Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Υπουργείο Εξωτερικών: “Αδειάζει” Ροζάκη για το “απομονωμένο Καστελόριζο”

Intime Αρχείο

Σε έμμεση αποδοκιμασία του Χρήστου Ροζάκη για τις δηλώσεις του περί “απομονωμένου Καστελόριζου” που είναι “κοντά στις τουρκικές ακτές” προχωρούν κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, για τα όσα δήλωσε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Χρήστος Ροζάκης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης, κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζουν ότι:

“Η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη, ως Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, έληξε  στις 7 Ιουνίου 2020. Αυτονόητο είναι, συνεπώς, ότι ο κ. Ροζάκης εκφράζει προσωπικές του απόψεις”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Ροζάκης, ο οποίος είχε διατελέσει και υφυπουργός Εξωτερικών, μίλησε ακόμα και για ελληνικές υποχωρήσεις, σε μία μάλιστα περίοδο κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας. Είπε χαρακτηριστικά: “Εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις”.

Ο κ. Ροζάκης χαρακτήρισε το Καστελόριζο ως “απομονωμένο” και “κοντά στις τουρκικές ακτές”, ενώ αναφερόμενος στην ΑΟΖ τόνισε ότι “το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος αντέδρασε έντονα γράφοντας στο twitter:

“Όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για ”απομονωμένα” τμήματα ελληνικής Επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα. Αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ´άκρη σ´άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δεν διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται”.

Δείτε όλη την συνέντευξη:

 

 

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις