Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Βουλή: “Τσόκαρο”, “γελοίε”, “φτύσε στον καθρέφτη σου”! Χαμός στη συζήτηση του Προϋπολογισμού

Βουλή: “Τσόκαρο”, “γελοίε”, “φτύσε στον καθρέφτη σου”! Χαμός στη συζήτηση του Προϋπολογισμού
φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Με κοκορομαχίες, αντεγκλήσεις και φονικές ατάκες από βουλευτές αλλά και υπουργούς ξεκίνησε απόψε η πενθήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2019 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η προεκλογική σκιά που βαραίνει τη φετινή συζήτηση του Προϋπολογισμού έχει φέρει από πολύ νωρίς την ένταση και τις βαριές κουβέντες… μεταξύ βουλευτών και υπουργών στην Ολομέλεια.

Παράδοση όμως αποτελεί όλα αυτά, να γίνονται όχι την πρώτη ημέρα, όπου υπάρχουν οι ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων αλλά τις επόμενες.

Εφέτος όμως, οι παρεκτροπές… χτύπησαν την πόρτα με το “καλημέρα” όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να σχολιάσει μια αναφορά του Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ ήταν μια θλιβερή και αγοραία εικόνα εντός του κοινοβουλίου.

Α’ Επεισόδιο

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε “όντως χθες έγιναν ομιλίες που δεν τιμούν το κοινοβουλευτικό σύστημα, θεωρείτε όμως ότι είναι το ίδιο; Είπαμε εμείς προδότες; ή ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία; Το ίδιο είναι; Ευθύνη που έχουν όλες οι πλευρές εκτός από μία και ξέρετε ποιά ( εν. ΧΑ)… Να είστε πιο προσεκτικός, διχαστική ήταν η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, δεν το περίμενα ποτέ. Μην τσουβαλιάζετε ότι όλοι ίδιοι είμαστε, δεν είπαμε εμείς χθες ότι υπάρχουν προδότες ..”.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης του απάντησε ότι “ποτέ εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε λέξεις όπως εσείς εδώ για χρόνια για γερμανοτσολιάδες και προδότες. Δεν είναι η κυβέρνηση υπεύθυνη; Μόνο ο Μητσοτάκης είναι ; Συζητώντας εθνικά θέματα σε ημερήσια διάταξη; Γι’ αυτή την εικόνα δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση που καλλιεργεί όλο αυτό το κλίμα τόσον καιρό;”.

Η στιχομυθία αυτή μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Κώστας Σκανδαλίδη έγινε εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ειδικά ακούστηκε ένας έντονος διάλογος με βαριές κουβέντες περί “τσόκαρου” και “γελοίου” μεταξύ της Αννέτα Καββαδία και του Λεωνίδα Γρηγοράκου και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να λέει: “Έχει ανακαλέσει κυρία Καββαδία, δεν έχει γραφτεί στα Πρακτικά, έχει ανακληθεί”.

Β’ Επεισόδιο

Λίγο μετά, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο για να σχολιάσει κάτι που είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ένα σχόλιο που όμως, ο υπουργός το ξεκίνησε με ένα “βέλος” κατά της ΝΔ σχετικά με την πρόταση για το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ.

Χαρακτηριστικά είπε “κ. Καραθανασόπουλε, θα σας έλεγα να μας κάνει ένα σεμινάριο για το ασφαλιστικό σύστημα του Πινοσέτ ο κ. Καραγκούνης, ίσως φωνάξουμε και το ΚΙΝΑΛ, για να μας πει πόσο πολύ διαφορετικό είναι από αυτό που υπάρχει…”.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος του απάντησε ότι “το σύστημα Πινοσέτ είναι τριαξονικό… όπως είναι ο νόμος Κατρούγκαλου, γιατί δεν το λέτε; το σύστημα Πινοσέτ στηρίζεται σε τρεις άξονες όπως ακριβώς και ο νόμος Κατρούγκαλου. Ένα ατομοκεντρικό σύστημα…”.

Το “πινγκ πογκ” αυτό προκάλεσε νέες αντιδράσεις, από τα έδρανα της ΝΔ αυτή την φορά, με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστα Τσιάρα να διαμαρτύρεται στον πρόεδρο της Βουλής ότι βάση του κανονισμού, δεν προβλέπονται σχόλια των υπουργών πριν ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ότι αυτή η διαδικασία τινάζει την διαδικασία στον αέρα…

Αρχείο Eurokinissi

Γ΄ Επεισόδιο

Λίγα δευτερόλεπτα, αρκούσαν να περάσουν για να εκτροχιαστούν τα πνεύματα και να καταστρατηγηθούν όχι μόνο οι κοινοβουλευτικοί κανόνες αλλά και η ευπρέπεια….

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης και βλέποντας την οχλαγωγία που υπήρχε στα έδρανα και την αποχώρηση βουλευτών είπε “εμάς από τα μικρά κόμματα δεν μας ακούει κανένας…”.

Ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου φέρεται να του απάντησε κάτι από κάτω από τα έδρανα ότι “είσαι αναιδέστατος…” κάτι που έκανε έξω φρενών τον κ. Κατσίκη που του είπε από το βήμα της Βουλής:

“Στους παλιάτσους που σε περιβάλλουν να μιλάς έτσι! (εννοώντας τους βουλευτές της ΔΗΜ ΣΥΜΠ) σου λείπει ο σεβασμός, είσαι γεμάτος αγένεια! Δεν ντρέπεσαι! Κάνεις συνέχεια φασαρία μέσα στο κοινοβούλιο! Κλείσε το στόμα σου! Στήσου σε ένα καθρέφτη και φτύσε τον μέχρι να σκοτεινιάσει το είδωλό σου…”.

Ο γραμματέας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου έδωσε λίγο μετά εξηγήσεις όταν ρωτήθηκε για το αρχικό του σχόλιο λέγοντας ότι ο κ. Κατσίκης έκανε κριτική στα άλλα κόμματα και στους βουλευτές των άλλων κομμάτων που αποχωρούσαν όταν από το δικό του κόμμα, τους ΑΝΕΛ δεν ήταν κανείς άλλος βουλευτής μέσα στην αίθουσα. “Και γι’ αυτό του είπα ότι αυτό το σχόλιο που έκανε ήταν αναιδέστατο και ακούσατε τι μου είπε…”.

Δ’ Επεισόδιο

Μίνι θερμό επεισόδιο πήγε να προκληθεί μεταξύ του προεδρεύοντα αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Βαρεμένου και του αντιπροέδρου του Σώματος και εισηγητή της Ένωσης Κεντρώων Μάριου Γεωργιάδη, όταν ο δεύτερος μέτρησε πόσοι βουλευτές ήταν μέσα στην αίθουσα θέλοντας να καταδείξει ότι ελάχιστοι από τα δύο μεγάλα κόμματα τιμούν την διαδικασία του κοινοβουλευτικού διαλόγου και τις θέσεις των μικρότερων κομμάτων.

Ο κ. Βαρεμένος, τον διέκοψε και άρχισε να σχολιάζει σκωπτικά ότι και από την ΕΚ δεν είναι άλλοι βουλευτές. Ο κ. Γεωργιάδης του ανταπάντησε λέγοντάς του ότι “όταν είστε στην έδρα και προεδρεύετε δεν μπορεί να μεροληπτείτε υπέρ του κόμματός σας και δεν μπορείτε να με διακόπτετε…”. Μια αψιμαχία που ευτυχώς “έκλεισε” χωρίς μεγάλες εντάσεις…

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις