Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή

Οι προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή
Φωτογραφία InTime News

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Την Κυριακή και την Δευτέρα, τις προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνώσουν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του, οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί. Θα παρεμβάλλονται ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, όπως εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών.

Η τριήμερη διαδικασία, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Της ψηφοφορίας, θα προηγηθεί ο κύκλος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

Πριν ξεκινήσουν οι προγραμματικές

Η συνεδρίαση στη Βουλή ξεκίνησε με την ορκωμοσία του Νίκου Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ απουσίαζε στο εξωτερικό κατά την καθιερωμένη διαδικασία ορκωμοσίας στην οποία ορκίστηκαν οι βουλευτές της νέας 18ης Κοινοβουλευτικής Συνόδου. Όπως και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο.

Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας διαβεβαίωσε ότι τόσο η Βουλή όσο και όλα κτίρια που είναι ιδιοκτησίας της, έχουν ελεγχθεί από τα ειδικά τεχνικά κλιμάκια και διαπιστώθηκε ότι είναι απολύτως λειτουργικά και μπορούν να συνεχιστούν κανονικά οι προγραμματιζόμενες εργασίες, επικαλούμενος σχετικό έγγραφο της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας της Βουλής.

Όπως τόνισε ο κ. Τασούλας, «τόσο η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών όσο και η τεχνική υπηρεσία της Βουλής ανταποκρίθηκαν άμεσα στο καθήκον τους αμέσως μετά το πρόσφατο σεισμό στη Πάρνηθα και το συμπέρασμα είναι ότι η Βουλή δεν έχει το παραμικρό άξιο λόγου».

Ακόμα, επεσήμανε ότι μετά από τεχνικό έλεγχο που έγινε από 4 μηχανικούς της Βουλής δεν διαπιστώθηκε κάποιο ανησυχητικό εύρημα ούτε έγιναν αναφορές για σοβαρές ζημιές.

Ταραντίλης: Η κυβέρνηση θα δράσει με υπευθυνότητα

Το όραμα της νέας κυβέρνησης για την θέση της Ελλάδας ως χώρα με κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ήπειρο κι όχι ως μια χώρα της περιφέρειας, περιέγραψε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Χρήστος Ταραντίλης ο οποίος πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια αμέσως μετά τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι στην Ελλάδα που οραματίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, οι πολίτες δεν θα αντιμετωπίζονται ως ταξικές ομάδες, το παρελθόν δεν θα σηματοδοτείται από την ανάμνηση διχασμού και μισαλλοδοξίας, το παρόν δεν θα βιώνεται ως μαρασμός, νωχελικότητα, καρτερία και χαμένες ευκαιρίες και το μέλλον δεν θα προβάλλει ως μείγμα ανασφάλειας και συγκρατημένης ελπίδας.

“Θέλουμε και πρέπει να τραβήξουμε εμπρός, θέλουμε, όπως τόσο ποιητικά έγραψε ο Ελύτης, να τραβήξουμε εμπρός «με άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά” είπε ο κ. Ταραντίλης τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα δράσει με υπευθυνότητα όχι μόνο προς το συμφέρον της παρούσας, αλλά και της μέλλουσας γενεάς. “Μόνο με αυτή τη νοοτροπία η πολιτική αποκτά τον αναγκαίο χώρο ιστορικής προοπτικής που γεννά και την έννοια της ιστορικής ευθύνης. Δεν θέλουμε το χρόνο για ανάλωση, αλλά για δημιουργία. Τώρα είναι η ώρα να τεντώσουμε το τόξο της μοίρας της πατρίδας μας. Τώρα είναι η ώρα να εμπιστευτούμε αυτή την Κυβέρνηση και αυτόν τον Πρωθυπουργό” είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ.

Ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε επίσης ότι στις 7 Ιουλίου ο Έλληνας πολίτης με την ψήφο του δεν έδωσε απλώς εντολή για μια νέα κυβέρνηση, έδωσε εντολή για μια νέα εποχή, για μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα, νοοτροπία, αντίληψη, ύφος και ηθική διακυβέρνησης. Προσέθεσε δε πως στο μοντέλο διακυβέρνησης που εκπροσωπεί η ΝΔ το όραμά για την πατρίδα δεν εξαντλείται στο χώρο των ιδεών και δεν εξαντλείται στην επικράτεια της ελπίδας, παρά μετουσιώνεται σε πράξη, μέσα από τον ορθολογικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό καθώς και την σωστή εφαρμογή δημόσιων πολιτικών.

“Στο μοντέλο διακυβέρνησης που εκπροσωπούμε το σύνθημα δεν είναι να «βγει η μέρα», αλλά να ετοιμασθεί η μέρα, η κάθε ημέρα” ανέφερε ο κ. Ταραντίλης και προσέθεσε πως ήδη η σύνθεση, η οργάνωση και ο προγραμματικός σχεδιασμός της λειτουργίας της κυβέρνησης προϊδεάζει για το ρυθμό της νέας εποχής.

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του ο βουλευτής της ΝΔ, αρκέστηκε να επισημάνει: Την άριστη αναλογία πολιτικής και τεχνοκρατίας που εκπροσωπείται στη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης, τον εξαρχής σαφή καθορισμό αρμοδιοτήτων,στόχων, χρονοδιαγραμμάτων και συνεργιών του κυβερνητικού σχήματος, την αποτελεσματική δομή, την καινοτόμο, ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας του κυβερνητικού έργου, στα πρότυπα της κυβερνητικής λειτουργίας χωρών με μεγάλη παράδοση και κουλτούρα αποτελεσματικής τεχνοκρατικής διοίκησης, την αποκατάσταση της συνταγματικής λειτουργίας και του επιτελικού ρόλου του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση και θα εγκρίνει σε καθορισμένες περιόδους, ανά έτος, το πλαίσιο του κυβερνητικού έργου και το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Όπως προσέθεσε, σημαντική παράμετρος αυτής της νέας εποχής είναι επίσης η νέα ηθική διακυβέρνησης όπου η διαφάνεια και η λογοδοσία της κυβερνητικής δράσης καθίσταται προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι θεσπίζεται η απαγόρευση στο σύνολο του κυβερνητικού σχήματος για οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι το όραμα της κυβέρνησής για την νέα εποχή της πατρίδας μας στηρίζεται σε επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες δημόσιες πολιτικές, οι οποίες θα ξεδιπλωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέσω του νομοθετικού έργου. Αυτές οι δημόσιες πολιτικές, όπως τις στοιχειοθέτησε, επιδιώκουν την σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη, με επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, θα καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ανεργία και θα διαμορφώσουν τις συνθήκες επιστροφής των νέων μας στην πατρίδα μας. Επίσης, αποσκοπούν στη μείωση των φόρων και στη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών και οικοδομούν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων, κράτους και επιχειρήσεων.

“Ουσία αυτού του συμβολαίου είναι ότι το κράτος προσφέρει υγιές και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, χωρίς γραφειοκρατία, με χαμηλή φορολογία, ενώ με τη σειρά τους, οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και αμείβουν καλά τους εργαζομένους τους” κατέληξε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ.

Κατρούγκαλος: Για τον ΣΥΡΙΖΑ εθνικό είναι το αληθές

Η εξωτερική πολιτική είναι ο τομέας που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αφιερώσει την πρώτη ομιλία, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Έτσι όταν ο βουλευτής του Β1 Βορείου Τομέα Αθήνας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κινήθηκε στη βάση της πεποίθησης ότι “εθνικό είναι το αληθές”, σε “αντίθεση με τη ΝΔ στην οποία επικράτησε η πατριδοκαπηλεία, αντί για τη συνείδηση του εθνικού συμφέροντος. Στην αιχμή της κριτικής του πρώην υπουργού Εξωτερικών, βρέθηκε η στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέγνωσε στην ολομέλεια τις πρόσφατες δηλώσεις δύο μελών της σημερινής κυβέρνησης.

“Εθνικό είναι το αληθές”

“Επιλέξαμε η πρώτη ομιλία, από το δικό μας κόμμα, να είναι αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική και μόνο. Μολονότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δομική προγραμματική αντιπολίτευση σε όλα τα θέματα, θεωρούμε ότι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να διαμορφώνονται συναινέσεις και να υπάρχει εθνικό μέτωπο”, είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, διακρίθηκε από αντιφάσεις λόγων και έργων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε ότι αποτελεί σημαντική παράλειψη πως στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στην Κύπρο και το κυπριακό ζήτημα, σήμερα 45η επέτειο της εισβολής.

“Οδηγηθήκαμε σε μεγάλες συμφορές όταν, αντί για την εθνική συνείδηση συμφέροντος, επικράτησε η πατριδοκαπηλεία”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: “πρέπει μα θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθές”.

“Η φωνή της Ελλάδας είναι τώρα σεβαστή”

Είπε ακόμη ότι η ΝΔ σήμερα παραλαμβάνει τη χώρα σε πολύ διαφορετική και πολύ καλύτερη κατάσταση, ιδίως όμως στον τομέα διεθνούς θέσης της Ελλάδας, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο αναβαθμισμένη αυτή η θέση. “Κάναμε τη φωνή της πατρίδας πιο δυνατή και πιο σεβαστή”, είπε και πρόσθεσε: “δεν ήμασταν απλώς σταθερή δημοκρατία αλλά ήμασταν εξαγωγέας σταθερότητας και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή των Βαλκανίων”.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και την αντιμετώπισή του από την προηγούμενη κυβέρνηση, “με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης”, για να επισημάνει ότι δεν είναι τυχαίο πως ο Πάπας πρότεινε τον Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε όμως τη ΝΔ για σωρεία αντιφάσεων λόγων και έργων και επικαλέστηκε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, ήταν θετικές. “Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι τα πολιτικά ζητήματα ανάμεσα στη χώρα μας και τη Βόρεια Μακεδονία, έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο υπουργός ‘Αμυνας είπε ότι δεν αμφισβητεί την πρόθεση κανενός ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές και αν αυτή τηρηθεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον”, ανέφερε ειδικότερα ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διχαστικές δηλώσεις από τη ΝΔ αν και “η ίδια ήξερε ότι είχε διαπραγματευτεί λύσεις διπλής ονομασίας, πολύ χειρότερες της λύσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που μάλιστα υπερκάλυψε τις εθνικές θέσεις”.

Η “κωλοτούμπα”

“Καλά γνωρίζατε ότι μόνο η άκρα δεξιά, όπως εκφραζόταν από το ΛΑΟΣ και τις άλλες δυνάμεις της ακροδεξιάς, ήταν αντίθετες στη σύνθετη ονομασία. Και δεν έχετε ξεχάσει ότι η λέξη κωλοτούμπα εμφανίστηκε τότε. Το 2005, όταν ο νυν Αντιπρόεδρος χαρακτήριζε κωλοτούμπα τον Κώστα Καραμανλή που, κατά τα λόγια του ξεπούλησε τη Μακεδονία”, σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος και παρατήρησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε την αξιοπιστία της χώρας γιατί έλεγε τα ίδια σε όλες τις πλευρές και γιατί οι θέσεις είχαν ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα της χώρας.

Είπε ακόμη ότι δεν ήταν καλό δείγμα, από πλευράς συμβολισμού, πως η πρώτη κίνηση της ελληνικής διπλωματίας ήταν η αναγνώριση Γκουαϊδό. “Μπορείτε να έχετε όποια ιδεολογική θέση θέλετε, εμείς νομίζουμε ότι η θέση της ΕΕ για έναν ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο, που συνδιαμορφώσαμε ήταν προτιμότερη. Εγώ σας μέμφομαι ότι σε επίπεδο συμβολισμού, αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ είναι επιστροφή σε εποχές που η χώρα μας δεν είχε χαρακτήρα ισοτιμίας σε σχέση με την υπερδύναμη“, είπε και κάλεσε τη ΝΔ να αποφασίσει τι κόμμα είναι.

Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βρίσκονται μακριά απο τα προβλήματα των ανέργων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματοβιοτεχνών, μακριά από τη φτωχομεσαία αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. “Γιατί διατηρούν άθικτο το σύνολο των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων αλλά και των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας και στα αδιέξοδα για την εργατική τάξη και το λαό μας” πρόσθεσε.

Είπε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης “εξεδήλωσαν τη βαθύτατη πίστη στις πολιτικές που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου για μια ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων. Δήλωσαν πίστη στη μετατροπή του αστικού κράτους σε βραχίονα ακόμα μεγαλύτερης στήριξης των αναγκών του κεφαλαίου, στον νόμο και την τάξη για την αντιμετώπιση των εργατικών αγώνων και των νεολαιΐστικων κινητοποιήσεων“. “Πίστη στην ακόμα περαιτέρω εμβάθυνση των ιμπεριαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας και των επικίνδυνων σχεδιασμών για την περιοχή μας” πρόσθεσε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλους είπε ότι η εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση δεν θέτει σε αμφισβήτηση τον βαθύ αντιλαϊκό χαρακτήρα και της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής” ενώ “κοινός στόχος και τόπος είναι η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου μετά από μια εξαιρετικά παρατεταμένη οικονομική κρίση, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο με αναγκαίο μοχλό την μείωση του κόστους παραγωγής, πρώτα και κύρια δηλαδή, της τιμής της εργατικής δύναμης και τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο στη περιοχή σε αμοιβαίες συμφωνίες αλλά και οξύτατους ανταγωνισμούς με αστικές τάξεις άλλων χωρών που δημιουργούν προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι “η ΝΔ θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις είναι αποδεκτές από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου”. Επισήμανε ότι η τρίτη, πρόσφατη, αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθόρισε και τους στόχους-κλειδί της νέας κυβέρνησης, “δηλαδή την δημοσιονομική πειθαρχία και την τήρηση των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, τη συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, με τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο σημερινό σημείο που οδηγεί σε αύξηση των τιμολογίων αλλά και των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών -χρέη που έχουν μεταφερθεί σε εισπρακτικές εταιρείες που σφίγγουν όλο περισσότερο το βραχνά στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με επιτάχυνση των πλειστηριασμών στο όνομα της διαχείρισης και της μείωσης των κόκκινων δανείων για την βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των τραπεζών, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα εξαφανίσει την όποια μείωση του ΕΝΦΙΑ που παραμένει ένα ακόμα χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα”.

Χαρακτήρισε “ανέκδοτο της ημέρας” την αναφορά της κυβέρνησης σε “δίκαιη και δυναμική ανάπτυξη για όλους”, καθώς, όπως είπε, η αναφορά γίνεται σε ένα διεθνές περιβάλλον που οξύνονται οι αντιθέσεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή και αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της ΕΕ. “Οι αντιδραστικοί πυλώνες της δυναμικής ανάπτυξης της ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι πυλώνες που εξυπηρετούν και αποτελούν αιτήματα πρώτα απ’ ολα του ΣΕΒ δηλαδή νέες και σκανδαλώδεις φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους” είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί και την ουσία της φορολογικής πρότασης της ΝΔ που “έντεχνα κρύβει τα σκανδαλώδη νέα προνόμια που θα παρέχει στο μεγάλο κεφάλαιο”.

“Η κατακόρυφη μείωση της φορολογίας των καπιταλιστών έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των επιδοτήσεων που μέσα από διάφορα κανάλια λαμβάνουν από το κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τις ποικίλες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις που έχουν όπως πχ οι εφοπλιστές”. Είπε ότι η προτεινόμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα συνοδευτεί από νέα επιβάρυνση των εργαζομένων από τη στιγμή που πρέπει να εκπληρώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αναφορικά με τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα αποτελούν τον οδοστρωτήρα που τσακίζει τους μισθούς και τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και οδηγεί στην καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων. “Οι συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα είναι δραματικές σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού. Η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων έρχεται σε σύγκρουση με την ικανοποίηση των σύγχρονων και ολοένα διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών και η στήριξη της κερδοφορίας από το αστικό κράτος αποτελεί σήμερα ραγδαίο περιορισμό κοινωνικών κατακτήσεων των προηγούμενων δεκαετιών σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια”, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

“Ο αντιλαϊκός μονόδρομος θα οδηγήσει σε νέες θυσίες του λαού στη διατήρηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και αυτόν τον δρόμο δεν τον αμφισβητούν ούτε τα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα ούτε μπορούν να προσφέρουν διέξοδο προς όφελος του λαού διάφορες ξαναζεσταμένες προτάσεις που τις έχουμε ζήσει στο παρελθόν, ιδιαίτερα το 2015” είπε. “Η διέξοδος υπάρχει και βρίσκεται στην αξιοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνατοτήτων και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα από την κοινωνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την διαγραφή του κρατικού χρέους. Αυτό επιβάλλει την ανατροπή την ανατροπή του αστικού κράτους της δικτατορίας των μονοπωλίων και την δημιουργία της εξουσίας της εργατικής τάξης τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ “θα φωτίσει ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα και τη ρεαλιστικότητα της πρότασής του και σε αυτή τη προοπτική εντάσσει και την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος για να αποκρούσει την αντιλαϊκη πολιτική για να προχωρήσει σε κατακτήσεις ενταγμένες στο δρόμο των συνολικότερων ρήξεων και ανατροπών για μια ισχυρή αντιλαϊκή υπόθεση”.

“Από αυτή την άποψη δηλώνουμε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ” κατέληξε στην ομιλία του ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Κατρίνης: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε συντηρητικές ατζέντες

«Με αίσθημα ευθύνης και με πυξίδα της παράταξης μας το μέλλον θα καταψηφίσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στη ΝΔ ούτε στο Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ΚΙΝΑΛ θα είναι παρόν εντός και εκτός Βουλής, ανοίγοντας το δρόμο για λύσεις και πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Κατρίνης, έκανε λόγο για «συντηρητική ατζέντα της νέας κυβέρνησης της ΝΔ» αλλά και για «ανυπαρξία ενός συνεκτικού σχεδίου που θα επιλύσει πράγματι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Παράλληλα, αμφισβήτησε την υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για φορολογικές μειώσεις και ελαφρύνσεις, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν αποκαθηλωθεί από τον κ. Κλάους Ρέγκλινγκ .

«Ορισμένοι προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα της χώρας είναι τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε και επανέφερε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, κατηγόρησε τόσο τον κ. Μητσοτάκη ότι μετεκλογικά ξέχασε την υπόσχεση του για συναίνεση όσο και τον Αλέξη Τσίπρα ότι θυμήθηκε να στηρίξει τη πρόταση του κόμματος του τώρα.

Ακόμα, ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για πολιτική διγλωσσία της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα εθνικά ζητήματα, ενώ σημείωσε ότι μόνο μια αυτοδύναμη εξωστρεφής εξωτερική πολιτική μπορεί να παράγει έργο.

Ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με κύριο σύνθημα της την επανίδρυση του κράτους ξαναγυρνά στη παλιά συνταγή της, διορίζοντας με καθαρά κομματικά κριτήρια αναιρώντας την προεκλογική της δέσμευση για αξιοκρατία.

«Η ατζέντα της κυβέρνησης για την ασφάλεια, το νόμο και την τάξη διαφημίζει την κατάργηση του ασύλου αλλά και το μεταναστευτικό. Και είναι εντελώς παραπλανητικός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου, με το πρόσχημα της ανομίας. Αντί να περιοριστεί σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή της ανομίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ.

Κριτική άσκησε και για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι «πολύ σύντομα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα αντιληφθεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για τον τομέα της Υγείας ανέφερε ότι είναι «ευδιάκριτη μια παράλληλη ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και την άμεση πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας».

«Ατζέντα που αμφισβητεί την αδιαπραγμάτευτη αρχή μας για παροχή καθολικών, ποιοτικών και δωρεάν υπηρεσιών υγείας για όλους, παρά την προσπάθειά σας να μας πείσετε περί του αντιθέτου, με την υλοποίηση των προσλήψεων που είχαν ήδη δρομολογηθεί», συμπλήρωσε.

Τέλος ο κ. Κατρίνης έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση των έργων για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος τονίζοντας ότι «υπάρχει σκόπιμη ασάφεια από την πλευρά της κυβέρνησης για τον τρόπο και το χρόνο ολοκλήρωσης του, εις βάρος της αναπτυξιακής προοπτικής και της ασφάλειας των πολιτών της Ηλείας και της ευρύτερης περιφέρειας».

«Μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων, η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο σχεδόν σημείο, χωρίς ορατή ελπίδα για το μέλλον. Η σταθερότητα που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την στασιμότητα και σταθεροποίηση σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο, προοπτική που δεν αφορά τους πολλούς», κατέληξε.

Σακοράφα: Θα καλυφθεί η επανάκαμψη της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας της Ελλάδας

«Με πρόφαση τάχα φιλολαϊκά μέτρα θα καλύψετε την επανάκαμψη της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας της Ελλάδας», τόνισε η βουλευτής Β3 Αθηνών-Νότιου Τομέα του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης αλλά αυτό θα σήμαινε ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και της υγείας, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ισοπέδωση εννοιών και αντιλήψεων στο όνομα μας υποτιθέμενης ασφάλειας και τάξης με άγρια καταστολή», ανέφερε η Σοφία Σακοράφα και πρόσθεσε ότι επιτυχία της κυβέρνησης για την ισχυροποίηση των θεσμών και την καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας, “σημαίνει ισοπέδωση εννοιών και αντιλήψεων στο όνομα μιας υποτιθέμενης ασφάλειας και τάξης” και αυτό επιβεβαιώνει το πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το άσυλο.

Το Ελληνικό

Ιδίως για το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει η ΝΔ, η βουλευτής του ΜεΡΑ25, αναφέρθηκε στην επένδυση στο Ελληνικό. “Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, αν παρ΄ελπίδα υλοποιηθεί αυτό το έργο όπως το θέλει ο λεγόμενος επενδυτής, θα είναι οριστική ταφόπλακα για την Αττική”, είπε η κ. Σακοράφα και κατέθεσε στα Πρακτικά δύο αναφορές της προς την Εισαγγελία, που καταδεικνύουν, όπως είπε, τη διακριτική – διαχρονικά- μεταχείριση του Ομίλου Λάτση από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, τον οποίο χαρακτήρισε «βασικό μέτοχο της «Ελλάς Α.Ε.» με συμμέτοχο κάθε φορά την εκάστοτε κυβέρνηση».

Η ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ

Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε και στη «επένδυση» της ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ, και κατήγγειλε ότι το αποτέλεσμα είναι «οριστική και αμετάκλητη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και καρκίνος για όσους ζουν, σιτίζονται και υδρεύονται στη συγκεκριμένη περιοχή», ενώ δώρισε στον Πρωθυπουργό το βιβλίο του αείμνηστου Δημ. Γερμίδη «Μιά Ανθοδέσμη για τον Μίδα» , που αναφέρεται ακριβώς σε αυτό.

Ρεαλιστική ανυπακοή

«Είναι μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνουμε, να αντιπολιτευθούμε μόνοι την κυβερνητική πολιτική. Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση αποποιήθηκε το ρόλο της, αφού θα πρέπει να αντιπολιτευθεί τις δικές της αποφάσεις σαν κυβέρνηση. Ως ΜέΡΑ25, πιστoί στον προεκλογικό μας λόγο για Ρεαλιστική Ανυπακοή, θα ασκήσουμε ουσιαστική αντιπολίτευση εντός Βουλής αλλά κυρίως πραγματική αντιπολίτευση για την κοινωνία», είπε η κ. Σακοράφα.

Μυλωνάκης: Να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την Συμφωνία των Πρεσπών

Κάλεσμα στους βουλευτές των κομμάτων που αντιτάχθηκαν στην Συμφωνία των Πρεσπών να συνυπογράψουν με την Ελληνική Λύση πρόταση για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, απηύθυνε ο βουλευτής του κόμματος, Αντώνης Μυλωνάκης.

“Προκάλεσε” ιδιαιτέρως τους Μακεδόνες βουλευτές που δεν συμφωνούν με “την κατάπτυστη εγκληματική Συμφωνία” να καταθέσουν από κοινού με την Ελληνική Λύση πρόταση “για να στείλουμε όλοι μαζί τον κ. Κοτζιά σε Εξεταστική Επιτροπή και να δούμε αν έχει διαπράξει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας”. Όπως είπε πρόκειται για μια Συμφωνία που ο ελληνικός λαός δεν την αναγνωρίζει ούτως ή άλλως όπως και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου που δεν θα δεχθεί ποτέ την ονομασία “Μακεδονία” με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ο κ. Μυλωνάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής ότι “έκρυψε στα συρτάρια” την μήνυση που κατέθεσαν οι παμμακεδονικές ενώσεις και ενημέρωσε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας. Επίσης ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας να απαντήσει αν αναγνωρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών διότι – όπως είπε – η κυβέρνηση της ΝΔ ως αντιπολίτευση μιλούσε για κάκιστη Συμφωνία.

“Μην μας πουν τώρα ότι είναι πολιτικό το ζήτημα γιατί εμείς θα τους πούμε ότι δεν είναι καθόλου πολιτικό το ζήτημα, είναι εθνικό”, είπε και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ διερωτήθηκε: “Μήπως αρχίζουμε πάλι να κάνουμε κωλοτούμπες; Γιατί λέγατε ότι θα διαπραγματευθείτε, θα πείτε ταυτότητα γλώσσα”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις