Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

TravellersMap: Ένας σύγχρονος περιηγητικός χάρτης

TravellersMap: Ένας σύγχρονος περιηγητικός χάρτης

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με ιδιαίτερη χαρά, παρουσιάζει το TravellersMap, έναν σύγχρονο περιηγητικό χάρτη, που στόχο έχει να αναδείξει τον «ελληνικό κόσμο» και να εξοικειώσει το κοινό με σπάνιο αρχειακό υλικό.

Αποτέλεσμα των επιτυχημένων σειρών “Διαδικτυακές Ξεναγήσεις στη Μικρά Ασία” και “Διαδικτυακές Περιηγήσεις στο Αιγαίο”, το TravellersMap προέκυψε ως παράδειγμα επανάχρησης των διαδικτυακών συναντήσεων, που επέβαλε η πανδημία Covid-19.

Με έμφαση στον ελληνικό πολιτισμό, τη γνωριμία με σπάνιες πηγές και την «επικοινωνία» της Ιστορίας στο ευρύτερο κοινό, το TravellersMap λειτουργεί ως ένας εναλλακτικός ταξιδιωτικός οδηγός. Μέσω του διαδραστικού χάρτη και των φίλτρων που παρέχονται, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου και να γνωρίσουν κοιτίδες του ελληνισμού, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Πρόθεση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη είναι να μετουσιώσει τον πλούτο του υλικού που θησαυρίζεται στις συλλογές του, με τη φιλοδοξία, το TravellersMap να αποτελέσει ένα εργαλείο δυναμικό και εύχρηστο.

Καθώς οι διαδικτυακές συναντήσεις εξελίσσονται, το TravellersMap θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Το κοινωφελές πολιτιστικό Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, συστάθηκε το 2007. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικώς και ιδιαίτερα των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας, καθώς και η λειτουργία βιβλιοθήκης με την επωνυμία «Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδη».

Οι ξεναγοί

Η Ιόλη Βιγγοπούλου, διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών Αθηνών, της École du Louvre και Διδάκτωρ Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε ως Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Με γνωστικό αντικείμενο τα περιηγητικά έργα, οι μελέτες και οι δημοσιεύσεις της αφορούν θέματα νοοτροπιών, πολιτιστικής γεωγραφίας και κοινωνικής ιστορίας του νεότερου ελληνισμού. Ξεναγεί στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Λούπης σπούδασε φιλοσοφία, οθωμανική ιστορία και ιστορία της ισλαμικής Μέσης Ανατολής στην Αθήνα, την Άγκυρα και τη Βοστώνη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στην πολιτισμική ιστορία της Μεσογείου από την ύστερη αρχαιότητα έως την πρώιμη σύγχρονη εποχή, καθώς και στις ανταλλαγές και σχέσεις των λαών της Ευρασίας με έμφαση στον ισλαμικό και βυζαντινό κόσμο.

Διαδικτυακή εφαρμογή

Την υλοποίηση και υποστήριξη ανέλαβε η εταιρία Pavla SA.

Περιηγηθείτε στο TravellersMap εδώ: https://travellersmap.gr/

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις