Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή

Είδηση έβγαλε η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη  στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός είπε ότι ζήτησε από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. «Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες», είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του newsit.gr.

«Πρωταγωνιστής αυτής της συζήτησης είναι η υγεία γιατί σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Aids εξετάζουμε προβλέψεις που κατοχυρώνουν δικαιώματα φορέων και ασθενών», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Για το θέμα του Aids ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεσπίζεται η επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και σε αντιρετροϊκές συνταγές. Επίσης, η καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη ενημέρωση και τον περιορισμό της μετάδοσης του HIV. Και τέλος, μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν όπως είπε και αναγνωρίζεται η δυνατότητα τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον λαμβάνουν κανονικά την θεραπεία τους. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έτσι αίρονται απαράδεκτες διακρίσεις. 

Όσον αφορά στην πανδημία και των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος εμβολιασμός γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός». Τόνισε ακόμα ότι αποτελεί υπόθεση όλης της κοινωνίας και δεν έρχεται σε ουδέτερο χρόνο αλλά και ενόψει της μετάλλαξης  Όμικρον και την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία που έρχεται πρώτη σε θύματα covid αλλά τελευταία σε επιθυμία να εμβολιαστεί. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι αυτό έρχεται ως κορύφωση μιας προσπάθειας πειθούς. Η υπόθεση αυτή με βασάνισε προσωπικά και κάθε έννοια υποχρεωτικότητας είναι για μένα δυσκολοχώνευτη. Νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και το καλό εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. Θα είμαι πρόσκαιρα πολιτικά αυστηρός αλλά στο τέλος θα αποδειχθώ υγειονομικά σωστός. 

Απαντώντας σε ερωτήματα που έχουν τεθεί τόνισε ότι τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. Εννέα στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Πρόκειται αναντίρρητα για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο και μένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το ΕΣΥ και με άλλες ασθένειες.

Για την Όμικρον είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης αυτής αλλά ξέρουμε ότι αν επιταχύνουμε την πρώτη και την τρίτη δόση θα θωρακιστούμε. Οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας έδειξαν μεγάλη απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για πρώτη δόση. Είναι η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες. Αναφέρθηκε στην έννοια της αναλογικότητας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. 

Για την αυστηρότητα των 100 ευρώ που θα επιβάλλεται ως πρόστιμο εξήγησε ότι δίνει στην ρύθμιση τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Είναι και αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων που ήδη δοκιμάζονται. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Στην Αυστρία τα πρόστιμα είναι 7.000 ευρώ. Είναι ένα σημαντικό αντίτιμο αλλά είναι αντικίνητρο απέναντι στην αρρώστια και τον πόνο.

Εκτίμησε επίσης ότι έγιναν πολλά για να πειστούν οι πολίτες, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης Ελευθερία οι κινητές μονάδες έφτασαν παντού. Θύμισε επίσης την καθιέρωση της 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού αλλά και τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους. 

 «Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε την δωρεάν διάθεση self test και τότε λοιδορηθήκαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού έχει φτάσει στους συμπολίτες μας με κάθε τρόπο. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι με αυτή την εκστρατεία φτάσαμε στα επίπεδα που είμαστε σήμερα. Το 17% των άνω των 60 δεν είναι αμελητέο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους εμβολιάσουμε. 

Για την συνταγματικότητα του μέτρου είπε ότι δεν εγείρεται τέτοιο θέμα και πως το άρθρο 5 παράγραφος 5 αναφέρεται ρητά ότι το Κράτος μεριμνά για την δημόσια υγεία, είπε. «Η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα γιατί δεν επεκτείνεται παντού η υποχρεωτικότητα είπε ότι «οι δράσεις πρέπει να είναι αναλογικές. Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν οι ΜΕΘ από αστυνομικούς και στρατιωτικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν».

Έδωσε και στοιχεία λέγοντας ότι έχουν κλειστεί σχεδόν 20 χιλιάδες ραντεβού από όταν ανακοινώθηκε το μέτρο ενώ ο μέσος όρος ήταν πριν 2.000 την ημέρα. Αν συνεχίζουμε με αυτό τον ρυθμό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι αποτελεσματικό. Είναι μια κίνηση που έρχεται να πλαισιώσει μια πολιτική με συνέπεια και αποτέλεσμα. 

Τόνισε ακόμα ότι δεν μπορούμε να βάλουμε τίτλους τέλους σε αυτή την πανδημία καθώς έπεσαν έξω οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων που έλεγαν ότι με 70% τείχος ανοσίας θα πηγαίναμε καλά, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος και στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι είναι έτοιμος να ακούσει κάθε ρεαλιστική πρόταση για να απαλλαγούμε από αυτό τον εφιάλτη αλλά όχι με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η προαιρετική υποχρεωτικότητα. Αναφερόμενος σε όσα είπε νωρίτερα ο Παύλος Πολάκης είπε ότι είχε επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. 

«Πατάτε σε δυο βάρκες αλλά είναι καιρός για καθαρές κουβέντες», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Θύμισε ότι χαρακτήριζε εξευτελιστικό το χαρτζιλίκι όπως το είχε χαρακτηρίσει των 150 ευρώ στους νέους. Τώρα ζητάτε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι. Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Σταματήστε να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση μέσα από μια παγκόσμια οικονομική κρίση, είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Ναι ή όχι στην προτροπή των μεγαλύτερων για να πάρουν και αυτοί την θέση τους στο τείχος ανοσίας. Και μπορούμε επιτέλους να χτίσουμε ένα εθνικό υγειονομικό μέτωπο;»

«Αισθάνομαι ότι κάνω το καθήκον μου και έχω ήσυχη την συνείδησή μου. Με αίσθημα ευθύνης και με πολιτικά δύσκολες αποφάσεις», κατέληξε. Τόνισε ακόμα ότι ο στόχος θα έχει επιτευχθεί μόνο όταν δεν θα έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο 100 ευρώ. 

Δείτε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις