Tasteit

Συνταγή για ξεροτήγανα: Το κέρασμα της χαράς και του γάμου

Γευστικό ταξίδι στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέρος τέταρτο

Το γλυκό κέρασμα του γάμου και της γιορτής θέλει επιδεξιότητα στο τύλιγμα, αλλά ;έχουμε δει και ξεροτήγανα φτιαγμένα ως φιογκάκια ή διπλωμένα, ή κομμένα σε ρομβάκια, χωρίς να αλλάζουν στη γεύση.

Είναι τραγανά και μελωμένα ταυτόχρονα και λιώνουν στο στόμα.

Tip: για τη συνταγή αυτή θα χρειαστείτε ένα ειδικό εργαλείο, μια «δαντελωτή» ροδέλα κοπής που θα βρείτε στα καταστήματα με μαγειρικά σκεύη και εργαλεία κουζίνας και η οποία δεν κοστίζει πολύ.

Είναι εύκολη στη χρήση και κάνει τα ξεροτήγανα πιο όμορφα, αφού φτιάχνει ένα κυματιστό τελείωμα, που μοιάζει με δαντέλα.

Τα υλικά αυτά βγάζουν περίπου 10 τεμάχια και η διαδικασία του σιροπιάσματός τους, έχει την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να βουτήξουμε τα κρύα ξεροτήγανα, στο ζεστό σιρόπι.

Ξεροτήγανα

Υλικά:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κούπας φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 κούπας νερό
  • 1 σφηνάκι ρακή
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι:

  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κούπα λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 κούπα νερό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα:

  • 1 κούπα καρύδια, χοντροαλεσμένα
  • σουσάμι και κανέλα 

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση με το χέρι.

Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη σφιχτή. Αν η ζύμη ζητάει περισσότερο αλεύρι, προσθέτουμε λίγο-λίγο και ζυμώνουμε.

Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Ρίχνουμε αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας μας και με τον πλάστη, ανοίγουμε ένα πολύ λεπτό φύλλο.

Με την ειδική «δαντελωτή» ροδέλα, κόβουμε τη ζύμη σε 10 λωρίδες.

Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.

Κρατάμε μια λωρίδα ζύμης στα δάχτυλά μας και πιάνουμε τη μία άκρη της ανάμεσα στα δόντια του πιρουνιού και βουτάμε στο καυτό λάδι.

Τυλίγουμε μέσα στην κατσαρόλα, γυρνώντας το πιρούνι σαν να γυρίζουμε σπαγγέτι, μέχρι να πάρει το σχήμα του σαλίγκαρου και να σκληρύνει η ζύμη ελαφρά.

Μόλις σχηματιστεί το ξεροτήγανο, το αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να πάρει ξανθό χρώμα και το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα ξεροτήγανα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά το σιρόπι.

Βουτάμε λίγα – λίγα τα κρύα ξεροτήγανα στο ζεστό σιρόπι, τα αφήνουμε να τραβήξουν για 1-2 λεπτά και τα βγάζουμε, με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα.

Ρίχνουμε καρύδια, σουσάμι και κανέλα και σερβίρουμε.

Διατηρούνται σκεπασμένα σε αεροστεγές μπολ, για πολλές μέρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα