Χρυσή Αυγή: Η ώρα των ελαφρυντικών – Τι ποινές προβλέπονται για κάθε περίπτωση

Αποφασίζει σήμερα η δικαιοσύνη για τα ελαφρυντικά που επικαλούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Ποια διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί. Σε συγκέντρωση κάλεσε ο Γιάννης Λαγός ωστόσο έφαγε “άκυρο” από την αστυνομία.

Η ώρα των ποινών φτάνει για την Χρυσή Αυγή και τα μέλη και στελέχη της που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σήμερα στις 10 το πρωί μετά από τρεις συνεδριάσεις το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση του για το εάν πρέπει να αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα υπόλοιπα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής αλλά και τα μέλη των ταγμάτων εφόδου.

Πρόκειται για τον Γιάννη Λαγό, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Γιώργο Γερμενή, τον Ηλία Παναγιώταρο, τον Χρήστο Παππά και τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η εισήγηση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας της έδρας έχει εισηγηθεί την απόρριψη όλων των αιτημάτων περί ελαφρυντικών των καταδικασθέντων πλην ενός που ωστόσο δεν αφορά τα μέλη του πρώην πολιτικού συμβουλίου της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

click4more: Πέτσας για δίκη Χρυσής Αυγής: Φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσουν στα μαλακά

Μετά την ανακοίνωση της κρίσης του Δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, το δικαστήριο θα εισέλθει στο κρίσιμο ζήτημα των ποινών.

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν

Τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 15 ετών.

Το πλαίσιο ποινής για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού. Εάν το Δικαστήριο αποφασίσει ότι πρέπει να κάνει δεκτά τα αιτήματα των ενόχων για αναγνώριση ελαφρυντικού, τότε το πλαίσιο ποινής είναι από 2 μέχρι 8 έτη.

Για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση( 11 πρώην μέλη και 32 μέλη των ταγμάτων εφόδου) εάν δεν αναγνωριστεί ελαφρυντικό, είναι από 5 έως 10 έτη ενώ με ελαφρυντικό από 1 έως 5 έτη.

“Φάτσα” με τα ισόβια ο Ρουπακιάς

Για τον καθ´ ομολογίαν δολοφόνο του Παύλου Φύσσα η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη εάν το δικαστήριο απορρίψει το αίτημα του για χορήγηση ελαφρυντικών. 

Παράλληλα, καταδικάστηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αντιμετωπίζει επιπλέον ποινή κάθειρξης δέκα ετών εάν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Την ίδια στιγμή όσοι καταδικάστηκαν για συνέργεια στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη.

Η διαδικασία 

Το χρονικό πλαίσιο ωστόσο έκδοσης της απόφασης  επί των ποινών δεν είναι σαφές καθώς υπάρχουν συνεχείς ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα.

Με τη γνωστοποίηση από το δικαστήριο της κομβικής σημασίας απόφασης του για τα ελαφρυντικά, θα γίνει και αντιληπτό το πλαίσιο των ποινών που θα επιβληθούν.

Το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά αν κρίνει ότι η προσωπικότητα, τα εγκλήματα και η μορφή της δράσης των καταδικασθέντων αποτελούν στοιχεία επικινδυνότητας. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται από πολλούς νομικούς ότι δεν είναι απίθανο στην περίπτωση των επτά καταδικασθέντων για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση έχουν διαρκή δράση από το 2008 έως και το 2013.

click4more: Έξαλλη η ΝΔ με μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που ζητά τη δολοφονία Γεωργιάδη και Μπογδάνου

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Μετά θα λάβουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης και στη συνέχεια θα αποσυρθεί το δικαστήριο σε σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσει τις ποινές των 57 καταδικασθέντων.

Μετά θα πρέπει το δικαστήριο να δώσει και πάλι το λόγο στην εισαγγελέα για να προτείνει εάν οι εφέσεις των 57 ενόχων θα έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Στη συνέχεια, και πάλι θα δοθεί ο λόγος στους συνηγόρους υπεράσπισης και μετά το δικαστήριο θα αποσυρθεί και πάλι σε σύσκεψη για να αποφανθεί εάν οι καταδικασμένοι θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή.

Το τελικό στάδιο είναι να αποφανθεί το δικαστήριο για τις παρεμπτίπτουσες ποινές (κατασχέσεις, δεσμεύσεις, έξοδο κ.λπ).

Οι 57 ένοχοι

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της.

Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Σήμερα έχει δηλώσει ότι θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο ο Γιαννής Λαγός.

Η συγκέντρωση την οποία είχε καλέσει έξω από το Εφετείο απαγορεύτηκε από την ΕΛΑΣ «επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων».

Ποιοι απαλλάχτηκαν

Από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο, πλήρως απαλλάχθηκαν έντεκα. Ειναι οι εξής:

Αγιοβλασιτης Διονύσιος

Αποστολοπουλος Γεώργιος

Γαλανάκης Χρήστος

Γαροφαλακης Σάββας

Καλπιτζης Γιωργος

Μαυρικακης Μανώλης

Μπενεκη Νικολέτα

Περης Γιώργος

Πετράκης Γιώργος

Σκορδελη Θεμις 

Ψιλακης Μανωλης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις περιοχές που… βράζουν

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις περιοχές που… βράζουν

Τα 667 σημερινά κρούσματα που προκάλεσε ο κορονοϊός αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης. "Καμπανάκι" για τουλάχιστον 7 περιφέρειες που καταγράφουν διψήφια κρούσματα. Αττική και Θεσσαλονίκη στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και ειδικών.
Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγορικούς συλλόγους – «Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία»

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγορικούς συλλόγους – «Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία»

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο που προωθεί η κυβέρνηση και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης: Η διαφθορά όταν επικρατεί σε όλα τα επίπεδα είναι σαν το σαράκι

Μητσοτάκης: Η διαφθορά όταν επικρατεί σε όλα τα επίπεδα είναι σαν το σαράκι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει τους τελευταίους 15 μήνες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ... Διαβάστε περισσότερα
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Τζόνσον για Τουρκία, Κυπριακό, κορονοϊό και Brexit

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Τζόνσον για Τουρκία, Κυπριακό, κορονοϊό και Brexit

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι προσπάθειες των δύο ... Διαβάστε περισσότερα
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Επίτιμη διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Επίτιμη διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Επίτιμη Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί την ερχόμενη Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η εισήγηση ... Διαβάστε περισσότερα
Τσίπρας: Το νέο πτωχευτικό δίκαιο της είναι ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας

Τσίπρας: Το νέο πτωχευτικό δίκαιο της είναι ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας

Οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας υπογράμμισε ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης σε ομογενείς: Στις εθνικές εκλογές, σε τρία χρόνια, θα ψηφίσετε πρώτοι στις κάλπες που θα στηθούν στην Αυστραλία

Μητσοτάκης σε ομογενείς: Στις εθνικές εκλογές, σε τρία χρόνια, θα ψηφίσετε πρώτοι στις κάλπες που θα στηθούν στην Αυστραλία

Τηλεδιάσκεψη με παράγοντες της ομογένειας στην Αυστραλία είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν με την πατρίδα και τους ... Διαβάστε περισσότερα
Όταν τσακώνονται Σταϊκούρας και Τσακαλώτος «μπαίνει» στη Βουλή η… Pretty Woman

Όταν τσακώνονται Σταϊκούρας και Τσακαλώτος «μπαίνει» στη Βουλή η… Pretty Woman

Κάποτε ήταν η Σκάρλετ Γιόχανσον. Σήμερα (20.10.2020) ήταν η Τζούλια Ρόμπερτς. Γιατί στον καυγά που είχαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Χρήστος Σταϊκούρας ... Διαβάστε περισσότερα
Η συγκλονιστική ανάρτηση Σακελλαροπούλου για τον ομογενή εύζωνα Ανδρέα Χολέβα

Η συγκλονιστική ανάρτηση Σακελλαροπούλου για τον ομογενή εύζωνα Ανδρέα Χολέβα

Με τον 28χρονο ομογενή Ανδρέα Χολέβα που υπηρέτησε στην Προεδρική Φρουρά ως εύζωνας συναντήθηκε σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λίγο πριν πάρει ο ... Διαβάστε περισσότερα
Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητεί η Ελλάδα! Επιστολές Δένδια σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητεί η Ελλάδα! Επιστολές Δένδια σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία

Προ των ευθυνών τους θέτει τους ευρωπαίους εταίρους η Ελλάδα. Με επιστολές του στους ομολόγους του Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας ζητεί να μπει στοπ στην πώληση υποβρυχίων και φρεγατών στην Τουρκία.