Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Χρυσοχοΐδης: Μεμονωμένες περιπτώσεις τα περιστατικά αστυνομικής βίας

Χρυσοχοΐδης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τις διαδηλώσεις, λέγοντας πως οι δρόμοι θα σταματήσουν να είναι “αλόγιστα κλειστοί”.

Νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει το θέμα των συγκεντρώσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη Βουλή. “Οι δρόμοι θα πάψουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χυσοχοΐδης.

Σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για “μεμονωμένες περιπτώσεις” ανδρών των ΜΑΤ, που “δεν έχουν το δικαίωμα να ακυρώνουν το σώμα”.

“Εάν δεν αντέχουν την πίεση της στιγμής, αν δεν έχουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση, δεν κάνουν γι’ αυτή τη δουλειά”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου στην αστυνομία δεν δίνουν πλήρη απάντηση στην κοινωνία, οπότε “κλειδί” μπορεί να αποτελέσει ο Συνήγορος του Πολίτη. “Η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης αρχής, είναι απαραίτητη ως πρόσθετο εχέγγυο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, και ενημέρωσε τη Βουλή για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει κατά πόσο η ΕΛΑΣ συμμορφώνεται στα πορίσματα διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας του Συνηγόρου του Πολίτη.

Για τις τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, είπε ότι το πραγματικό στοίχημα δεν είναι εάν θα έρθει κάποιος αριθμός προσφύγων, αλλά να κάνουμε την κοινωνία μας ανθεκτική. Η ανθεκτικότητά μας μετριέται από την ικανότητα ένταξης όσων δικαιούνται άσυλο. Όσοι είναι να μείνουν θα ενταχθούν, όσοι δεν δικαιούνται θα φύγουν, υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Επίσης αναφέρθηκε στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την πολιτική προστασία, η οποία προβλέπει τη θεσμοθέτηση μιας ενιαίας αρχής με αυτοτελείς αρμοδιότητες και με ρόλο διαμόρφωσης πολιτικής και συντονισμού των επιχειρήσεων των εμπλεκομένων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις