Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Χατζηβασιλείου για Γλυπτά του Παρθενώνα: Ανυπόστατο το δημοσίευμα των Times, δεν προτείναμε κανένα δανεισμό

Χατζηβασιλείου για Γλυπτά του Παρθενώνα: Ανυπόστατο το δημοσίευμα των Times, δεν προτείναμε κανένα δανεισμό

Ανυπόστατο χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της εφημερίδας The Times, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον. Σε ανάρτηση του στα social media, αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεν πρότεινε συγκεκριμένα ευρήματα προς δανεισμό στο Βρετανικό Μουσείο, προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογο, πρόταση της ελληνικής πλευράς – σύμφωνα με τους Times – ήταν η ανταλλαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα με άλλα ευρήματα προς δανεισμό στο Βρετανικό Μουσείο, όπως η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα και το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα ή Δία του Αρτεμισίου. Για τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα τοποθετήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, που συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. 

«Ανυπόστατο το δημοσίευμα των TIMES ότι δήθεν η Ελλάδα πρότεινε για δανεισμό στο Βρετανικό Μουσείο συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως τη μάσκα του Αγαμέμνονα και το άγαλμα του Αρτεμισίου, προκειμένου να επιτύχει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα» αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σε ανάρτησή του στο Twitter. 

Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε νωρίτερα σήμερα (17/11) και στο Πρώτο Πρόγραμμα για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μπόρις Τζόνσον. Όπως είπε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα λυνόταν ούτε με μια συζήτηση, ούτε με μια συνάντηση. «Σημασία έχει ότι η Ελλάδα ρίχνει στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα και ο Πρωθυπουργός το κατέστησε σαφές από την χθεσινή συνέντευξή του στην βρετανική τηλεόραση στο ITV και από τα έντυπα μέσα στα οποία παραχώρησε δηλώσεις».

Όσο αφορά την βρετανική πλευρά, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως «είναι πιο μαλακωμένοι από αυτό που θα περίμενε κανείς, από τις κλασικές πάγιες βρετανικές θέσεις, ενώ ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό αφορά το Δ.Σ. του Βρετανικού Μουσείου. «Εκεί η ελληνική πλευρά αντέτεινε ορθώς, ότι η τελευταία πρόταση της UNESCO χαρακτηρίζει το ζήτημα της επανένωσης των μαρμάρων του Παρθενώνα, ως διακυβερνητικό. Φωτογραφίζει δηλαδή την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως αρμόδια για την επίλυση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος».

Με πληροφορίες και από ΕΡΤ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις