Τάρτα, χωρίς ζύμη αλλά με βάση από βρασμένες πατάτες baby.
Η γέμιση είναι όλο το θέμα, γιατί θυμίζει στη γεύση σπανακόπιτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σπανάκι, κρεμμύδι, φέτα και μυρωδικά, δυόσμο και άνηθο.
Η πατατένια βάση χρειάζεται να ψηθεί καλά πριν μπει η γέμιση. Έτσι εξασφαλίζεται ότι η τάρτα θα κρατήσει το σχήμα της για να σερβιριστεί σωστά.
Τάρτα πατάτας με γέμιση «σπανακόπιτα»
Υλικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για τη βάση πατάτας:
- 680 γρ. μικρές πατάτες τύπου baby, κατά προτίμηση κίτρινες
- 35 γρ. αλάτι για το νερό του βρασμού
- 45 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο
- 5 γρ. αλάτι, για τη βάση
Για τη γέμιση:
- 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 280 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, αποψυγμένο και πολύ καλά στραγγισμένο
- 170 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 8 αυγά, περίπου 400 γρ. χωρίς το κέλυφος
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος
- 8 γρ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο, και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
- 8 γρ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο, και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
- ξύσμα από 1 λεμόνι, περίπου 2 γρ.
- 3 γρ. σκόρδο σε σκόνη
- 7 γρ. αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα, και τοποθετούμε τη σχάρα στο κάτω τρίτο του φούρνου.
Βάζουμε τις πατάτες σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και τόσο κρύο νερό ώστε να τις καλύπτει κατά περίπου 2–3 εκ. Τις φέρνουμε σε βρασμό σε δυνατή φωτιά και, μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.
Βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε για περίπου 25–30 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι. Τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε για λίγα λεπτά να φύγει η περιττή υγρασία. Αν χρειάζεται, τις σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας.
Αλείφουμε γενναιόδωρα ένα ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκ. με 25 γρ. από το ελαιόλαδο. Τοποθετούμε μέσα τις πατάτες σε όσο γίνεται ομοιόμορφη στρώση.
Με τον επίπεδο πάτο ενός ποτηριού πιέζουμε δυνατά τις πατάτες, ώστε να λιώσουν και να ενωθούν μεταξύ τους. Συνεχίζουμε πιέζοντας προς τα τοιχώματα, δημιουργώντας μια βάση πάχους περίπου 1 εκ. που θα ανεβαίνει και κατά 3–4 εκ. στα πλαϊνά του σκεύους.
Με ένα κουτάλι ή μια μικρή σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και κλείνουμε τυχόν κενά ή πολύ λεπτά σημεία. Θέλουμε μια συμπαγή, ενιαία βάση χωρίς τρύπες.
Αλείφουμε τις πατάτες με τα υπόλοιπα 15 γρ. ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα 5 γρ. αλάτι.
Ψήνουμε για 35–40 λεπτά, μέχρι οι άκρες να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να αρχίσουν να γίνονται τραγανές, ενώ η επιφάνεια της βάσης να έχει επίσης πάρει ελαφρύ χρώμα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Όσο ψήνεται η βάση, ζεσταίνουμε 10 γρ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε για 5–7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά χωρίς να πάρει έντονο χρώμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το καλά στραγγισμένο σπανάκι. Ανακατεύουμε ώστε το κρεμμύδι και το σπανάκι να μοιραστούν ομοιόμορφα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο σε σκόνη και τα 7 γρ. αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ομοιογενές μείγμα.
Στήνουμε την τάρτα
Βγάζουμε προσεκτικά τη βάση πατάτας από τον φούρνο. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα στον πάτο τη μισή ποσότητα της φέτας, περίπου 85 γρ.
Απλώνουμε από πάνω το μείγμα του σπανακιού και του κρεμμυδιού και στη συνέχεια σκορπίζουμε την υπόλοιπη φέτα.
Περιχύνουμε προσεκτικά με το μείγμα των αυγών, φροντίζοντας να κατανεμηθεί σε όλη την επιφάνεια και να εισχωρήσει ανάμεσα στη γέμιση.
Ξαναβάζουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 20–25 λεπτά, μέχρι η γέμιση να έχει σταθεροποιηθεί. Για να ελέγξουμε το ψήσιμο, τρυπάμε το κέντρο με ένα λεπτό μαχαίρι· πρέπει να βγαίνει καθαρό, χωρίς υγρό μείγμα αυγού.
Αν οι άκρες της πατάτας ή η επιφάνεια πάρουν γρήγορα χρώμα, τις καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί περίπου 20 λεπτά. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο άνηθο και δυόσμο.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.