεώρησε πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την κορόϊδευε ενώ μιλούσε για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Η Ραλλία Χρηστίδου στο βήμα της Βουλής 44
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν – Δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ανάπτυξη δυνατοτήτων σε κρίσιμες τεχνολογίες στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με την Χένα Βιρκούνεν θέματα του χαρτοφυλακίου της αντιπροέδρου της Κομισιόν, με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ευρωπαϊκά AI Factories
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Χένα Βιρκούνεν 2
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας καταδικάζουν την σύλληψη Ελλήνων ακτιβιστών του Global Sumud Flotilla από το Ισραήλ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με κοινή ανακοίνωση καλούν την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση και την ασφαλή επιστροφή τους
Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω στο ελληνικό σκάφος «Captain Nikos» που συμμετείχε στο Global Sumud Flotilla 2