Πολιτική

ΥΠΟΙΚ εναντίον Σταϊκούρα – Δήμα! “Διαβάστε καλύτερα τα στοιχεία”

Εύλογα ερωτηματικά γεννά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η κοινή δήλωση του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα και του υπεύθυνου του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής ΓΛΚ, Χρίστου Δήμα, σχετικά με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εγκαλεί τους δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «είναι φρόνιμο, η οποιαδήποτε κρίση ή συστάσεις επί της οικονομικής και δημοσιονομικής πραγματικότητας να έπεται μίας ορθής και ασφαλούς ανάγνωσης των στοιχείων».

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα ερωτηματικά γεννώνται για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, διότι η κοινή δήλωση διατρέχεται από την αμήχανη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπροστά στην οικονομική πραγματικότητα η οποία-παρότι δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς- σίγουρα απαντά στην καταστροφολογία που έχει, συστηματικά, καλλιεργηθεί.

Δεύτερον, διότι περιέχει συγκρίσεις μεταξύ προβλέψεων και πεπραγμένων, πράγμα που συνήθως γίνεται για να φανεί η αστοχία των προβλέψεων και όχι η αδυναμία των πεπραγμένων. Εκτός και αν θεωρεί κάποιος πως όταν οι προβλέψεις διαφωνούν με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Τρίτον, διότι οι επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (φθινοπωρινή πρόβλεψη 2014) για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 4,1% του ΑΕΠ για το 2015 και 5,4% του ΑΕΠ για το 2016, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι στόχοι του μνημονίου ήταν 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 ήταν πρωτογενές έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ πριν λίγες ημέρες η Eurostat ανακοίνωσε -και επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της-, πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον αγιασμό του 2ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων – Χαμόγελα, selfies και «high five» με μαθητές 
Ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους ανανεωμένους χώρους του σχολείου βλέποντας τις εργασίες και τις βελτιώσεις που έχουν υλοποιηθεί τόσο στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και στους χώρους υγιεινής
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων 2026 13
Η ΕΛ.Α.Σ. μετά τη ΔΕΘ περνά στη δεύτερη φάση: Οικονομία, ψηφοδέλτια και κάλπη στο προσκήνιο
Με την ΕΛ.Α.Σ. στη δεύτερη θέση, ο πρώην πρωθυπουργός περνά από τις εξαγγελίες στην οργανωτική και εκλογική προετοιμασία - Η μάχη της αξιοπιστίας, τα ψηφοδέλτια και η δύσκολη σχέση με το ΠΑΣΟΚ
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 11
Πώς «διαβάζει» το Μέγαρο Μαξίμου τη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ – Πού ποντάρει για υψηλές «πτήσεις» στην κάλπη
Τα στελέχη της κυβέρνησης παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξα για το ότι η απήχηση θα μεγαλώσει όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Κυριάκος Μητσοτάκης 18
Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη στο Μουσείο της Ακρόπολης για το δείπνο της UNESCO – Καλεσμένη και η Άννα Βίσση
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την παρουσία της Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή τη σημαντική εκδήλωση της UNESCO
(Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 38
Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: «Συμφωνία Προόδου και Ευημερίας με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030»
Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει τα μέτρα ως «ένα συνεκτικό σχέδιο για καλύτερα εισοδήματα, ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη»
Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στα πλαίσια της 90ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
6