Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βούτσης στη Βουλή: Στην πόρτα της Ελλάδας τα τέρατα και τα φαντάσματα της ακροδεξιάς…!

Βούτσης στη Βουλή: Στην πόρτα της Ελλάδας τα τέρατα και τα φαντάσματα της ακροδεξιάς…!
φωτογραφία: Eurokinissi

Ειδική αναφορά στην απειλή της ακροδεξιάς και στα τελευταία επεισόδια μπροστά από τη Βουλή, έκανε ο Νίκος Βούτσης στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Απολύτως προβλέψιμο και λογικό μια τέτοια ιστορική συμφωνία να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις και μετακινήσεις σε κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες, είπε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Εμείς το λέγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι θα υπάρξουν πολιτικές ανασυνθέσεις του πολιτικού σκηνικού το επόμενο διάστημα γιατί όλοι έβλεπαν πως είναι μια συμφωνία ιστορική για τον ρόλο των Βαλκανίων και την σταθερότητα στην περιοχή” είπε ο κ. Βούτσης.

Υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι τώρα εφικτή και όχι το 2008 στο Βουκουρέστι γιατί και στις δύο πλευρές υπήρξαν ευήκοα ώτα και άλλαξαν οι ιστορικοί συσχετισμοί.

Αναφερόμενος σε κάποιες απόψεις που έχουν ακουστεί ότι δηλαδή το 2008 η Ελλάδα έθεσε ως κόλπο την σύνθετη ονομασία ως “erga omnes” επειδή ήξεραν ότι η άλλη πλευρά δεν θα το δεχθεί, είπε πως κάτι τέτοιο “δεν τολμώ να το πιστέψω…”.

Βούτσης: “Η Μακεδονία είναι μία και αυτή Ελληνικήείναι αλυτρωτισμός

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κάνουν λάθος όσοι θέλουν στασιμότητα στα εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Ανέφερε τη συμφωνία αυτή ως συμβιβασμό πάντως, ενώ αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρχουν και ζητήματα, αλλά αυτό πρόσθεσε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε και να ανοίξουμε δρόμους.

Ο κ. Βούτσης εγκάλεσε τη ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη που συμπαρατάχτηκε με τα συλλαλητήρια, λέγοντας πως ομιλίες που ακούστηκαν εκεί όπως και συνθήματα όπως “η Μακεδονία είναι μια και αυτή Ελληνική” είναι μια αλυτρωτική αναφορά και δεν πρέπει να φοβόμαστε να το πούμε αυτό.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο πατριωτισμός μετριέται και οικοδομείται όταν θέλουμε να έχουμε μια πατρίδα ανοικτή, που δεν ζει με το μίσος και την μισαλλοδοξία, πατριωτισμός είναι να θέλουμε να μην έχουμε μια Ελλάδα περίκλειστη από άλλους λαούς.

Ο Νίκος Βούτσης, με το βλέμμα και στο αυριανό (Πέμπτη, 24.1.2019) συλλαλητήριο που έχει προαναγγελθεί είπε ότι είναι λάθος που δεν έχει υπάρξει από όλες τις πλευρές του δημοκρατικού τόξου μια εγρήγορση απέναντι σε ένα σχέδιο που υπήρξε την περασμένη Κυριακή (20.1.2019) επίθεσης στην Βουλή με μερικούς εκατοντάδες ακροδεξιών, φιλοβασιλικούς…”.

Μάλιστα σε αυτό είχε έντονη αντιπαράθεση με τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Σταμάτη λέγοντάς του ότι “εσείς όπως δεν σεβαστήκατε τον ελληνικό στρατό έτσι δεν σέβεστε την Ελληνική Αστυνομία!

Δείτε τις εκθέσεις της Αστυνομίας. Εσείς τρέφεστε και τρέφετε με ψέματα… Πιστεύω στην εγρήγορση όλων μας, για να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο… ήταν μια επίθεση αυτή που έγινε χωρίς ιστορικό προηγούμενο… Δείτε τις εκθέσεις και του Φρουράρχου και της ΕΛΑΣ… Και αυτό το πρόβλημα έρχεται και επανέρχεται. Όσοι θεωρούν ότι η λήθη είναι βάλσαμο δεν καταλαβαίνουν ότι έρχονται τα τέρατα και τα φαντάσματα… αυτά της ακροδεξιάς που αναπτύσσονται στην Ευρώπη…”!

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης πάντως έγινε προσωπικά και νωρίτερα στόχος του προέδρου της Βουλής, όταν του είπε ότι “εσείς έχετε ευθύνες για εκεί που οδηγήσατε τα πράγματα το 1991 με τα Σκόπια…”, υπονοώντας την στάση τότε του Αντώνη Σαμαρά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις