Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

«The Humans» στο Θέατρο Μουσούρη έως 28 Απριλίου

«The Humans» στο Θέατρο Μουσούρη έως 28 Απριλίου

Η μεγάλη επιτυχία που έχει λάβει θερμότατη υποδοχή από κοινό και κριτικούς, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στο Θέατρο Μουσούρη, έως την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επιλέγοντας πάντα, πολύ προσεκτικά, σημαντικά έργα από τη σύγχρονη δραματουργία, παρουσιάζει φέτος στο θέατρο Μουσούρη ένα έργο, που μιλά με διαύγεια, χιούμορ, τρυφερότητα και βαθιά αγάπη για «τη ζωή, όπως προσπαθούμε να τη ζήσουμε».

Πρόκειται για το The Humans – το συναρπαστικό, βραβευμένο με Tony Award, θεατρικό έργο τουStephen Karam (Στίβεν Κάραμ), που έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς όπουέχει παιχτεί. 

Με ένα σύνολο εξαιρετικών πρωταγωνιστών επί σκηνής (Θέμις Μπαζάκα,Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μαρία Πετεβή, Ειρήνη Μακρή, και η Ξένια Καλογεροπούλου) σε μετάφρασηκαι σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, το The Humans προσφέρει μια σπάνια ματιά στησυλλογική ανθρώπινη ψυχή.

Γραμμένη με ένα φρέσκο μείγμα ντοκιμαντερίστικου νατουραλισμού και θεατρικής τόλμης, ητραγικωμωδία του Stephen Karam αποτυπώνει την ουσία της ανθρώπινης κατάστασης με ακρίβεια, συμπόνια και απαράμιλλη αυθεντικότητα.

Το The Humans” ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της οικογένειας Μπλέικ, κατά τη διάρκεια ενός μόνοαπογεύματος, προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά τις αγωνίες, τα όνειρα και τουςανομολόγητους φόβους τους.

Ο Έρικ και η Ντίντρη, οι γονείς, φτάνουν, μαζί με την Μόμο, τη μητέρα του Έρικ – που είναι σεαναπηρικό καροτσάκι και πάσχει από άνοια – και τη μεγάλη τους κόρη Έιμι, στην Τσάιναταουν τηςΝέας Υόρκης, για να γιορτάσουν την ημέρα των Ευχαριστιών στο διαμέρισμα όπου μόλις έχουνμετακομίσει η μικρή τους κόρη, η Μπρίτζετ, με τον σύντροφό της, τον Ρίτσαρντ. Πρόκειται για μιαπροπολεμική, αλλόκοτη διπλοκατοικία, χωρίς έπιπλα ακόμα, φτιαγμένη από τον συνδυασμό ενόςσκοτεινού διαμερίσματος στο υπόγειο με ένα σχεδόν εξίσου σκοτεινό διαμέρισμα στον επάνω όροφο.

Θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι που όλοι γνωρίζουμε. Οι καυγάδες τους είναι για θέματα που όλοιμας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε, αλλά σπάνια τα αποφεύγουμε, όπως τα χρήματα, η θρησκεία, ητάξη και το τι κάνουν λάθος τα παιδιά στη ζωή τους. Οι αιτίες των δυσκολιών τους είναι τόσοσυνηθισμένες που μοιάζουν ελάχιστα άξιες αναφοράς – ασθένεια, έλλειψη δεξιοτήτων, έλλειψηχρημάτων, αδιαφορία των άλλων, κακή τύχη.

Όσο κοινότυπα κι αν φαίνονται αυτά τα προβλήματα, είναι πραγματικά και άλυτα. Και με αυτόν τον τρόπο αποκτούν μυθικές διαστάσεις και παγκόσμιασημασία.

Κάθε χαρακτήρας είναι εξαιρετικά ελκυστικός, και ο Κάραμ, πηγαίνοντας όλο και πιο βαθιά στουςτρόπους με τους οποίους όλοι μας είμαστε στο έλεος της μοίρας και των περιστάσεων, φροντίζει νααποκαλύπτει τα φυλαγμένα μυστικά τους με μεγάλη συμπόνια και τρυφερότητα, προχωρώντας απαλάτο έργο από την κωμωδία στην τραγωδία.

Η λαμπρή γραφή του Κάραμ κινείται αβίαστα σ’ αυτή τη λεπτή γραμμή μεταξύ κωμωδίας καιτραγωδίας. Μέσα από την επιδέξια αφήγηση, παρουσιάζει έναν καθρέφτη της κοινωνίας, αποκαλύπτοντας τους κοινούς αγώνες και την ανθεκτικότητα που μας ενώνουν όλους. Το TheHumans” αναδεικνύει την εγγενή ομορφιά που βρίσκεται μέσα στην ακαταστασία και τις ατέλειες τηςανθρώπινης ύπαρξης.

ΤοThe Humans” έκανε πρεμιέρα στο Broadway το 2016. Την ίδια χρονιά ήταν φιναλίστ για το ΒραβείοΠούλιτζερ και κέρδισε το Βραβείο Tony για το καλύτερο θεατρικό έργο. Ακολούθως, γυρίστηκε σεταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα, η οποία, όπως και το θεατρικό, είχε πολύθερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς.

Ο Στίβεν Κάραμ είναι ένας καταξιωμένος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, τα έργα του οποίουέχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Τα έργα του είναι γνωστά για τη διεισδυτικήεξερεύνηση των ανθρώπινων συναισθημάτων και των σχέσεων. Η εξαιρετική δεξιοτεχνία του StephenKaram και η ικανότητά του να δημιουργεί βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες του έχουν χαρίσει ευρείααναγνώριση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή

Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής

Ηχητικός Σχεδιασμός: Κώστας Μπόκος

Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Τζένια Κονταράτου

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Trailer: Κώστας Κιμούλης

Γραφιστικά & Social media: Δημήτρης Γκέλμπουρας – @forbidden.designs

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ντίντρη: Θέμις Μπαζάκα

Έρικ: Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Μόμο: Ξένια Καλογεροπούλου

Έιμι: Ειρήνη Μακρή

Μπρίτζετ: Μαρία Πετεβή

Ρίτσαρντ: Κωνσταντίνος Ασπιώτης

* Οι παραστάσεις της Κυριακής αλλάζουν ώρα έναρξης. Κάθε Κυριακή στις 20:00.

Τετάρτη στις 21:00

Πέμπτη στις 21:00

Παρασκευή στις 21:00

Σάββατο στις 18:00 & 21:00

Κυριακή στις 20:00

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

ticketmaster.gr
Κάντε κλικ ΕΔΩ

και στα ταμεία του θεάτρου

2103310936

Πολιτισμός Τελευταίες ειδήσεις