Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πήρε την εντολή από την Σακελλαροπούλου

Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πήρε την εντολή από την Σακελλαροπούλου

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, και έλαβε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την εντολή να είναι ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, αφού δεν έχει προκύψει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο Ιωάννης Σαρμάς ανέλαβε Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός μέχρι τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου. (Δείτε εδώ το πλήρες βιογραφικό του). Ο Ιωάννης Σαρμάς θα ορκιστεί την Πέμπτη (25.05.2023) στις 16:00 στο Προεδρικό Μέγαρο και εν συνεχεία θα γίνει η τελετή παράδοσης παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου. Η υπόλοιπη κυβέρνηση που θα οριστεί, θα ορκιστεί την Παρασκευή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ιωάννη Σαρμά πως και τυπικά, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν προέκυψε συμφωνία για κυβέρνηση. Γι αυτό και ο ίδιος επιλέχτηκε – ως Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου – να είναι ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, κάτι που ήταν η τελευταία λύση που προβλέπει το Σύνταγμα, όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σας κάλεσα γιατί όπως θα γνωρίζετε μετά την διαδικασία των διερευνητικών εντολών μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το σημερινό συμβούλιο, την συνάντηση που είχαμε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων όπου διαπιστώθηκε και τυπικά η μη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης όπως προβλέπει το άρθρο 37 φτάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του Συντάγματος που είναι η λύση της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών προέδρων, να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές»

Από τη μεριά του ο Ιωάννης Σαρμάς ευχαρίστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και σημείωσε πως είναι συνταγματική υποχρέωση να αποδεχτεί την εντολή αλλά και καθήκον του ως πολίτης.

«Σας ευχαριστώ πολύ για την μεγάλη τιμή είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη. Σας ευχαριστώ πολύ» είπε ο κ. Σαρμάς.

Ποιοι προκρίνονται για Υπουργοί

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr, υπάρχουν προτάσεις και για τα υπουργεία Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας.

Για το Υπουργείο Άμυνας προκρίνεται ο Πρέσβης επί Τιμή Παύλος Αποστολίδης.

Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος είναι και ο προηγούμενος Αρχηγός του ΓΕΣ.

Για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος τώρα είναι υφυπουργός στο συγκεκριμένο Υπουργείο και έχει διατελέσει και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Υπενθυμίζεται πως για το υπουργείο Υγείας έχει γίνει πρόταση στην Αναστασία Κοτανίδου, και φέρεται να την έχει αποδεχτεί.

Υπουργός Παιδείας φέρεται να αναλαμβάνει η Μαρία (Μάρα) Νικολαΐδου, Καθηγήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις