Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Στο στόχαστρο των αρχών προστασίας δεδομένων το Facebook

Στο στόχαστρο των αρχών προστασίας δεδομένων το Facebook

Έρευνα για το αν το Facebook παραβίασε τους νόμους με το πείραμα που έκανε στους χρήστες του ξεκίνησε η βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων.

Με σκοπό να καθορίσει εάν το Facebook παραβίασε το νόμο με το να χειραγωγήσει 700.000 χρήστες στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας για τον «επηρεασμό των συναισθημάτων» τους, η βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων ανακοίνωσε την έναρξη μιας ειδικής έρευνας.
 
Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, από την 11η έως την 18η Ιανουαρίου 2012, το Facebook και ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων, έστελναν μηνύματα με θετικό ή αρνητικό περιεχόμενο εν αγνοία εκατοντάδων χιλιάδων αγγλόφωνων χρηστών, για να καταγράφουν τον «επηρεασμό των συναισθημάτων» τους από τα μηνύματα αυτά. 
 
Η έρευνα προκάλεσε κατακραυγή όταν δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Την Τετάρτη η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων στο Διαδίκτυο ξεκίνησε έρευνα για τις ενέργειες της διεύθυνσης του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης. 
 
«Θα θέσουμε το θέμα στο Facebook και θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους Ιρλανδούς ομόλογούς μας για να μάθουμε περισσότερα για τις συνθήκες» υπό τις οποίες διεξήχθη αυτή η έρευνα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αρχής. 
 
Εν μέσω του σάλου που έχει προκαλέσει η έρευνα, το Facebook αναγνώρισε ότι «ενοχλήθηκαν» πολλοί άνθρωποι και πρόσθεσε πως «αναλαμβάνει την ευθύνη» μέσω μίας εκπροσώπου του η οποία πρόσθεσε οτι θέλουν να τα πάνε καλύτερα στο μέλλον και να βελτιώσουν τις διαδικασίες λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις. Η έρευνα διεξήχθη με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. 
 
Προκειμένου να επιχειρήσει να περιορίσει το κύμα των επικριτικών σχολίων που προκάλεσε αυτή η έρευνα,το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, αναγνώρισε επίσης ότι ένα μέρος της ανήκει στο Νέο Δελχί, όπου εδρεύει η Σέριλ Σάντμπεργκ, η επιχειρησιακή διευθύντρια του Facebook. 
 
«Επικοινωνήσαμε πολύ άσχημα σε αυτό το θέμα» αναγνώρισε η ίδια στο περιθώριο μιας συνάντησης με επιχειρήσεις. 
 
«Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της ιδιωτικής ζωής στο Facebook», διαβεβαίωσε η ίδια, ενώ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. 
 
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) στην έκδοση της 17ης Ιουνίου. 
 
Οι συντάκτες της έρευνας παρατήρησαν ότι οι χρήστες που συμμετείχαν –εν αγνοία τους– σε αυτήν άρχισαν να χρησιμοποιούν κυρίως αρνητικού ή θετικού περιεχομένου λέξεις ανάλογα με το περιεχόμενο στο οποίο είχαν «εκτεθεί». 
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την πραγματικότητα μιας του μαζικού συναισθηματικού επηρεασμού μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης». 
 
Η έρευνα σόκαρε χρήστες του Διαδικτύου που εξέφρασαν το «βαθύ προβληματισμό τους» και χαρακτήρισαν τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε «ανησυχητική» ή «διαβολική» σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Αυτό είναι το νέο Galaxy S5 Mini

Πόσο άλλαξε τη ζωή μας το iPhone μέσα σε 7 χρόνια

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε