Πολιτική

ΥΠΕΞ για τα απόρρητα έγγραφα: “Συμπεριφερθείτε επιτέλους με υπευθυνότητα”!

Κοινοβουλευτικός... χαμός για τα απόρρητα έγγραφα σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν για την σύμβαση πώλησης όπλων με τη Σαουδική Αραβία.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δημόσια έκκληση απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τα απόρρητα έγγραφα. Συγκεκριμένα ζητά «να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα». Επίσης να μη «δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων τα εθνικά μας συμφέροντα με τη δημοσίευση απόρρητου υλικού».

Η ανακοίνωση – έκκληση του ΥΠΕΞ για τα απόρρητα έγγραφα

Με σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να προβεί σε αυτή τη δημόσια έκκληση επισημαίνοντας πως: «Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων».

[read4more]

«Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, «υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004».

Ο ποινικός κώδικας στο άρθρο 146, υπαγορεύει ότι: «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της Πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας επίσης στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αντέδρασε έντονα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: “Πριν λίγο προσπάθησα να δω τα Απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε χθες για τους βουλευτές ο Ανδρέας Λοβέρδος. Οι Υπηρεσίες της Βουλής δεν μου τα έδωσαν. Ακόμη ψάχνουν λένε τρόπο….ελπίζω να μην θέλουν να τα κουκουλώσουν…”.

Δείτε το tweet

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χαρδαλιάς: «Στα μισά της θητείας μας δρομολογήσαμε το 58,81% των δεσμεύσεών μας – Η Αττική αλλάζει με έργα παντού»
Ο περιφερειάρχης πραγματοποίησε σε ειδική ανοικτή εκδήλωση τον απολογισμό των πρώτων 30 μηνών θητείας, αναφερόμενος αναλυτικά σε 352 έργα και παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,587 δισ. ευρώ
Νίκος Χαρδαλιάς
Παύλος Μαρινάκης για Marfin: Η απάντηση στην τρομοκρατία είναι η απόδοση της Δικαιοσύνης και όχι ο τοξικός λόγος
«Κάθε φορά που δικαιολογείς μια κατάληψη που είναι μια παράνομη πράξη σε ένα πανεπιστήμιο ρίχνεις και εσύ νερό στο μύλο πράξεων που η κλιμάκωσή τους οδηγεί ακόμη και σε μια δολοφονία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης