Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Βουλή: Σκοτωμός για ΔΕΠΑ – Φλαμπουράρης: Ο Πετσίτης δεν είναι φίλος μας

Βουλή: Σκοτωμός για ΔΕΠΑ – Φλαμπουράρης: Ο Πετσίτης δεν είναι φίλος μας

Υψηλοί τόνοι αλλά και οι υψηλές παρουσίες τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της ΝΔ, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στην Βουλή για την ρύθμιση των χρεών της εταιρείας ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην ΔΕΠΑ δείχνει την σπουδαιότητα που δίνουν και οι δύο πλευρές σε αυτή την υπόθεση.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει την υπόθεση αυτή «καραμπινάτο σκάνδαλο» και προανήγγειλε ότι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για να λογοδοτήσουν σε Ειδικό Δικαστήριο. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης απάντησε ότι κάποιοι στη ΝΔ,  στα όνειρά του βλέπουν ειδικά δικαστήρια τονίζοντας  ότι η ΝΔ θέλει να φτιάξει σκάνδαλα για να τα έχει στην προεκλογική περίοδο ως αντίβαρο για τα δικά της σκάνδαλα που ελέγχετε στην δικαιοσύνη.

Μια σφοδρή αντιπαράθεση που στα υπουργικά έδρανα έδωσαν την μάχη εκτός από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης,  ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και από την άλλη πλευρά, από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν οι δύο Αντιπρόεδροι της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνης Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και όλοι οι αρμόδιοι «γαλάζιοι» τομεάρχες.

Μια πρώτη  «μάχη» αλλά όχι και τελευταία καθώς η ΝΔ φέρεται να μην είναι διατεθειμένη να μην την μεταφέρει και σε άλλα κοινοβουλευτικά όργανα καθώς στην υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο η διερεύνηση των οφειλών της ELFE στην ΔΕΠΑ αλλά και η εμπλοκή που έχει προκύψει  από τις καταθέσεις και τις συνεντεύξεις του ελεγχόμενου από την Δικαιοσύνη του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκου, που έχει εμπλέξει 6 υπουργούς, λέγοντας ότι  δικές τους αποφάσεις ήταν αυτές που εκτελούσε, ενώ στο επίκεντρο έχει βρεθεί και το όνομα του κ. Μανώλη Πετσίτη, στενού φίλου του κ. Νίκου Παππά όταν ήταν αυτός υπουργός Επικρατείας και επισκέπτης του Μαξίμου, την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Χατζηδάκης: Καραμπινάτο σκάνδαλο

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για ένα «καραμπινάτο σκάνδαλο» για το οποίο  έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με τους μηχανισμούς της επεδίωξε να χαρίσει 80 εκατομμύρια ευρώ στον Λαυρεντιάδη και την  κατηγόρησε ότι διόρισε  στην θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην ΔΕΠΑ τον πρώην υπάλληλο του Λαυρεντιάδη που έχει τα μεγαλύτερα χρέη στην εταιρεία, τον κ. Κιτσάκο.  Ο οποίος επιχείρησε την  παράνομη ανταλλαγή ακινήτων της ELFE σε σχέση με τα χρέη στην  ΔΕΠΑ μόνο που τα ακίνητα αυτά ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα χρήματος. Μάλιστα είπε τα ακίνητα αυτά κοστολογήθηκαν 10 φορές πάνω από την αξία τους, από 9 εκατομμύρια σε 90 εκατ. ευρώ. «Και όλα αυτά», είπε ο κ. Χατζηδάκης «δεν σας τα λέμε εμείς αλλά γι’ αυτά σας κατηγορεί ο ίδιος ο Κιτσάκος που εσείς διορίσατε, σημειώνοντας ότι το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη είναι η κορυφή του παγόβουνου του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας κρίκος μόνο στη αλυσίδα σκανδάλων του τελευταίου διαστήματος».

Ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ ήταν πιο «καθαρός» για το μέλλον της υπόθεσης λέγοντας ότι «είναι  νομικά και πολιτικά αδύνατον να μην πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο να το ξέρετε από τώρα. Όταν,  λοιπόν αλλάξουν οι  πλειοψηφίες θα πάτε στο ειδικό δικαστήριο για να εξηγήσετε τι κάνατε». Και ο Μάκης Βορίδης πρόσθεσε «η ποινική αρμοδιότητα της Βουλής δεν είναι να φτάσει σε πλήρη δικανική πεποίθηση. Η ποινική διερεύνηση της Βουλής ολοκληρώνεται στην ύπαρξη απλών ενδείξεων και παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο. Μετά ταύτα σας συμβουλεύω να οργανωθείτε  υπερασπιστικώς…»

Σταθάκης: Καλωσορίζω τους βουλευτές της ΝΔ στον κόσμο των σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απάντησε στους βουλευτές της ΝΔ λέγοντας ότι «σήμερα θα ήθελα να καλωσορίσω τους βουλευτές της ΝΔ στον κόσμο των σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ!  Προφανώς ο κόσμος των σκανδάλων από τα  εξοπλιστικά, των σκανδάλων  της Siemens, του τριπλασιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης, έρχεται να μας μιλήσει για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ ΕLFE». Και αντέκρουσε τις αιτιάσεις λέγοντας ότι μας ελέγχεται γιατί αυξήθηκαν τα χρέη της εταιρείας προς την ΔΕΠΑ. Η αλήθεια όμως είπε είναι ότι τα  πρωτογενή χρέη της  ELFE επί ΝΔ ήταν 89 εκατ.  ευρώ.  Τα χρέη αυτά είχαν  επιτόκιο υπερημερίας 7,2% οπότε ουσιαστικά αυτό το χρέος που έχει διαμορφωθεί σήμερα μόνο τα 12 εκατ. ευρώ αφορούν την περίοδο των δικών μας κυβερνήσεων. Συνεπώς το σκάνδαλο αυτό είναι κατά 90%  σκάνδαλο της ΝΔ.

Σε ότι αφορά την ανταλλαγή ακινήτων έναντι χρέους στην ΔΕΠΑ, ο υπουργός είπε ότι το σχέδιο αυτό πράγματι ήταν ένα σχέδιο που υπήρξε για λίγους μήνες, όμως όταν ήρθε το έγγραφο από την Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος,  ότι τα ακίνητα αυτά είναι δεσμευμένα,  σταμάτησε και γι αυτό δεν έχει γίνει καμία ανταλλαγή. Άρα και εδώ  δεν υπάρξει κάποια παράνομη πράξη που λέτε. Σε ότι αφορά γιατί δεν διακόπηκε η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία και γιατί δεν ακολουθήθηκε η αυστηροποίηση στις αποπληρωμές του χρέους, ο κ. Γιώργος Σταθάκης  είπε ότι αυτό έγινε καθώς η ELFE προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και κέρδισε μια δίκη όπου επέβαλε στην ΔΕΠΑ να δέχεται κατά 100% μεταχρονολογημένες επιταγές και να μην διακόψει την  παροχή. Τέλος σε ότι αφορά την απομάκρυνση του κ. Κιτσάκου αυτό που είπε ο υπουργός είναι ότι δεν απομακρύνθηκε από την  θέση του γιατί βρέθηκε να είναι εμπλεκόμενος σε κανένα σκάνδαλο αλλά γιατί  κρίθηκε ότι δεν ήταν κατάλληλος για τις ανάγκες της μεταβατικής περιόδου της επιχείρησης.

Μετά τις απαντήσεις αυτές του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκης ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ  «μετά από αυτές τις απαντήσεις πιστεύετε ότι υπάρχει αντικείμενο να συνεχίσουμε; Θέλετε να την σταματήσουμε εδώ τη συζήτηση;»

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης πάντως «σήκωσε το γάντι» στις αναφορές των βουλευτών της ΝΔ περί ειδικών δικαστηρίων λέγοντας « Τώρα κατάλαβα τι όνειρα βλέπουν τα βράδια … Ειδικά δικαστήρια…» και εξήγησε «το πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι θέλει να πάει σε εκλογές  δημιουργώντας μια λίστα σκανδάλων για να την έχει ως αντίβαρο στα δικά της σκάνδαλα που διερευνά ήδη η δικαιοσύνη. Γιατί η αλήθεια  είναι ότι όποια πέτρα και εάν σηκώσουμε θα βρούμε και ένα σκάνδαλό τους».

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης αποσαφήνισε ότι «στην διαχείριση ΔΕΠΑ δεν υπήρχε ποτέ καμία συμμετοχή μου, αυτό που υπήρχε και θα υπάρχει είναι σε σχέση με την διάσωση για τις θέσεις εργασίας της ELFE», ενώ στην δευτερολογία του σε σχέση με τις φωτογραφίες του κ. Μανώλη Πετσίτη στο Μαξίμου που έδειχναν οι βουλευτές της ΝΔ είπε «αυτό δεν είναι σωστό, εάν βγάλει κάποιος μια φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό ή με εμένα σημαίνει ότι αυτός είναι φίλος μου. Τι έγινε το 2015 ήταν δίπλα στον Πρωθυπουργό, όπως βρέθηκαν χιλιάδες πολίτες…» και στις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ είπε «τι μου λέτε εάν σας βγάλω εγώ μια φωτογραφία σημαίνει κάτι, δεν ξέρετε τι λέτε… μην με εκνευρίζετε…»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις