Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

ΥΠΕΞ για συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης: Δεν μπορεί να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

ΥΠΕΞ

“Συναγερμός” στο ελληνικό ΥΠΕΞ μετά την υπογραφή “μνημονίου κατανόησης” ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.

Μια συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη που θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα.

Αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε ερώτηση για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Αναλυτικά η απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Δένδιας: Προσπάθεια στα όρια της φαιδρότητας

Νωρίτερα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό ομόλογό του, χαρακτήριζε “αδόκιμη” και “εκτός λογικής” κάθε απόπειρα να υπάρξει καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης. Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας», είπε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις