Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

“Χείμαρρος” ο Τσακαλώτος στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και… φινάλε στα αγγλικά

“Χείμαρρος” ο Τσακαλώτος στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και… φινάλε στα αγγλικά

Με την φράση… “you haven’t seen anything yet” έκλεισε την ομιλία του στην Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που έφερε προς ψήφισμα η κυβέρνηση.

Εν μέσω των γνωστών του ευφυολογημάτων περί της «εκθέσεως της ευτυχίας» των πολιτών, ο κ. Τσακαλώτος πριν λίγο κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου, επιβεβαίωσε ότι έρχεται η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το δημόσιο.

Συγκεκριμένα έκανε γνωστό ότι σύντομα θα έρθει τροπολογία για την διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

«Τα κριτήρια που έχει η ΑΑΔΕ παραμένουν αμετάβλητα, δεν αλλάζει ούτε η στρατηγική της ΑΑΔΕ, δεν ισχύει η σπέκουλα από εφημερίδες. Εκείνο που γίνεται με τις νέες διατάξεις, είναι πως ό,τι γινόταν με φυσικό τρόπο, τώρα θα γίνεται με ηλεκτρονικό» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

“Χάσαμε την μάχη για την απεργία”

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την απαρτία, όταν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για κήρυξη απεργίας. Αναγνώρισε πως η κυβέρνηση στο θέμα αυτό έχασε μια μάχη εναντίον των δανειστών

«Νομίζω πως μπορεί να γίνει κατανοητό, ότι δεν είναι κάτι αυτό που θα το επιλέγαμε. Δεν είναι θετικό μέτρο. Ούτε και θα δεχόμασταν αυτό που προτείνει η ΝΔ για την κήρυξη της απεργίας» είπε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε, ότι στη διαπραγμάτευση, ειδικά με το ΔΝΤ, υπήρχαν τρεις πυλώνες για τα εργασιακά –οι συλλογικές συμβάσεις, οι απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος- και μόνο η συγκεκριμένη προωθούμενη διάταξη πέρασε τελικά στο νομοσχέδιο.

«Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε και αυτή τη διάταξη. Μπορώ να σας πω ότι είχαμε και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που είχε αποφανθεί ότι δεν χρειάζεται μια τέτοια διάταξη, διότι αφενός είναι ήδη αυστηρή η υφιστάμενη νομοθεσία και αφετέρου, πολλές αποφάσεις κήρυξης απεργίας κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές» είπε και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα πάντως, να δούμε και ποιο είναι το βάρος αυτής της διάταξης. Για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση έχει 100 εργαζόμενους και μπορεί να παρθεί μια απόφαση με παρόντες 50 και με αποτέλεσμα 30-15-5, δεν φαίνεται καταστροφικό. Αυτό που έχει σημασία, είναι να δούμε πώς θα ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα συνδικάτα, να είναι περισσότερο διεκδικητικοί, να έχουν συμμετοχή για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο».

“Δεν θέλουμε να διώξουμε τους λιγνίτες”

Ταυτόχρονα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στους λιγνίτες και την κριτική που διατυπώνεται για τις προωθούμενες διατάξεις, σημειώνοντας ότι είναι γνωστή εδώ και χρόνια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση. «Άρα, δεν έχει καμία βάση η κριτική ότι η κυβέρνηση θέλει να διώξει τους λιγνίτες, εκτός και αν κάποιος θεωρεί ότι δεν είναι σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

“Είμαστε περήφανοι για τα όσα έχουμε κάνει για το επίδομα παιδιού”

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο ενιαίο επίδομα παιδιού. «Μας λέει το ΚΚΕ ότι αυτό που κάνουμε είναι η αναδιανομή της φτώχειας. Δεν έχετε δίκιο. Σήμερα είμαι πολύ περήφανος για όσα έχει κάνει η Θεανώ Φωτίου, με συνέπεια να έχουμε, για πρώτη φορά, στρατηγική για το παιδί. Η μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων για το επίδομα παιδιών ή άλλα μέτρα για να ωφεληθούν παιδιά, προήλθαν από την επισκόπηση δαπανών» είπε ο κ. Τσακαλώτος και επισήμανε ότι σήμερα γίνεται μια αναδιάρθρωση που είναι πιο δίκαιη.

«Αναφέρεστε στο δημογραφικό πρόβλημα. Αλλά κατά την άποψή μου, αυτό που θέλουν οι νέες γυναίκες για να κάνουν παιδιά, είναι να έχουν υποστήριξη σε είδος και όχι επιδόματα πρωτίστως» είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει 315 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών, ώστε να κατευθυνθεί σε πολιτικές με επίκεντρο το παιδί.

Με αφορμή τις διατάξεις για το κτηματολόγιο, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, ότι αυτή η κυβέρνηση λύνει σήμερα προβλήματα που χρόνιζαν εδώ και πολλές δεκαετίες και αυτό είναι κάτι που έχει καταλάβει όχι μόνο η κοινωνία, αλλά έχει γίνει κατανοητό και στο εξωτερικό και θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Αναφέρθηκε επίσης στις διατάξεις για την αδειοδότηση επενδύσεων, για να σημειώσει ότι αλλάζουν τον τρόπο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και να απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια.

You haven’t seen anything yet!

Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε και πάλι ότι η κυβέρνηση έχει αφήγημα για έξοδο από τα μνημόνια, αναφέροντας πως… “you haven’t seen anything yet!” (δεν έχετε δει τίποτα ακόμα).

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δείχνει, όχι μόνο ότι η κυβέρνηση έχει ένα αφήγημα για την έξοδο από το μνημόνιο 2018, αλλά και ότι ήδη έχει αρχίσει μια ισορροπία ανάμεσα στο τι κάνουμε επειδή είμαστε υποχρεωμένοι και στο τι κάνουμε γιατί αυτές είναι οι ανάγκες της οικονομίας ή της κοινωνίας. Όπως λένε και στην Αμερική You haven’t seen anything yet!”

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις