Κριτική εστιατορίων

Anthes Restaurant: ελληνική κουζίνα με fusion πινελιές και μια μία πολύ δυνατή μπάρα, ομορφαίνουν την οδό Σκούφου

Στην οδό Σκούφου, λίγα μόλις βήματα από το Σύνταγμα, η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας έχει αποκτήσει ένα καινούργιο, πολυδιάστατο σημείο αναφοράς.

Το Anthes, αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας έμπειρης ομάδας φίλων από τον χώρο της εστίασης, του Χάρη Δάρρα και του Δημήτρη Καράκογλου που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Στρατή Αθανασάκο, Πάνο Κωστόπουλο και Ευθύμη Καλλιμάνη, προσφέρει μια σύγχρονη ματιά στη μεσογειακή κουζίνα με fusion επιρροές, ενορχηστρωμένη από τον executive chef Ιπποκράτη Αναγνωστέλη, που τον γνωρίσαμε από το Kensho της Μυκόνου και το Crios της Πάρου.

Ο χώρος, διαμορφωμένος σε επίπεδα, συνδυάζει έξυπνα τον αστικό, βιομηχανικό σχεδιασμό με το ξύλο σε θερμές, απαλές αποχρώσεις αποδεικνύοντας πως όταν θέλει κανείς μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που να ισορροπεί ανάμεσα στη ζεστασιά και στη σύγχρονη αισθητική. Το μπαρ κυριαρχεί στο ισόγειο, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο φιλοξενεί μια ανοιχτή κουζίνα με θέα στον πυρήνα της δημιουργίας. Εκεί βρίσκεται το βασίλειο της head chef Κωνσταντίνας Παναγιωτοπούλου, η οποία έχοντας μακρά θητεία δίπλα στον Ιπποκράτη Αναγνωστέλη, με τη δική της δυναμική, ερμηνεύει τη φιλοσοφία του Anthes: εποχικότητα, τεχνική ακρίβεια και δημιουργικός επαναπροσδιορισμός της ελληνικής κουζίνας, με λίγο από το ασιατικό touch που διαθέτει η fusion & ethnic εστιατορική γειτονιά.

Οι γεύσεις

Το μενού είναι στοχευμένο, χωρίς περιττές επιλογές, με πιάτα που ενθαρρύνουν το μοίρασμα και προτείνουν νέες γευστικές αναγνώσεις. Η λαδένια ανοίγει την αυλαία με τον έντονο γευστικό της χαρακτήρα και είναι ιδανική για να συνοδεύσει τον καπνιστό ταραμά με πράσο κονφί.

Στους μεζέδες, το λαβράκι με ακτινίδιο και χαλαπένιο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της «σχολής» του Αναγνωστέλη διαθέτοντας χαρακτηριστική φρεσκάδα και τολμηρούς, αλλά υποδειγματικά ισορροπημένους συνδυασμούς. Το ταρτάρ μόσχου, σε τραγανό φύλλο  ιαπωνικής μέντας, εντυπωσιάζει με την καθαρότητα των γεύσεων και τις υφές του, ενώ η gyoza γαρίδας, με ντομάτα και φέτα αναδεικνύει μια διαφορετική προσέγγιση σε γνώριμα ελληνικά «μονοπάτια».

Το «παπουτσάκι» του Anthes, με την καραμελωμένη μελιτζάνα, το pulled μοσχαράκι και την κρέμα κατσικίσιου τυριού, μεταφράζει την παράδοση σε κάτι εξαιρετικά επίκαιρο και γευστικά ώριμο.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athens Restaurant Reviews (@greeats_)

Δοκιμάσαμε, επίσης, τα λιγκουίνι με προσούτο αρνιού, τα οποία μας εντυπωσίασαν με τη μεστή γεύση τους και τις σωστές δόσεις λιπαρότητας, αλλά ξεκάθαρα το πιο ενδιαφέρον πιάτο με αρνί είναι αυτό που το κρέας μπαίνει ως γέμιση σε  μια κρέπα και συνοδεύεται με  πουρέ μελιτζάνας και κρέμα μετσοβόνε: γήινες γεύσεις, τεχνική συνέπεια και αρμονία υλικών.

Σε παρόμοια μονοπάτια comfort food με ελληνικό υπόβαθρο, κινείται και το ζουμερό μπούτι κοτόπουλου κονφί με κροκέτα τραχανά και μανιτάρι πλευρώτους.

Το επιδόρπιο με ναμελάκα καφέ, κέικ αμυγδάλου, κρέμα καρύδας και παγωτό μόκα κλείνει την εμπειρία ανακαλώντας μνήμες από την ελληνική κουλτούρα του καφέ. Σημειώστε, απλά, πως επειδή στο Anthes η εποχικότητα είναι προτεραιότητα, κάποια από τα πιάτα της γευστικής δοκιμής να έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο καλοκαιρινές επιλογές.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ANTHES (@anthes.restaurant)

Κρασί και cocktails

Η λίστα κρασιών, με περίπου 70 ετικέτες, συνδυάζει προτάσεις από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, ενώ τα cocktails, classic ή signature, σε επιμέλεια του βραβευμένου Θάνου Τσεκούρα, έρχονται να ενισχύσουν τη γευστική εμπειρία, λειτουργώντας είτε ως συνοδευτικά είτε ως αυτόνομες ενότητες στο γευστικό ταξίδι του επισκέπτη.

Δοκιμάστε το Green Flash με ρούμι και καραμέλα, το Coffee Campari (με καφέ, δαμάσκηνο και tonic) ή το πιο γήινο Wonderlust με gin, ροδάκινο και τραγανό μανιτάρι και θα μας θυμηθείτε.  

Το Anthes δεν είναι απλώς ένας ακόμη σταθμός στην έτσι κι αλλιώς ανοδική πορεία της αθηναϊκής γαστρονομίας. Είναι μια εστιασμένη πρόταση που αποδεικνύει πως η δημιουργικότητα, όταν στηρίζεται στην τεχνική και στην ουσία, μπορεί να επαναπροσδιορίσει τo σύγχρονο ελληνικό τραπέζι.

Σκούφου 3, Αθήνα, 6974010187

 

Tιμές: €40 – €50/ άτομο χωρίς ποτό

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κριτική εστιατορίων
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κριτική εστιατορίων: Περισσότερα άρθρα