Πολιτική

Χατζηδάκης: Συζητάμε για με την Eldorado Gold για υψηλότερα δικαιώματα χρήσης

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold για να εξασφαλίσει από αυτή υψηλότερα δικαιώματα χρήσης (royalties) για τα εξορυκτικά αναπτυξιακά σχέδιά της και νέες θέσεις εργασίας" δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στο Reuters.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Θέλουμε να προχωρήσουμε με μία σύμβαση, η οποία από τη μία πλευρά θα στέλνει ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις μήνυμα και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα δικαιώματα χρήσης και ξεκάθαρη περιβαλλοντική προστασία σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός.

«Γίνονται διαπραγματεύσεις τώρα. Αυτό που είπαμε στην Eldorado Gold είναι ότι δεν θέλουμε να καθυστερήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται και από τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με όποιο κόστος», σημείωσε.

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα τροποποιηθεί σύντομα ο νόμος της περασμένης κυβέρνησης – ο οποίος προέβλεπε τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της με στόχο την πώληση μεριδίου 50,1% της εμπορικής δραστηριότητας και μειοψηφικού ποσοστού των δικτύων διανομής της στην Ελλάδα – για να επιτραπεί η πώληση πλειοψηφικών μεριδίων τόσο στη λιανική δραστηριότητα της εταιρείας όσο και στο δίκτυο διανομής. «Έχουμε ενδείξεις ότι θα υπάρξει ισχυρό (επενδυτικό) ενδιαφέρον», είπε.

“Θα καταργηθούν οι ΝΟΜΕ”

Ο υπουργός σημείωσε ότι το κράτος θα διευθετήσει το θέμα των επιδοτήσεων που οφείλει στη ΔΕΗ για τη παροχή από αυτή φθηνού ρεύματος σε ευάλωτους πελάτες της και απομακρυσμένα νησιά.

«Πρόκειται για περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες», είπε. Όσον αφορά τις δημοπρασίες πώλησης ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ανταγωνιστές της σε τιμές χαμηλότερες του κόστους (τις λεγόμενες ΝΟΜΕ), ο υπουργός είπε ότι αυτές έχουν στοιχίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και θα καταργηθούν.[read4more]

Η κυβέρνηση, είπε, συζητά με τους δανειστές της εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή αγορά, που περιλαμβάνουν τη σταδιακή απόσυρση των εργοστασίων που λειτουργούν με άνθρακα και τη μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής ενέργειας.

«Οι ΝΟΜΕ θα καταργηθούν και η δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε. «Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για την ενεργειακή αγορά και τη ΔΕΗ έως τα τέλη Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πώς η Αθήνα «διαβάζει» την «επίθεση φιλίας» Τραμπ στον Ερντογάν: Ανάχωμα στις βλέψεις για τουρκικά F-35 το Κογκρέσο
Η Ελλάδα «ποντάρει» στο Αμερικανικό Κογκρέσο, που είναι το αρμόδιο όργανο των ΗΠΑ για να εγκρίνει αμυντικές προμήθειες, και το οποίο έχει βάλει «απαγορευτικό» στην Άγκυρα για την απόκτηση των F-35
Ερντογάν και Τραμπ
Φαραντούρης σε Κατρίνη για την απόσπαση της συζύγου του: «Κάποιοι θέλουν τις γυναίκες στην κουζίνα»
Ο ευρωβουλευτής υπερασπίζεται τη νομιμότητα της διαδικασίας και απαντά στις εσωκομματικές αιχμές, κάνοντας λόγο για επίθεση που στοχεύει τον ίδιο μέσω της οικογένειάς του
Κατρίνης και Φαραντούρης
Ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Άμυνας και Ασφάλειας η Ελλάδα – Στόχος η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, τα γεωπολιτικά οφέλη
Η Αθήνα συμμετέχει στη δημιουργία της Defence, Security and Resilience Bank, ενός νέου διεθνούς χρηματοδοτικού θεσμού για την άμυνα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα
Ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Άμυνας και Ασφάλειας η Ελλάδα – Στόχος η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, τα γεωπολιτικά οφέλη