Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Ευγενία Μανωλίδου κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για Όπερα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το Βραβείο του Κοινού στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για Όπερα, που υπάγεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Όπερας “Bartok Plusz” και πραγματοποιείται στην ουγγρική πόλη Μίσκολτς, απέσπασε η Ελληνίδα συνθέτρια Ευγενία Μανωλίδου για το έργο της “Λα Πιζανέλα, το κορίτσι από την Πίζα”, ένα λυρικό δράμα σε τέσσερις πράξεις, βασισμένο στο έργο του Γκαμπριέλε ντ΄ Ανούντσιο, που έχει ως θέμα μια αληθινή ιστορία η οποία διαδραματίστηκε το Μεσαίωνα στην Κύπρο.

“Ήταν μια ιδιαιτέρως τιμητική στιγμή για μένα, καθώς είναι πολύ σπάνιες οι στιγμές της δικαίωσης ενός καλλιτέχνη ειδικά στις μέρες μας, ειδικότερα στη χώρα μας και ως εκ τούτου οι στιγμές αυτές είναι πολύτιμες”, δήλωσε η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας του κοινού που της έδωσε το πρώτο Βραβείο του διαγωνισμού.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνθέτες από όλο τον κόσμο, στον τελικό γύρο βρέθηκαν εκείνοι από την Ελλάδα (Ευγενία Μανωλίδου), την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίοι και παρουσίασαν την τελευταία βραδιά αποσπάσματα από τα αντίστοιχα έργα τους και το κοινό ψήφισε κατόπιν, με κάλπη, που είχε στηθεί έξω από την αίθουσα.

Το βραβείο της κριτικής επιτροπής απέσπασε ο Ούγγρος συνθέτης Szűts Apor για το έργο του “A hallei kirurgus”.
Γεννημένη στην Αθήνα, η Ευγενία Μανωλίδου πήρε πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών για να σπουδάσει αργότερα σύνθεση, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας στη σχολή Juilliard στη Νέα Υόρκη, δίπλα σε διακεκριμένους καθηγητές και να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση στις Βρυξέλλες και στην Ιστορία Πολιτισμού στη Ζυρίχη.

Από το 2000 διευθύνει έργα της, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, ενώ το 2006 το έργο της “Έπος” βραβεύτηκε στη Βιέννη στο διεθνή διαγωνισμό όπερας από γυναίκες δημιουργούς και το 2008 διηύθυνε το έργο της “Ολυμπιακό Συμφωνικό Κονσέρτο – Δύο Πολιτισμοί, μία Ιδέα” στο Πεκίνο, υπό την αιγίδα της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Στο βιογραφικό της καταγράφονται μια σειρά από συνεργασίες με ορχήστρες του εξωτερικού, παρουσιάσεις έργων της σε μεγάλα θέατρα και έξι προσωπικά άλμπουμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ανέβασε στο twitter η Ευγενία Μανωλίδου λίγο μετά τη γέννηση του γιου της;

Εξιτήριο από το μαιευτήριο για την Ευγενία Μανωλίδου!

Γέννησε αγόρι η Μανωλίδου – Δες την τελευταία της εμφάνιση πριν τον τοκετό

Γέννησε αγόρι η Ευγενία Μανωλίδου – Σε πελάγη ευτυχίας ο Άδωνις

Πολιτισμός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε