Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Χίος: Μια σύλληψη για τον προπηλακισμό Μηταράκη! Αναζητείται 45χρονος

Χίος: Μια σύλληψη για τον προπηλακισμό Μηταράκη! Αναζητείται 45χρονος

Ένας 32χρονος έχει συλληφθεί κι ένας 45χρονος αναζητείται για την επίθεση που δέχτηκε το βράδυ της Δευτέρας (12.01.2020) ο υφυπουργός Εργασίας στη Χίο. Ο Νότης Μηταράκης προπηλακίστηκε όταν έφτασε στο δημαρχείο της Χίου για να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό.

Ο 32χρονος που συνελήφθη για την επίθεση που δέχτηκε ο Νότης Μηταράκης θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης και βίας κατά υπαλλήλων.

Click4more Άγριες αποδοκιμασίες κατά Μηταράκη στη Χίο για το μεταναστευτικό

Ο 32χρονος συνελήφθη σήμερα (13.01.2020) από στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου. Επίσης έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται στα πλαίσια του αυτοφώρου ένας ακόμα 45χρονος Χιώτης ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.

Όταν έγιναν όταν το βράδυ της Δευτέρας ο Νότης Μηταράκης έφτασε στο δημαρχείο της Χίου για να μιλήσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ομάδα συγκεντρωμένων έξω από το κτήριο άρχισαν, τότε, να τον βρίζουν και να πετούν εναντίον του αντικείμενα, ενώ προσπάθησαν και να τον ακολουθήσουν μέσα στο κτήριο πράγμα που πέτυχαν σπάζοντας την πόρτα του κτηρίου και παρασύροντας ομάδα αστυνομικών που βρισκόταν εκεί. Προς στιγμή και προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου διεκόπη η διαδικασία του Συμβουλίου.

Δείτε τις στιγμές της έντασης

Μαραθώνια συνεδρίαση

Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, το δημοτικό συμβούλιο Χίου απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου Βολισού.

Απέρριψε, επίσης, την εναλλακτική πρόταση του Νότη Μηταράκη για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο όρος Αίπος για τη δημιουργία της δομής. Ο κ. Μηταράκης κατά την αναλυτική του εισήγηση, έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αποσυμφόρηση και το κλείσιμο του σημερινού καταυλισμού της ΒΙΑΛ τη δημιουργία νέας δομής τονίζοντας ότι μόνο έτσι η λύση του ζητήματος θα είναι βιώσιμη.

Με την απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου επιμένει στην αρχική του απόφαση για τη δημιουργία μίας δομής για 500 άτομα για καταγραφή και ταυτοποίηση. Αποφασίστηκε, ακόμα, η συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αιγαίου στις 22 και 23 Ιανουαρίου.

Επίσης, στηρίζονται οι θέσεις του ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου που φέρεται ιδιοκτήτης της γης, όπου και σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχει υπάρξει παρέμβαση από τον μητροπολίτη Χίου Μάρκο, ο οποίος ζήτησε έγγραφα την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η προστατευόμενη από τον νόμο εκκλησιαστική περιουσία.

Μηταράκης: Το σχέδιο της κυβέρνησης θα κριθεί στην πράξη

Ο Νότης Μηταράκης, σε δήλωσή του μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου εξέφρασε την λύπη του γιατί δεν υπήρξε καμία πρόταση για να λυθεί το θέμα στο Βροντάδο.

Στη δήλωση του, ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου, αναφέρει: «Παρουσίασα στο δημοτικό συμβούλιο Χίου το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληρεί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές. Σημειώνω ότι η έλλειψη κλειστού κέντρου δεν επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από 1/1/2020 διότι δεν μπορούν να κρατηθούν πουθενά όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να μη διευκολύνονται οι επιστροφές.

Παρά τις φωνές, ο δήμος ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι, όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου. Ο δήμος επιμένει σε μία πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών. Η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βορείας Χίου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις