Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χαμός στη Βουλή με την “καταιγίδα” τροπολογιών – Διακόπηκε η συζήτηση για αύριο

Χαμός στη Βουλή με την “καταιγίδα” τροπολογιών – Διακόπηκε η συζήτηση για αύριο
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

“Πνίγηκε” το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην “καταιγίδα” των υπουργικών και βουλευτικών νομοσχεδίων που κατατέθηκαν για ψήφιση μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Από τις έντονες αποδοκιμασίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης διακόπηκε η συζήτηση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου για αύριο μετά το μεσημέρι, προκειμένου οι βουλευτές να προλάβουν να τις διαβάσουν… Και αυτό ως ελιγμό από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για να σωθούν τα κοινοβουλευτικά προσχήματα.
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, το γεγονός ότι μόνο κατά την διάρκεια αυτής της συζήτησης που ξεκίνησε στις 15.30 κατατέθηκαν και άλλες δύο υπουργικές, φθάνοντας συνολικά στις 23!

Η τελική «συμβιβαστική» πρόταση, που έγινε αποδεκτή, είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά στην ουσία η συζήτηση επί των τροπολογιών, να συνεχιστεί αύριο, μετά την επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για την ΔΕΠΑ, η συζήτηση με τους υπουργούς και τους βουλευτές και εάν δεν φθάσει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί, να υπάρξει συνεδρίαση της Ολομέλειας και το Σάββατο.
Η πρόταση αυτή, βέβαια, δεν ικανοποίησε και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έτσι το ΚΚΕ και το Ποτάμι αποχώρησαν για να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους “όλη αυτή την εκφυλιστική κοινοβουλευτική διαδικασία”.
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στην αυριανή συνεδρίαση, μόνο εάν παραμείνουν όσες τροπολογίες πραγματικά είναι κατεπείγουσες ή για παρατάσεις ημερομηνιών λόγω λήξης του έτους. Αντιθέτως, άφησαν ευθέως να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, – και ενώ στους διαδρόμους της Βουλής υπήρχαν πληροφορίες ότι το απόγευμα θα ερχόταν στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να καταγγείλει τον τρόπο λειτουργίας του νομοθετικού έργου που γίνεται στην Βουλή- όταν τέθηκε θέμα της «καταιγίδας» των τροπολογιών πήρε τον λόγο και είπε ότι «το θέμα των τροπολογιών που θα ερχόντουσαν το είχαμε συζητήσει στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων. Η Βουλή δεν είναι σχολείο για να κλείνει υποχρεωτικά. Μπορούμε εάν κρίνουμε ως Σώμα, να συνεδριάσουμε και αύριο μετά την επερώτηση της ΝΔ, το Σάββατο αλλά και στις 27 και 28 Δεκεμβρίου για να ελετίσουν οι ειδικοί συνεργάτες των βουλευτών τις τροπολογίες, έτσι ώστε να μην σηκώνονται οι τόνοι ή να ακούγονται αυτά για τροπολογίες πλυντήριο, που εγώ δεν πιστεύω και το λέω αυτό για να προλάβω και άλλες αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από άλλους το απόγευμα… Απλά να σας θυμίσω ότι η Βουλή λόγω της συζήτησης του Προϋπολογισμού και της προημερησίας συζήτησης που έγινε, έχει από τις 9 Δεκεμβρίου που δεν μπορούσε να προχωρήσει το νομοθετικό έργο». Ο κ. Βούτσης είχε και «σπόντα» για το τι είχε γίνει προηγούμενα χρόνια λέγοντας ότι το 2014 είχαν έρθει στο τελευταίο νομοσχέδιο τότε 111 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες μαζί, εκ των οποίων ψηφίσθηκαν 43 εκείνο το βράδυ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι “αντιλαμβανόμαστε ότι στο τέλος του χρόνου υπάρχουν ορισμένα θέματα που έρχονται με την μορφή τροπολογίων. Τι όμως δεν ήταν γνωστό στα υπουργεία και δεν μπορούσαν να τις είχαν φέρει την Παρασκευή ή την Δευτέρα που συζητήθηκε το νομοσχέδιο στην Επιτροπή, ώστε να ήταν εμπρόθεσμες, εμείς να τις είχαμε διαβάσει και να είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο; Και δεν θα είχε προκύψει αυτό που συμβαίνει ακόμα και τώρα. Σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό τροπολογιών “πλυντήριο”, τι άλλο μπορούμε να πούμε, όταν ανάμεσα στις τροπολογίες αφορούν την εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών. Βεβαίως και δεν έχουμε καμία αντίρρηση να έρθουμε και στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου για να τις συζητήσουμε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε πως δεν είναι δυνατόν να έρχονται συνέχεια τροπολογίες από τους υπουργούς.
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αποχώρησε για να μην νομιμοποιήσει με την παρουσία της “αυτή την εκφυλιστική κοινοβουλευτική διαδικασία”, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός λέγοντας «εσείς μα φέρατε με καροτσάκι όλο αυτό το πακέτο τροπολογιών, εμείς το παίρνουμε αυτό το καροτσάκι και αποχωρούμε, έχετε φτάσει στο όριο της εκτροπής».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις