Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Χουλιαράκης: Να μην δώσουμε πατήματα στους ξένους να αναβάλλουν την συζήτηση για το χρέος

Χουλιαράκης: Να μην δώσουμε πατήματα στους ξένους να αναβάλλουν την συζήτηση για το χρέος

«Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, πριν από την κρίσιμη ημερομηνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και είναι, κατά συνέπεια, σκόπιμο οι διατάξεις που θα ψηφίσει η Ολομέλεια να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ πριν την Παρασκευή 15 Ιουνίου, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο Eurogoup».

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης αναφορικά με τη διαδικασία του επείγοντος, με την οποία θα προχωρήσει η συζήτηση και ψήφισή του.

«Η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα επιτρέψει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να συζητήσει, να καταλήξει και να αποφασίσει το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Κατά συνέπεια, ο επείγον χαρακτήρας του νομοσχεδίου είναι σε όλους προφανής» πρόσθεσε ο κ. Χουλιαράκης. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν παρέλειψε, πάντως, να δηλώσει ότι είναι κατανοητή η ανάγκη η κοινοβουλευτική διαδικασία να τηρηθεί, αλλά «το σχέδιο νόμου τηρεί όλες τις προβλέψεις της καλής νομοθέτησης, η δομή του ακολουθεί τη δομή ενός καλού νομοσχεδίου με μέρη, κεφάλαια, άρθρα και κατά συνέπεια επιτρέπει τη συζήτηση κατ’ άρθρο στη Βουλή και τη διαφοροποίηση, αν αυτό είναι αναγκαίο, από βουλευτές και επίσης επιτρέπει τη συζήτηση με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία του επείγοντος. «Είμαστε για πολλοστή φορά στο ίδιο έργο θεατές και συζητάμε μνημονιακά μέτρα με διαδικασίες εξπρές, όταν με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουμε εκταμιεύσει την υποδόση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό με ευθύνη τής κυβέρνησης που δεν μπορεί να δώσει πόρους στην πραγματική οικονομία. Για μία ακόμη φορά είμαστε αντιμέτωποι με την ανικανότητα και αβελτηρία της κυβέρνησης. Πρέπει να μας πείτε σε ποια σημεία περιλαμβάνονται οι διατάξεις του επικαιροποιημένου μνημονίου που ζητούμε να το καταθέσετε στη Βουλή» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Χουλιαράκης απάντησε στον κ. Σταϊκούρα ότι σχετικά με την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, «η εισήγηση που έκανε ο ESM μαζί με την υποστήριξη των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο της ΕΚΤ όσο και της ΕΕ, ήταν θετική. Εισηγήθηκε την εκταμίευση του ενός δισ. μέχρι την 15η Ιουνίου. Ήταν η εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας, εμμονή να δει αποδείξεις πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού, που οδήγησε τελικά στην αναβολή τής εκταμίευσης, για μερικές ημέρες». Επίσης, τόνισε ότι είναι κατανοητή η επιθυμία της Ολομέλειας να συζητηθεί το νομοσχέδιο όσο πιο αναλυτικά γίνεται, αλλά η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και δημοσίευσης του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. «Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει στο επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και δεν πρέπει να δοθεί κανένα δικαίωμα σε κανένα κράτος μέλος να επιχειρήσει την αναβολή της» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα κείμενα των προγραμμάτων, ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι είναι η διαδικασία, μέσω της οποίας εκτελείται κάθε πρόγραμμα προσαρμογής. Το ίδιο έγινε στο πρώτο πρόγραμμα, το ίδιο έγινε στο δεύτερο πρόγραμμα και το ίδιο γίνεται και τώρα. Το δε κείμενο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΕ.

«Τίθενται μείζονα ζητήματα συνταγματικής τάξης, κυρίως για τη συνταγματικότητα της εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται το μεσοπρόθεσμο ως το 2022, που σημαίνει ότι χρειάζεται ξεχωριστή συζήτηση» υπογράμμισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιωάννης Κουτσούκος και ζήτησε να κατατεθεί το συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο στην αγγλική γλώσσα στο διαδίκτυο.

«Είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει στο σκοτάδι την κοινή γνώμη για τα σκληρά μέτρα που θα ψηφίσει με αυτό το νομοσχέδιο. Η κυβέρνησή σας έστειλε τη συνιστώσα τού Ρουβίκωνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ας τους στείλουν στο Μαξίμου» σχολίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ε. Καρακώστας.

«Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Δεν μας προξενεί εντύπωση που η κυβέρνηση προκρίνει τη διαδικασία επείγοντος, θέλει να συγκαλύψει την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων» παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητούμε νομοσχέδιο μαμούθ με διαδικασίες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» υποστήριξε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο και η κυβέρνηση βιάζεται να «αλλάξει τα φώτα» στους πολίτες. Ζήτησε, ακόμη, να κατατεθεί στην ελληνική γλώσσα στη Βουλή το επικαιροποιημένο μνημόνιο, για να διαπιστωθεί ποιες διατάξεις είχαν προβλεφθεί σε αυτό και αν είναι ίδιες με αυτά που προωθούνται τώρα προς ψήφιση.

«Στο σχέδιο νόμου έχουμε σοβαρά ζητήματα, όπως η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, οι τροποποιήσεις του ΕΝΦΙΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το κακό μαθητή που ετοιμάζει τελευταία ώρα τα μαθήματά του» ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δ. Καβαδέλλας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις