Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Βουλή: Καυγάδες με το καλημέρα και προκλήσεις από τη Χρυσή Αυγή

Βουλή: Καυγάδες με το καλημέρα και προκλήσεις από τη Χρυσή Αυγή

Εν αναμονή της τελικής απόφασης για το εάν θα αποσυρθεί ή με ποιο τρόπο θα τροποποιηθεί η διάταξη για την επιβολή φόρου 30 λεπτών σε κάθε φιάλη 750ml κρασιού ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συνεδρίαση συζήτησης και ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου Νο3 της κυβέρνησης με την διαδικασία του «κατεπείγοντος».

Η απόφαση που έχει ληφθεί, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, είναι η συνεδρίαση να λήξει στο δεκάωρο, δηλαδή στις 7.30 το απόγευμα με την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας. Το ΚΚΕ προς το παρόν έχει δηλώσει ότι προτίθεται να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα για τον φόρο στο κρασί, εάν παραμείνει τελικά – μικρές βέβαια οι πιθανότητες μετά τις χθεσινές προαναγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη – και στο άρθρο που αφορούν τις διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Από τις πρώτες ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» με όποιες παραλλαγές έχει και σήμερα στην Ολομέλεια έχει την τιμητική του. Ο καθένας βέβαια από το βλέπει… από την πλευρά του. Όπως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός που σε μια προσπάθεια συνηγορίας και «αποκατάστασης» της «αλήθειας» είπε «ναι, είναι αλήθεια ότι προεκλογικά είπαμε κανένα σπίτι στο χέρι τραπεζίτη. Δεν είπαμε καμία βίλα στα χέρια τραπεζίτη, όπως έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ» και «προχώρησε» στην ορθή βελτιωτική ανασκευή του συνθήματος σε «κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», σημειώνοντας ότι αυτό το λαϊκό σπίτι εμείς εννοούσαμε και αυτό προστατεύεται…

Όσο διαρκεί βέβαια, η απόφαση της συμφωνίας της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την απόσυρση του φόρου στο κρασί οι εισηγητές της αντιπολίτευσης ανεβάζουν τους κριτικούς τόνους ζητώντας την απόσυρσή της. Μια από τις χαρακτηριστικές ατάκες που έχουν ακουστεί είναι και αυτή του εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου λέγοντας πως «τώρα θα κρατικοποιήσετε και τα σταφύλια…».

Στις πολιτικές αναφορές της επικαιρότητας, που είθιστε στην Ολομέλεια, ένα από τα θέματα στα οποία έχουν αναφερθεί είναι και αυτό του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας το «άγγιξε» ομολογουμένως προσεκτικά και ακροθιγώς λέγοντας πως «τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσουμε, όχι αυτή την στιγμή, αλλά εφόσον υπάρξει ενημέρωση…» ενώ με «άγαρμπες» και προβληματικές εκφράσεις, αποκαλώντας την Τουρκία «βρώμα» αναφέρθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Έκφραση που με παρέμβασή του από τα βουλευτικά έδρανα όπου κάθεται ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά ως απαράδεκτος χαρακτηρισμός αυτός να ακούγεται στο Κοινοβούλιο για μια άλλη χώρα. Κάτι που δεν άρεσε στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής όπως έδειξε με την αντίδρασή του.

Καρφιά, «πάντως» και μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Όπως αυτό που είπε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο διαδεχόμενο στο βήμα της Ολομέλειας. Ακούγοντας την μετωπική κριτική που άσκησε στο πολυνομοσχέδιο ο προλαλίσας βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος είπε «όταν ακούς τέτοια κριτική, ακόμα και να θέλεις να αντιπολιτευτείς στην κυβέρνηση, σου έρχεται να πέσεις στο ΠΑΣΟΚ…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε