Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Χατζηδάκης στο Live News: Δεν υπάρχει νέος φόρος, αλλά αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Χατζηδάκης στο Live News: Δεν υπάρχει νέος φόρος, αλλά αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μίλησε στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης πρόκειται για πρόστιμα επί τη βάση των προβλέψεων του νόμου, κι όχι φορολόγηση των κερδών, «προκειμένου να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Κάνουμε μία πολυεπίπεδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και ελέγχους της ΔΙΜΕΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μέχρι τώρα είχαν μπει μεγάλα πρόστιμα σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τώρα πάμε και σε πολυεθνικές εταιρείες».
Παράλληλα, τόνισε πως το αρμόδιο υπουργείο διενεργεί έλεγχο για αθέμιτες πρακτικές των εταιρειών.

Για τη φοροδιαφυγή

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικού είναι η διεύρυνση της χρήσης των POS, ηλεκτρονικά τιμολόγια, γενίκευση του myData μέσα στο 2024, καθώς και περιορισμό της κυκλοφορίας των μετρητών στις συναλλαγές.

«Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που ανακοινώσαμε έχουμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν υπάρχει νέος φόρος, υπάρχει αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Δεν αλλάζουμε τους φορολογικούς συντελεστές, λέμε ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και επειδή το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόσημα κάτω του μισθού του», είπε.

«Εφαρμόζουμε δίκαιη πολιτική. Δεν μπορούμε να ακούμε «κάντε κάτι για τη φοροδιαφυγή» κι όταν κάνουμε κάτι παρόμοιο με προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, να λέμε “όχι, να εφαρμόσετε μόνο τα ηλεκτρονικά εργαλεία”».

Τέλος, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χαμήλωσε τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ περιόρισε τον ΦΠΑ σε επιμέρους προϊόντα και υπηρεσίες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις