Θα μπορούσε να ονομαστεί και καλοκαιρινή τάρτα, αφού γίνεται υπέροχη με όλα τα φρούτα αυτής της εποχής: δαμάσκηνα, βανίλιες, βερίκοκα, νεκταρίνια ή ροδάκινα.
Η γερμανική τάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα, έχει ένα ξεχωριστό άρωμα και αξίζει να τη δοκιμάσετε με αυτό το φρούτο, ενώ η βουτυράτη βάση, λιώνει στο στόμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μου αρέσει να τοποθετώ τις φέτες δαμάσκηνου σε σπείρα, αλλά μπορείτε να τις τακτοποιήσετε όπως σας βγει και πάλι να έχετε ένα εξίσου υπέροχο και ζουμερό αποτέλεσμα.
Υπάρχει ένα μυστικό που κάνει αυτή την τάρτα πιο νόστιμη από όσες μπορεί να έχετε δοκιμάσει. Αφού βγάλετε την τάρτα από τον φούρνο, πασπαλίζετε από πάνω 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Η ζάχαρη θα βγάλει το ζουμί από τα δαμάσκηνα, μετά από λίγα λεπτά, έτσι σας προτείνω να βάλετε ζάχαρη, μόνο, πάνω από τα κομμάτια που θα σερβίρετε, για να μην μουσκέψει η τραγανή της βάση. Μια μπάλα παγωτό βανίλια είναι πάντα καλή ιδέα πάνω από τις τάρτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τάρτα με φρέσκα δαμάσκηνα ή βανίλιες
Υλικά:
- 10 κουταλιές της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο ακόμα για το άλειμμα του ταψιού
- 1/2 φλιτζάνι ( 100 γρ. ) συν 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη , χωρισμένη σε μερίδες
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 μεγάλο κρόκο αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/4 φλιτζάνια ( 160 γρ. ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κιλό φρέσκα δαμάσκηνα κομμένα σε μισοφέγγαρα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί ή ταρτιέρα, 20-22 εκατοστών.
Φτιάχνουμε τη ζύμη, χτυπώντας με μίξερ χειρός, το μαλακό βούτυρο, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, το αλάτι και τον κρόκο αυγού, σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίχνουμε 1/4 φλιτζανιού αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία 4 φορές ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαφρώς εύθρυπτη.
Εάν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης για να την δουλέψουμε, προσθέτουμε, σταδιακά, 1 έως 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Πιέζουμε με το χέρι και τα δάχτυλα, τη ζύμη σε μια ομοιόμορφη στρώση, στο βουτυρωμένο σκεύος.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε σε μέτριες φέτες.
Τοποθετούμε τις φέτες δαμάσκηνου πάνω από τη ζύμη σε σπειροειδή σχηματισμό.
Ξεκινάμε δημιουργώντας έναν δακτύλιο από φέτες δαμάσκηνου στην εξωτερική άκρη της τάρτας και στη συνέχεια προχωράμε προς τα μέσα, δημιουργώντας 1 ή 2 μικρότερους δακτυλίους στο κέντρο.
Η ζύμη πρέπει να είναι καλυμμένη παντού και να αφήσουμε, μόνο, 1 εκατοστό στην άκρη, ακάλυπτο.
Ψήνουμε την τάρτα μέχρι να ροδίσει η βάση στην άκρη του ταψιού, για 40 έως 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί, για τουλάχιστον 20 λεπτά.
10 λεπτά πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε τα δαμάσκηνα με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.