Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Υπόθεση Πάτση: Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη διαγραφή του βουλευτή

Υπόθεση Πάτση: Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τη διαγραφή του βουλευτή
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, μετά από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή «δεν κρίθηκαν επαρκείς οι εξηγήσεις του» για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι είναι ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών που αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια.

Η διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ από την ΚΟ του κόμματος, ανακοινώθηκε σήμερα (25.10.2022) από το Μέγαρο Μαξίμου, επειδή «κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, οι οποίες δεν κρίθηκαν επαρκείς» και γιατί «τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν χωρούν στη ΝΔ».

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα θυμήθηκε ο Μητσοτάκης να τον διαγράψει

«Ο γιος Πάτσης “Συντονιστής θεματικής ενότητας Μη Εξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων” στη ΝΔ, o πατέρας Πάτσης βουλευτής που κάνει δουλειές με εισπρακτικές και κόκκινα δάνεια», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook και προσθέτει ότι «δύο χρόνια ήξερε ο Μητσοτάκης, τώρα θυμήθηκε να τον διαγράψει».

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να συγκληθεί η επιτροπή πόθεν έσχες για την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση, «μετά τις αποκαλύψεις για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές του πρώην βουλευτή Γρεβενών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) σύμφωνα με το οποίο «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Παράλληλα, αναφέρεται και στην παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου με βάση την οποία «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

ΠΑΣΟΚ: «Χιλιάδες δανειολήπτες αγωνιούν και αυτοί κερδοσκοπούν στις πλάτες τους»

«Οι καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις της ΝΔ στην άσκηση εξουσίας αποδεικνύονται καθημερινά. Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, την διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε φίλους και συμφέροντα, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Χωρίς καμία ηθική αναστολή όπως στην περίπτωση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση και μάλιστα την ώρα που μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες γίνεται δεκτός για ρύθμιση του χρέους του από τα ξένα funds, σύστημα που θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί με ζέση η ΝΔ.

Άραγε η Κυβέρνηση θα διαγράψει το πλέγμα των διατάξεων που οδηγεί στην ασυδοσία των funds και των τραπεζών και αφήνει απροστάτευτη ακόμα και την πρώτη κατοικία; Ή θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, που αυξάνει το ιδιωτικό χρέος και ναρκοθετεί την κοινωνία και την οικονομία;», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

«Επιπλέον, οι εξηγήσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη για τις υπέρογκες απευθείας αναθέσεις των ΕΛΤΑ στον κ. Πάτση κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκείς», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: «Καμία διαγραφή δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες

«Καμιά διαγραφή δεν μπορεί να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της, όχι μόνο γιατί ήταν προφανώς γνωστή στο κόμμα της ΝΔ η δραστηριότητα του βουλευτή της, αλλά κυρίως γιατί αυτή η δραστηριότητα είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία και τους πλειστηριασμούς σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επαγγελματιών, για την οποία και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, έχουν “λερωμένη τη φωλιά τους”» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την ΚΟ της ΝΔ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι παραιτήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, για λόγους ευθιξίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις