Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Χρυσοχοΐδης: Ο νόμος για τις διαδηλώσεις δεν θα αποτελέσει «νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής»

Χρυσοχοΐδης
Φωτογραφία: Intime

Να μην περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και ότι θα αποτελέσει ένα «νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής» δήλωσε σε παρέμβασή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο της συζήτησης – επί της αρχής – του νομοσχεδίου για τις δημόσιες διαδηλώσεις, στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε μάλιστα λόγο για ένα «φαντασιακό – μαζικό κίνημα που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, όπως ο φτωχός τα καρβέλια».

Ο Χρυσοχοΐδης και η τηλεδιάσκεψη

Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή για όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής «Λίμπε» της Ευρωβουλής, με την Ελλάδα «να εγκαλείται από κάποιους ότι βρέθηκαν δύο πτώματα σε απροσδιόριστο σημείο».

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ένας Ισπανός ευρωβουλευτής, του κυβερνητικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ακροδεξιά, και ότι ο ίδιος του απάντησε να είναι προσεκτικός διότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και δημοκρατική, και εάν η δική του κυβέρνηση είναι τόσο προοδευτική να εισηγηθεί, να πάρει κάποιες χιλιάδες εκεί. Αλλά η ευαισθησία του ευρωβουλευτή, παρατήρησε ο κ, Χρυσοχοΐδης, εξαντλείται στο να κατηγορεί μια Ελλάδα τόσο βασανισμένη, που σήκωσε τόσα βάρη – και ότι εάν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιέργεια για το πόσο σέβονται στην Ισπανία τα ανθρώπινα δικαιώματα, «να πάτε σε σύνορο Ισπανίας-Μαρόκου να βγάλετε συμπεράσματα».

Χρυσοχοΐδης

Η απόφαση

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μνημόνευσε επίσης την υπόθεση 2444/2002 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αφορούσε προσφυγή 46 ατόμων μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσίπρας. Όπως είπε ο υπουργός, στις 18/7/2001, οι 46, με άλλους 800 Έλληνες, πήραν το φέρυ-μποτ στην Πάτρα για Αγκόνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της Γένοβας, αλλά όταν έφτασαν στην Ιταλία, η αστυνομία τους γύρισε στο λιμάνι και, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι αστυνομικοί τους έδειραν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στην Πάτρα.

Click4more: Διαδηλώσεις: «Ξιφουλκούν» κυβέρνηση κι αντιπολίτευση στην Βουλή πριν την ψηφοφορία

Συνεχίζοντας την περιγραφή της υπόθεσης, κ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι η αστυνομία αρνήθηκε την εκδοχή περί βιαιοπραγιών, υποστήριξε ότι οι 46 συμφώνησαν να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι ήθελαν να ασκήσουν παθητική αντίσταση για να τους δείξει η τηλεόραση, και όταν τους το αρνήθηκαν, εκείνοι άρχισαν και πέταγαν διάφορα αντικείμενα, όπως μπουζόκλειδα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η συνθήκη Σέγκεν είχε ανασταλεί εκείνη την περίοδο για να μην μπουν επικίνδυνα άτομα στην Ιταλία. Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το δικαστήριο έκρινε ως απαράδεκτα τα αιτήματα των προσφευγόντων και ότι η αστυνομία λειτούργησε νόμιμα: «Αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, τη Σουηδία, την Ιταλία και άλλες χώρες» παρατήρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Αφήστε τα περί χούντας. Εσείς λειτουργούσατε όλα αυτά τα χρόνια εντός του πλαισίου της Ε.Ε., και μην επιχειρείτε να αποστείτε από τη νομοθεσία».

Επιθετικός ο Τζανακόπουλος

Ζητώντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήρθε και υπερασπίστηκε πρακτικές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. «Χαίρομαι που γίνατε όψιμα, εκτός από οπαδός της νεοδεξιάς, και του Μπερσλουσκόνι και των πρακτικών του. […] Ξεχάσατε όμως, ότι όσες προσπάθειες και να έκανε ο Μπερλουσκόνι να διαλύσει τη διαδήλωση της Γένοβας, αυτή έγινε […] Όσο κι αν προσπαθήσετε να διαλύσετε τις διαδηλώσεις, αυτές θα γίνονται, διότι η Δημοκρατία ζει στις διαδηλώσεις, δεν αναστενάζει, όπως – με ανατριχιαστικό τρόπο – είπατε στη πρωτολογία σας».

Ανταπαντώντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν αναφέρθηκε στον Μπερλουσκόνι αλλά στην απόφαση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο είναι «ο πιο έγκυρος θεσμός για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Νωρίτερα, ολιγόλεπτη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή το ερώτημα που έθεσε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μέχρι πότε αυτή η αλήστου μνήμης συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα επανέρχεται;». Μια συνεργασία, που όπως είπε, «τσάκισε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».

Απαντώντας επί προσωπικού, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χ. Καστανίδης, ρώτησε την κα Φωτίου εάν έχει διαφωνήσει ποτέ με το κόμμα της, ενώ δήλωσε ότι «εγώ δεν συνεργάστηκα ποτέ με τη δεξιά. Εσείς συνεργαστήκατε με την ακροδεξιά. Εγώ ποτέ προσωπικά». Η επίσης παριστάμενη βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ν. Γιαννακοπούλου είπε ότι «μαθήματα πολιτικής ιστορίας και ηθικής, το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει. Πρώτα απολογηθείτε που συγκυβερνήσατε με τους ΑΝΕΛ» είπε η κα Γιαννακοπούλου.

Σχολιάζοντας τη συνομιλία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε, εάν είχατε πάρει μια καθαρή και προοδευτική θέση σε σχέση με αυτό το εκτρωματικό νομοσχέδιο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Intime.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις